25 Ciekawostek o Skowronkach

skowronek
foto – Pixabay

Skowronek to mały ptak występujący na niemal wszystkich kontynentach. Posiada kilka podgatunków i został zaintrodukowany również na terenach Ameryki Północnej. Skowronki bardzo chętnie wyruszają w dalekie podróże w sezonie zimowym.

1. Wygląd samca i samicy właściwie niczym się nie różni. Samice są odrobinę mniejsze od samców. Upierzenie przybiera kolor szary, aczkolwiek brzuszek zawsze jest nieco jaśniejszy niż grzbiet. Można również zaobserwować delikatny czubek znajdujący się na głowie skowronków.

2. Skrzydła skowronka mają kształt trójkątny, a lotki są nieco jaśniejsze od całej reszty. Skowronki charakteryzują się również różowymi łapkami.

3. Całkowita długość ciała dorosłego osobnika może wynosić niemal 20 cm. Z kolei rozpiętość skrzydeł może przekraczać 30 cm.

4. Waga samca może przekroczyć 40 g. Samice na ogół ważą od 20-38 g.

5. Skowronki to dosyć muzykalne istoty. Uwielbiają śpiewać w trakcie lotu, ale właściwie śpiew wypełnia im cały dzień. Nie mają również większych problemów z naśladowaniem dźwięków wydawanych przez inne ptaki.

6. To niezwykle towarzyskie ptaki stadne. Uwielbiają towarzystwo, dlatego na ogół funkcjonują w stadach. Tylko w okresie lęgowym stroni od towarzystwa.
7. Skowronki uwielbiają tereny rolnicze. Pola uprawne są dla nich źródłem pokarmu.

8. Skowronki żywią się przede wszystkim owadami. Nie pogardzą larwami i poczwarkami. W okresie zimowym bez problemu przerzucają się na pokarm roślinny w postaci nasion. Bardzo częstym widokiem są skowronki grzebiące w ziemi. Wydłubują dzióbkami pokarm w postaci owadów lub nasion.

9. Skowronki łączą się w pary na stałe, a zatem są ptakami, dla których monogamia seksualna ma pierwszorzędne znaczenie.

10. To ptaki, które budują swoje gniazda na ziemi. Najczęściej wybierają miejsca wśród bujnej roślinności, która stanowi schronienie. W trosce o dobro maluchów skowronki prawie nigdy nie lądują tuż przy gnieździe. Spryt i doświadczenie nakazują im lądować w pewnej odległości i pokonywać dystans pieszo.

11. Samica składa od 3-5 jaj, które na ogół nie liczą sobie więcej niż 2 cm. Jajka są białoszare, choć czasami przybierają odcień zielonkawy.

12. To samica jest odpowiedzialna za wysiadywanie jaj. Nie dopuszcza do nich samca. Wysiadywanie trwa nie dłużej niż dwa tygodnie. Młode po wykluciu spędzają jeszcze niespełna dwa tygodnie w gnieździe, by następnie wyruszyć w swoją pierwszą wędrówkę. Wówczas jeszcze pod czujnym okiem rodziców.

13. Skowronki posiadają status gatunku najmniejszej troski. Oznacza to, że nie należą do gatunków zagrożonych wyginięciem. Światowa populacja skowronków może wynosić nawet przeszło 500 milionów osobników.

14. Ciekawostką jest, że jeszcze na początku XX wieku skowronki były kulinarnym rarytasem na terenie niemal całej Europy, a więc również w Polsce. Podawano je na różne sposoby. Obecnie w Polsce nie uznaje się dań ze skowronków, ale w niektórych częściach świata nadal są spożywane.

15. Szacuje się, że średnia długość życia skowronków wynosi ok. 3 lat. Znane są jednak przypadki skowronków, które dożyły 10 lat.

16. Szacuje się również, że w Polsce zamieszkuje kilkanaście milionów par lęgowych. Warto również podkreślić, że ptaki te znajdują się w naszym kraju pod ścisłą ochroną.

17. Cieszą się dosyć dobrą renomą, ponieważ są skutecznym narzędziem w walce ze wszelkiego rodzaju szkodnikami niszczącymi pola uprawne. Budzą również dobre skojarzenia ze względu na fantastyczny śpiew.

18. Ze względu na budowę ciała i kolor upierzenia bardzo często są mylone z wróblami. Są jednak nieco większe od wróbli.

19. Skowronki posiadają prosty pazur w tylnych palcach. Taka budowa ciała pozwala im na swobodne przemieszczanie się po lądzie.

20. Śpiew jest również pewnego rodzaju przynętą i afrodyzjakiem. Samiec właśnie za pomocą perlistego śpiewu próbuje zwabić samicę i zrobić na niej wrażenie.

21. Upierzenie skowronków nie należy do jednych z piękniejszych, aczkolwiek jest bardzo funkcjonalne. Pozwala na niemal pełny kamuflaż w terenach zbożowych. Dzięki niemu skowronek w ogóle nie rzuca się w oczy.

22. W Polsce skowronek jest zwiastunem wiosny. Kiedy pod koniec lutego o świcie zaczyna rozbrzmiewać jego śpiew, wiadomym jest, że wiosna nadchodzi wielkimi krokami, a skowronki powracają z wędrówek.

23. Małe skowronki są dokarmiane, aczkolwiek pożywienie dostarcza przede wszystkim samiec.

24. W okresie zimowym skowronki wyruszają do krajów śródziemnomorskich.

25. W ciepłych okresach bardzo często można usłyszeć śpiew skowronków, zwłaszcza w pobliżu rolniczych terenów. Zdaje się wówczas, że ptaki znajdują się dosyć blisko. Jest ot jednak złudzenie, ponieważ skowronki mają w zwyczaju śpiewać w locie i to dopiero po osiągnięciu konkretnego pułapu. Obserwacje dowodzą, że skowronek śpiewa, gdy znajdzie się na wysokości 20 metrów.

4/5 - (2 votes)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz Również Polubić