20 Ciekawostek o Rysiach

ryś
foto – Pixabay

Ryś to dziko żyjące i samotnie wędrujące zwierzę, które zamieszkuje lasy Ameryki Północnej, Azji i Europy. Zwierzęta te przystosowane są do bardzo niskich temperatur. Ich ciało pokrywa gruba warstwa pięknej, bujnej sierści chroniącej rysie przed mrozem. Poniżej prezentujemy najważniejsze informacje i ciekawostki na temat rysiów.

1. Obecnie na świecie żyje kilka gatunków rysiów. Można do nich zaliczyć rysia rudego, rysia kanadyjskiego, rysi euroazjatyckiego i rysia iberyjskiego.

2. Ryś rudy zamieszkuje przede wszystkim Amerykę Północną. Można go spotkać w lasach i półpustyniach, a także terenach bagnistych i zurbanizowanych. Ryś rudy jest dużo mniejszy od kanadyjskiego.

3. Ryś kanadyjski zamieszkuje Kanadę i północną część Stanów Zjednoczonych. Zwierzęta tego gatunku żyją raczej samotnie lub w parach.

4. Ryś eurazjatycki prowadzi samotny tryb życia. Wyjątkiem jest okres godowy, kiedy zwierzęta te łączą się w pary w celu rozrodu. W poszukiwaniu jedzenia ryś eurazjatycki może przemierzyć nawet 7 km za jednym razem.

5. Ryś iberyjski często traktowany jest jako podgatunek rysia. Jest aż o połowę mniejszy od rysia euroazjatyckiego. Rysie iberyjskie polują i bytują przede wszystkim w nocy. Ich rewiry mają powierzchnię około 20 km².

6. Samica rysia rodzi raz w roku. Jeden miot wynosi od dwóch do czterech osobników. Młode pozostają z matką około 9 miesięcy. Po tym czasie usamodzielniają się i szukają własnego rewiru.

7. Ryś to gatunek kotowaty. Jest jednak aż kilka razy większy od tego domowego zwierzęcia. Ich ciało i łapy są ogromne. Uderzając o śnieg podczas biegu, rozbijają go niczym rakiety śnieżne.

8. Rysie wydają wyłącznie bardzo ciche dźwięki. Dzięki temu są praktycznie niezauważalne. Mogą żyć na danym terenie w ukryciu przez wiele lat. Pozwala im to na przetrwanie nawet bardzo blisko siedlisk człowieka. Ponadto dźwięk wydawany przez rysia ułatwia mu polowanie.

9. Ryś jest zwierzęciem dosyć wolnym. Raczej nie goni swojej ofiary, lecz działa z zaskoczenia. Powoli skrada się w jej kierunku i czeka na właściwy monument. Dopiero wtedy przystosuje do ataku.

10. Pomimo swojej niewielkiej prędkości, rysie są zwierzętami zwinnymi. Potrafią polować nie tylko na lądzie, ale także doskonale radzą sobie z pływaniem i wspinaczką. Doskonale wtapiają się w otoczenie i cierpliwie czekają na swoją ofiarę. Przystępują do ataku dopiero wtedy, gdy ta jest wystarczająco blisko.

11. Rysie to gatunek narażony na ataki kłusowników. Ich futro wykorzystuje się do produkcji odzieży. Ich liczba zatem bardzo szybko się zmniejsza.

12. Cechami charakterystycznymi rysia iberyjskiego są sierść z ciemnymi plamami, długie nogi, krótki ogon i kępki włosów na końcu uszu. Właśnie taki wygląd wyróżnia ten gatunek. Wokół pyska można dostrzec także brodę. Ryś iberyjski waży około połowę mniej niż eurazjatycki. Samiec waży około 13 kg, samica zaś do 10 kg.

13. Rysia bardzo trudno jest spotkać. Mimo że często osiedla się blisko ludzi, zwierzę to raczej od nas stroni. Poluje przede wszystkim w nocy, a cały dzień spędza w swojej kryjówce. Wydaje także ciche i praktycznie nie słyszalne odgłosy, dlatego trzeba się bardzo natrudzić, aby go zobaczyć w naturalnym środowisku.

14. Rysie iberyjski jest wpisany na czerwoną listę IUCN jako gatunek zagrożony. Obecna populacja tych zwierząt wynosi zaledwie 156 dorosłych osobników. Gatunek ten jest zatem jednym z najbardziej zagrożonych na świecie.

15. Rysie mają bardzo dobry wzrok. Jest to jeden z ich największych atutów. Potrafią dostrzec swoją ofiarę z daleka nawet w nocy. Dzięki temu jest dobrze przystosowany do aktywnego życia w nocy i odpoczynku w dzień.

16. Ryś eurazjatycki prawie wyginął. W latach 1930-1950 liczba dorosłych osobników wynosiła zaledwie 700. Od tego czasu trwały prace nad pomocą w rozmnażaniu się tych zwierząt. Działania spełniły najśmielsze oczekiwania i w ostatnich 50 latach liczba rysia euroazjatyckiego zwiększyła się dziesięciokrotnie.

17. Ryś to gatunek mięsożerny. Poluje przede wszystkim w nocy na mniejsze ssaki. Podstawę jego diety stanowią zające, myszy, ptaki i wiewiórki. Większe gatunki rysiów polują także na jelenie.

18. Na rysia polują nie tylko kłusownicy. Koty te są zjadane przez większe drapieżniki, takie jak wilki czy kojoty. Główne zagrożenie w naturalnym środowisku stanowią dla rysia kanadyjskiego stanowią wilki.

19. Szacuje się, że obecnie na wolności żyje około 250 osobników rysia iberyjskiego. Są to dwie populację żyjące na południu Hiszpanii. Rysie można zobaczyć także w Zoo. Tutaj mogą dożyć nawet 24 lat.

20. Uważa się, że kępki włosów na uszach rysia działają podobnie jak wąsy u kota. Dzięki nim zwierzę lepiej czuje ruch w pobliżu i może ocenić czy jest to zagrażający mu drapieżnik czy ofiarą. Prawdopodobnie kępki te ułatwiają rysiom polowanie.

4.7/5 - (6 votes)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz Również Polubić