20 Ciekawostek o Pandzie Wielkiej

panda wielka
foto – Pixabay

Panda wielka, zwana również niedźwiedziem bambusowym, to gatunek drapieżnego ssaka, który występuje w lasach bambusowych na wysokości od 1200 do 4100 metrów nad poziomem morza. Swoimi urokiem i komicznym zdobyła sympatię wielu ludzi na świecie. Co warto o niej wiedzieć? Poniżej znajdują wybrane ciekawostki na jej temat.

1. Mimo że panda wielka jest drapieżnikiem, głównym składnikiem jej jadłospisu są pędy bambusa i innych roślin. Przepada również za rybami oraz małymi gryzoniami.

2. Pandy wielkie spożywają dziennie około czterdziestu kilogramów pożywienia. Wpływ na to ma zarówno ich masa i duże zapotrzebowanie, jak i fakt, że trawią tylko dwadzieścia pięć procent pokarmu.

3. Okres godowy u pandy wielkiej trwa od marca do maja. Samica jest w ciąży od 97 do 163 dni. Pandy osiągają dojrzałość płciową mniej więcej w wieku pięciu lat, a niska rozrodczość przyczynia się do tego, że ich populacja zmniejsza się z roku na rok. Obecnie na świecie żyje tylko tysiąc osobników.

4. Futro pandy wielkiej jest białe lub żółtawe z czarnymi elementami. Dzięki temu może ona z powodzeniem kamuflować się w bambusowym otoczeniu. Dodatkowo jest ono nasączone łojową wydzieliną, która chroni zwierzęta w razie opadów deszczu lub śniegu.

5. Żołądek pandy wielkiej został wyposażony w bardzo silne ściany mięśniowe. Dzięki temu nie jest on narażony na uszkodzenia mechaniczne wskutek kontaktu z twardymi pędami bambusa.

6. Łapy pandy wielkiej posiadają szósty palec, dzięki któremu mogą z powodzeniem chwytać pędy bambusa i innych roślin.

7. Panda wielka może nie tylko wspinać się na drzewa, ale również kłusować i galopować. Zwierzęta te potrafią stanąć na tylnych nogach, ale nie są w stanie poruszać się w tej pozycji.

8. Pandy wielkie prowadzą samotniczy tryb życia, skupiając się przede wszystkim na poszukiwaniu jedzenia. Ich ruchy nie bez powodu są bardzo powolne – muszą magazynować energię i umiejętnie rozkładać ją na cały dzień. Najbardziej aktywne są o świcie i po zmierzchu.

9. Działalność człowieka ma destrukcyjny wpływ na życie pandy wielkiej, a coraz mniejsza populacja tych zwierząt skłoniła ludzi do działania. Na terenie Chin powstało dwanaście rezerwatów, w których odtworzono naturalne warunki pand. Inicjatorzy tego działania mają nadzieję, że dzięki temu panda nie wyginie.

10. Panda wielka jest unikatem w rodzinie niedźwiedziowatych, ponieważ nie zapada w sen zimowy. Dla przykładu niedźwiedzie brunatne przesypiają najtrudniejszy okres w roku, aby oszczędzać energię. Stan uśpienia zdarza się również niedźwiedziom polarnym.

11. Pandy spotykają się ze sobą tylko w okresie rozrodczym, a ruja u samic trwa jedynie trzy dni w roku. Do zbliżeń między samcami i samicami dochodzi więc niezwykle rzadko, co ma wielki wpływ na zmniejszanie się populacji.

12. W jednym z ogrodów zoologicznych zaobserwowano parę pand, która spółkowała ze sobą po raz pierwszy od dekady. Wiadomość o tym niecodziennym wydarzeniu obiegła cały świat. Okazało się, że brak zwiedzających w okresie pandemicznym zredukować stres u zwierząt i doprowadził je do stosunku.

13. Panda wielka została odkryta dopiero w drugiej połowie XIX wieku. Ze względu na umaszczenie na początku łączono ją z szopami. Dopiero zaawansowane badania genetyczne dowiodły, że jest to gatunek należący do niedźwiedzi.

14. Badania wykazują, że zmiana klimatu ma bardzo negatywny wpływ na pandy wielkie, powodują u nich wysoki poziom stresu. Dalsze zmiany w tym zakresie, a więc postępujące globalne ocieplenie, mogą wpływać na ten gatunek destrukcyjnie.

15. Pierwsze miesiące w życiu małej pandy to czas, kiedy odżywia się wyłącznie mlekiem matki. Pozostaje ona w schronieniu przez kilka tygodni, a matka pozwala mu wyjść dopiero, kiedy na jego ciele pojawi się futerko. Musi minąć pół roku zanim młode zacznie samodzielnie żywić się pędami bambusa.

16. Panda jest zwierzęciem narodowym Chin. Jest również symbolem WWF, czyli pozarządowej organizacji ekologicznej o charakterze międzynarodowym. Ponadto wizerunek pandy pojawia się w wielu filmach animowanych, takich “Kung Fu Panda”, i grach komputerowych.

17. Na pierwszy rzut oka bardzo trudno jest odróżnić samca pandy od samicy. Okazuje się, że samice są nieco lżejsza od samców, a różnica ta często wynosi od 10 do 20 procent masy ciała.

18. Ze względu na ochronę tego gatunku, wszelkie działania na jego niekorzyść są całkowicie nielegalne. Nie oznacza to jednak, że wysokie kary powstrzymują kłusowników szukających możliwości wielkiego zarobku. Na nielegalnym rynku futro pandy może kosztować od kilkudziesięciu do nawet stu tysięcy dolarów.

19. Zachodnie państwa o istnieniu pand dowiedziały się dopiero w 1869 roku, kiedy pewien misjonarz z Francji otrzymał futro pandy od myśliwego. Dopiero w 1936 roku pierwsza panda pojawiła się w Stanach Zjednoczonych, a dwa lata później w Europie.

20. W rezerwatach pand opiekunowie tych zwierząt starają się maksymalnie ograniczyć ich kontakt z człowiekiem. Nawet kiedy wchodzą na zajęty przez nie obszar, często przebierają się za pandy, ponieważ widok człowieka mógłby je rozleniwić. Naukowcy twierdzą, że znajdujące się pod opieką pandy oczekują coraz więcej troski i wygody.

5/5 - (3 votes)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz Również Polubić