12 Ciekawostek o Pandzie Czerwonej

panda czerwona
foto – Pixabay

Panda czerwona, znana również jako pandka ruda czy panda mniejsza, to gatunek drapieżnego ssaka. Wyróżnia się przede wszystkim oryginalnym ubarwieniem, a ze względu na swoją budowę przez wiele lat była uznawana za przedstawiciela rodziny szopowatych. Co warto o niej wiedzieć? Poniżej znajdują się wybrane ciekawostki.

1. Pandki rude występują w południowych Chinach, północnowschodnich Indiach, Nepalu oraz w Birmie.

2. Długość ich ciała może wynosić ponad sześćdziesiąt centymetrów, przy czym sam ogon może mieć porównywalne z ciałem wymiary. Samice ważą od trzech do niecałych pięciu kilogramów, a samce nawet ponad sześć kilogramów.

3. Ich futro ma rdzawy kolor, okolice pyszczka są białe, a na długim ogonie znajdują się ciemniejsze pierścienie. To właśnie one wraz ze smukłą budową sprawiały, że kiedyś pandki rude uznawano za kuzynów szopów.

4. Pandki rude najchętniej żyją w dziuplach i norach pod korzeniami drzew, znajdujących się na skalnych zboczach. W okresie rozrodczym żyją w parach albo małych grupach rodzinnych, a swój teren zaznaczają moczem i specjalną substancją produkowaną przez gruczoły. Poza okresem rozrodczym preferują życie w pojedynkę.

5. Pazury pandki rudej są częściowo wysuwane, dlatego jest ona doskonałym wspinaczem. Dzięki temu z powodzeniem może wspinać się po stromych zboczach.

6. W Chinach Panda czerwona nazywana jest ognistym lisem, a nazwa ta w angielskiej wersji “firefox” stała się nazwą jednej z najpopularniejszych przeglądarek internetowych, czyli Mozilli Firefox.

7. Podobnie, jak w przypadku zwyczajnej pandy, panda czerwona najchętniej odżywia się bambusem.

8. Przednie nogi pandki są krótsze niż tylne, dlatego porusza się ona w specyficzny sposób. Jest za to jednym z nielicznych gatunków zwierząt, które potrafią obracać kostkami. Umiejętność ta pomaga im w schodzeniu z drzew głową do przodu.

9. Naukowcy odkryli, że gatunek ten żył wiele lat temu na terenie Ameryki Północnej. Znaleziono tam szczątki, które nie pozostawiają wątpliwości.

10. Panda czerwona nie jest w stanie trawić celulozy, która znajduje się w bambusie. Dlatego też codziennie jest zmuszana do zjadania nawet około sześciu kilogramów pędów i liści. Ponadto pandki rude przepadają również za grzybami, jagodami, a nawet owadami i rybami.

11. Pandki rude spędzają całe dnie śpiąc na drzewach i oszczędzając energię. Noce wykorzystują do oznaczania swojego terytorium i poszukiwania jedzenia. Można powiedzieć, że większość czasu, kiedy są aktywne, wykorzystują na pałaszowanie pędów bambusa.

12. Pandki rude całkiem dobrze adaptują się w ogrodach zoologicznych, ale nie są przystosowane do udomowienia. Zazwyczaj prowadzą samotniczy tryb życia, dlatego nie czują więzi z człowiekiem. Ponadto zapach wydzielin do oznaczania własnego terytorium byłby trudny do zniesienia przez człowieka.

4.2/5 - (5 votes)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz Również Polubić