20 Ciekawostek o Okapi

okapi
foto – Pixabay

Okapi to gatunek ssaka należący do rodziny żyrafowatych, które naturalnie można spotkać w środkowej części Afryki. Wyróżnia się efektownym umaszczeniem i trudno pomylić go z jakimkolwiek innym zwierzęciem. Co warto wiedzieć o okapi? Poniżej znajdują się wybrane ciekawostki na temat tych pięknych zwierząt.

1. Wspólny przodek okapi i żyraf istniał na świecie około 12 milionów lat temu. Obecnie okapi jest jedynym gatunkiem należącym do rodzaju okapia.

2. Cecha charakterystyczną okapi jest nietypowe umaszczenie. Zwierzęta ta pokryte są brązową sierścią z wyjątkiem nóg, które pokrywają biało-czarne pasy, oraz pyska, który jest najczęściej wybarwiony na biało. Pasy na nogach bywają mylące i wiele osób błędnie zakłada przez nie, że zwierzęta te są spokrewnione z zebrami.

3. Okapi osiągają nieco ponad metr długości, a ich waga może wynosić nawet dwieście pięćdziesiąt kilogramów. Mają duże uszy i długie nogi, ale ich szyja jest znacznie krótsza niż szyja spokrewnionych żyraf. Samce mają krótkie i pokryte włoskami rogi. Dzięki dużym uszom są w stanie usłyszeć drapieżnika i zlokalizować zagrożenie odpowiednio wcześniej, aby uratować swoje życie.

4. Okapi żyją na bardzo ograniczonym terytorium. Można je spotkać wyłącznie w dżungli w Kongo. Najlepiej czują się na terenach na wysokości od pięciuset do tysiąca metrów nad poziomem morza.

5. Europejczycy odkryli okapi dopiero w 1901 roku. Wcześniej były one znane wyłącznie lokalnej ludności afrykańskiej. Malowidła starożytnych Egipcjan dowodzą również, że zwierzęta te były doskonale znane w starożytności.

6. W ich oczach znajduje się bardzo duża liczna specjalnych pręcików, dzięki którym cechują się bardzo dobrym wzrokiem, ale też posiadają zdolność bardzo dobrego widzenia w ciemności.

7. Sierść okapi cechuje się widocznym połyskiem, ale w cesze tej ukrywa się głębszy sens, niż tylko efektowny wygląd zwierząt. Ich sierść jest bardzo mocno natłuszczona, ponieważ żyją na terenie, gdzie często zdarzają się silne opady deszczu. Dzięki temu wytwarza się na niej naturalna ochrona, która sprawia, że woda dosłownie po nich spływa.

8. Do 1901 roku Europejczycy, którym opowiadano o pięknych okapi widzianych w Afryce, nie mogli dać wiary, że rzeczywiście istnieją. Wówczas przylgnął do nich przydomek “afrykańskie jednorożce”.

9. Pierwszą osobą w historii, która udokumentowała i tym samym potwierdziła istnienie okapi, był Henry Johnston. Mężczyzna był brytyjskim gubernatorem Ugandy, a przychylni tubylcy zaprowadzili go w miejsce, gdzie mógł wreszcie zobaczyć te zwierzęta.

10. Zdobyte przez brytyjskiego gubernatora fragmenty skóry oraz czaszka okapi pozwoliły dokonać ich profesjonalnej klasyfikacji. To właśnie wówczas dowiedziono, że okapi są bliskimi kuzynami żyraf, bo podobnie jak one, mają niewielkie rogi.

11. Język okapi może mieć nawet trzydzieści pięć centymetrów długości. Ma szaro-niebieską barwę, a niebywała długość sprawia, że okapi może nim czyścić swoje oczy i uszy.

12. Okapi są zwierzętami roślinożernymi. Ich głównymi przysmakami są grzyby, owoce, pędy, liście, paprocie i pąki. Spożywają również wiele gatunków roślin, które są trujące dla człowieka.

13. Okres rui jest jedynym, kiedy okapi łączą się w pary. W tym czasie zwierzęta chętnie ocierają się o siebie i oblizują nawzajem. Samica jest w ciąży około piętnastu miesięcy, a po upływie tego czasu na świat przychodzi młode. Co ciekawe, okapi rodzą się wyłącznie w porze deszczowej.

14. Młode okapi waży mniej więcej szesnaście kilogramów i mierzy około osiemdziesięciu centymetrów. Miejsce narodzin jest w stanie opuścić dopiero po upływie dwóch miesięcy od narodzin. Jest wówczas przygotowanego do tego, aby skutecznie bronić się przed drapieżnikami. Okapi żyje około piętnastu lat.

15. Okapi preferują dzienny tryb życia. To właśnie w ciągu dnia najchętniej poszukują jedzenia. Zdarzają się jednak sytuacje, że gatunek ten wyrusza na żer w nocy.

16. Okapi preferują samotniczy tryb życia. Występują wyłącznie w pojedynkę, a w pary łączą się wyłącznie w okresie rozrodczym. Wyjątkiem potwierdzającym regułę jest tylko matka z dzieckiem. Dopóki się ono nie usamodzielni, matka towarzyszy młodemu i chroni go przed niebezpieczeństwem.

17. Populacja okapi zmniejsza się wskutek działalności człowieka. Zwierzęta te preferują ciszę i spokój, a te są zakłócane przez ludzi i redukowanie obszarów wokół lasów zajętych przez “afrykańskie jednorożce”. Szacuje się, że obecnie żyje od dziesięciu do dwudziestu tysięcy okapi.

18. Okapi intensywnie zaznaczają obszar swojego terytorium. Używają do tego moczu, a także gęstej substancji wydzielanej przez gruczoły zapachowe. Same agresywnie chronią swojego terytorium, ale pozwalają samicą przez nie przejść, aby te mogły znaleźć pożywienie.

19. Nieco ponad sto okapi znajduje się w tej chwili w ogrodach zoologicznych na całym świecie. Stanowią wielką atrakcję, ale ich utrzymanie w niewoli jest niezwykle trudne. Pierwsze okazy okapi pojawiły się w Europie w 1918 roku.

20. Okapi, które w pierwszej połowie XX wieku były sprowadzane do Europy, bardzo często umierały podczas podróży. Negatywny wpływ na nie miał stres związany z przemieszczaniem się, a także restrykcyjne wymogi dotyczące przewożenia afrykańskich zwierząt.

5/5 - (2 votes)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz Również Polubić