Owca kameruńska to rasa owiec pochodząca z Zachodniej Afryki, a przede wszystkim z Kamerunu i Wybrzeża Kości Słoniowej. Nie są to zwierzęta duże, łatwo się adaptują i nie mają szczególnych wymagań, dlatego hodowcy szczególnie za nimi przepadają. Co warto o nich wiedzieć? Poniżej znajdują się wybrane ciekawostki na ich temat.
1. Owce kameruńskie cechują się krępą budową i bujną grzywą na piersi i karku. Ich umaszczenie może być czarne, brązowe albo brązowo-białe. W hodowlach zdarzają się osobniki dekoracyjnie umaszczone, a wówczas osobniki o innych kolorach nie są do nich dopuszczane.
2. Samce osiągają od 50 do 65 kilogramów, a samice są nawet o ponad dwadzieścia kilogramów lżejsze.
3. Głównym składnikiem jadłospisu owiec kameruńskich są gałęzie świerku, dębu oraz wierzby. W hodowli nie potrzebują wysokoenergetycznej paszy, chyba że samice są szczególnie eksploatowane.
4. Owce te są bardzo łatwe w utrzymaniu. Wymagają jedynie pożywienia, ochrony przed deszczem, dostępu do wody oraz lizawki. Jest to specjalny słupek z otworami, w którym znajduje się sól kamienna. Dzięki niej zwierzęta te mogą uzupełniać składniki pokarmowe w okresie zimy.
5. Owce kameruńskie są bardzo cenione ze względu na pyszne mięso, które przypomina nieco dziczyznę. Jest ciemne w kolorze i aromatyczne, a przede wszystkim pozbawione nieprzyjemnego zapachu typowego dla baraniny pozyskiwanej z innych ras.
6. Owce kameruńskie są o wiele bardziej płochliwe niż inne rasy owiec. Kiedy czują się zagrożone, ratują się ucieczką i potrafią przeskoczyć nawet ogrodzenie o wysokości ponad 120 centymetrów. Nie czują się komfortowo, kiedy do stada zbliża się obcy człowiek, a kiedy są pilnowane przez psy, często uciekają w różnych kierunkach.
7. Wełna owiec kameruńskich jest krótka i rośnie w kępach. Nie nadaje się do przędzenia, ale stanowi dla tych zwierząt doskonałą ochronę przed upałami. Uniemożliwia również rozwój pasożytów. Owce te samodzielnie usuwają sezonowe okrycie, dlatego nie wymagają strzyżenia.
8. Owca kameruńska osiąga dojrzałość płciową w wieku siedmiu miesięcy. Jeśli będzie miała zapewniony stały pokarm, w ciągu dwóch lat może dać nawet trzy mioty. A duży popęd płciowy samców sprawia, że błyskawicznie wyczuwają ruję u samicy.
9. Hodowcy bardzo często decydują się na krzyżowanie tej rasy z popularniejszymi rasami, aby poprawić jakość ich mięsa oraz wełny.
10. Jedna owca kameruńska daje średnio około jednego litra mleka dziennie. Przez hodowców jest ono najczęściej wykorzystywane do produkcji serów z mleka owczego lub połączenia mleka owczego z mlekiem krowim.
11. Choć zwierzęta te nie są zbyt wymagające wobec hodowców, powinni oni dbać o ich racice i regularnie badać je pod kątem obecności pasożytów, takich jak tasiemce. Zdrowe owce kameruńskie nie oddalają się od stada i mają błyszczącą wełnę.
12. W organizmach owiec kameruńskich znajduje się kwas oratowy, który sprawia, że są one odporniejsze na choroby nowotworowe. W mięsie jagniąt znajduje się duża ilość kwasy linolowego.