Kiedy zapytasz prawdziwą Pyrę Poznańską z czego słynie jego miasto, to możesz się spodziewać takich odpowiedzi: z koziołków, z targów i oczywiście z rogali. Zakopane ma swoje oscypki, Kraków bajgle, Lublin cebularze, a Poznań to światowa stolica Rogali Marcińskich. A jak już rogale są takie ważne dla tego miasta to nie sposób będąc w tym mieście nie pójść do Rogalowego Muzeum.
1. Tradycja poznańskich rogali wywodzi się czasów pogańskich. Wówczas jesieniom organizowane były święta podczas których składano pogańskim bóstwom ofiarę z wołów. Z czasem woły zaczęto zastępować ciastem upieczonym w kształcie rogów woła. Ciasta ewoluowały i za powszechny przyjęto kształt dzisiejszych rogali. Nie zmienia to faktu, że rogale z ciasta w dalszym ciągu miały symbolizować rogi.
2. A skąd tradycja w Poznaniu. Niektórzy wiążą ją z proboszczem parafii św. Marcina w Poznaniu. Proboszczem tym był ks. Jan Lewicki. W czasie zbliżania się dnia św. Marcina zaapelował on do swoich parafian, aby naśladując patrona parafii w dniu święta, zrobili coś dobrego dla biednych i potrzebujących osób. Pomysł podchwycił cukiernik Józef Melzer i namówił szefa cukierni, w której pracował, aby ten przypomniał starą tradycję i upiekł rogale, obdarowując nimi ubogich. Pomysł podchwycili inni i w ten sposób można przyjąć narodziła się tradycja rogali świętomarcińskich, związanych z obchodami przypominania św. Marcina przypadającymi w dniu 11 listopada. Data tego wydarzenia to 11 listopada 1891 roku.
3. Jest jeszcze inna wersja związana z obchodami rogalowego święta. W roku 1860 w „Dzienniku Poznańskim” pojawiła się pierwsza reklama rogala świętomarcińskiego. To wydarzenie jest przez wielu uznawane za datę narodzenia się poznańskiego święta.
4. W czasach współczesnych, aby móc używać nazwy „Rogal Świętomarciński” należy uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Rogala Świętomarcińskiego powołanej przez Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.
5. W Poznaniu rogal świętomarciński doczekał się swojego muzeum. W jednej ze starych kamienic na poznańskim rynku. utworzono bardzo ciekawe muzeum, w którym obok informacji związanych z tradycją poznańskich rogali, organizowane są także warsztaty. podczas których uczestnicy zapoznają się i uczą zarazem jak upiec tradycyjnego świętomarcińskiego rogala.
6. Muzeum zorganizowane jest w kamienicy sąsiadującej z poznańskim ratuszem od strony ukazywania się poznańskich koziołków. Wybierając warsztaty odbywające się w południe, można przy okazji, z okien muzeum obserwować trykające się koziołki na ratuszowej wieży.
7. Osoby biorące udział w warsztatach poznają historię miasta, związana z nią tradycję rogalową i na koniec biorą udział w degustacji upieczonych rogali.
8. Rogalowe Muzeum powstało z inicjatywy Szymona Waltera i otworzyło swoje podwoje w roku 2014 i mieści się na pierwszym piętrze kamienicy do której wejście prowadzi od ul. Klasztornej na Starym Rynku w Poznaniu.
9. Partnerem strategicznym Muzeum jest poznańska piekarnia i cukiernia Fawor. Fawor dostarcza do Muzeum certyfikowane Rogale Świętomarcińskie.
10. W Rogalowum Muzeum oprócz stałej ekspozycji i warsztatów piekarniczych można także zapoznać się z animacją prezentującą Rogalową Historię Poznania.