Zięba – 12 Ciekawostek

zięba
foto – Pixabay

Zięba zwyczajna to jeden z najpowszechniej występujących ptaków w Polsce. Mają ciekawe ubarwienie i bardzo charakterystyczny śpiew, dzięki którym bez problemu można je rozpoznać. Co warto wiedzieć o ziębach? Poniżej znajdują się wybrane ciekawostki.

1. Istnieje kilkanaście podgatunków zięby zwyczajnej. Ptaki te zamieszkują cały kontynent europejski z wyjątkiem wietrznej i chłodnej Islandii, a także Północną Afrykę i Zachodnią Azję.

2. Według ornitologów tylko w Polsce żyje około ośmiu milionów par. W związku z tym, jeśli chodzi o ptaki, w Polsce większa jest jedynie populacja skowronków.

3. Długość ciała zięby to mniej więcej szesnaście centymetrów, ale należy zaznaczyć, że samce są większe od samic. Są również piękniej ubarwione. Czubek ich głowy ma kolor ciemnoszary, następnie przechodzi w intensywny odcień rudego, a skrzydła są czarno-białe. Samica jest brązowa i nieszczególnie zwraca uwagę.

4. Dieta zięb jest zależna od sezonu. W okresie lęgowym jedzą przede wszystkim dżdżownice i insekty, zaś młode karmione są wyłącznie pokarmem zwierzęcym. Kiedy minie sezon lęgowy w jadłospisie pojawiają się również rośliny, a przede wszystkim ich nasiona.

5. Zięby sę bardzo towarzyskie i żyją w stadach. Często można zauważyć, że chętnie łączą się w stada z innymi gatunkami ptaków. Dopiero na wiosną odłączają się od stada, aby połączyć się w pary.

6. Samica składa od trzech do sześciu jaj, które mają maksymalnie 19 milimetrów długości. Wysiadywanie trwa od jedenastu do piętnastu dni, a w tym czasie samiec jest odpowiedzialny za dokarmianie samicy.

7. Większość zięb tworzy związki monogamiczne i dba o siebie nawzajem. Zdarzają się jednak wyjątki, kiedy osobniki rezygnują z partnera na rzecz zupełnie innego osobnika. Musi minąć rok od narodzin, aby ptaki te osiągnęły dojrzałość płciową.

8. Zięby wolą zimować na swoim terytorium. Jeśli jednak zima jest wyjątkowo mroźna, decydują się na migrację do cieplejszych regionów. Osobniki z Europy mogą zawędrować nawet do Stanów Zjednoczonych, aby przetrwać okres zimowy.

9. Niemal siedemdziesiąt procent młodych nie dożywa pierwszego roku życia, a połowa z tego ginie w kolejnym roku. Przyczyna jest fakt, że młode zięby bardzo często padają ofiarami większych drapieżników, w tym również większych ptaków.

10. Średnia długość życia zięby wynosi około trzech lat, ale jest to spowodowane głównie zagrożeniem z zewnątrz. Rekordzista w obrębie tego gatunku przeżył dwadzieścia dziewięć lat w niewoli, natomiast najdłużej żyjącą ziębą na wolności był ptak, który zmarł w wieku piętnastu lat.

11. Samiec potrafi zaśpiewać nawet trzy różne rodzaje pieśni. Ich umiejętności w tym zakresie kształcą się od najmłodszych lat. Młode, które niezbyt często stykają się ze śpiewem starszych osobników, mają mniejsze umiejętności. Warto jednak podkreślić, że zięby należą do najczęściej śpiewających ptaków w Polsce. Gdyby jednak samca wykastrowano, całkowicie zaprzestałby śpiewu, ponieważ jest on ściśle powiązany z hormonami.

12. W Polsce zięba zwyczajna znajduje się pod ścisłą ochroną, chociaż nie jest zagrożona wyginięciem. Szacuje się, że na całym świecie żyje nawet miliard tych ptaków.

Oceń post
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz Również Polubić