15 Ciekawostek o Głuptakach

głuptak
foto – Pixabay

Głuptak zwyczajny to dość mało znany gatunek ptaków, pochodzący z rodziny głuptaków. Jest to ptak o dość dużych rozmiarach, zamieszkujący tereny wodne, a dokładniej morskie. Głuptaki występują głównie na wybrzeżach oraz wyspach w północnej części Oceanu Atlantyckiego, na przykład w Norwegii, Nowej Fundlandii, na Wyspach Brytyjskich, czy też w Islandii. Niekiedy zdarza się, iż występują także u wybrzeży Morza Bałtyckiego. Jest to dość nieznany gatunek ptaków, jednak niezwykle interesujący, dlatego też zdecydowanie warto dowiedzieć się o nim czegoś więcej.

1. Głuptak zwyczajny jest bardzo ciekawym ptakiem pod względem kolorystycznym. Jego upierzenie na zdecydowanej większości ciała jest całkowicie białe, natomiast szczyt głowy tych ptaków ma kolor żółtawy. Na końcach skrzydeł występują jednak pióra o zabarwieniu brązowym. Dziób głuptaka jest dość długi, co ułatwia mu łapanie pożywienia.

2. Wielkość ciała głuptaka waha się od około 85 cm do aż 100 cm długości, przy czym rozpiętość skrzydeł tego ptaka może osiągać nawet od 165 cm do 180 cm szerokości. Masa ciała przedstawicieli tego gatunku waha się między 2 kg a niecałe 4 kg.

3. Głuptak zwyczajny ma bardzo prostą i mało zróżnicowaną dietę. Żywi się głównie małymi i średnimi rybami morskimi oraz wodnymi bezkręgowcami.

4. Samice głuptaków w okresie lęgowym każdorazowo składają tylko jedno lub dwa jaja, które mają zabarwienie niebieskawe. Jaja wysiadywane są przez oboje rodziców przez około 45 dni.

5. Nazwa tego gatunku, przynajmniej w polskim tłumaczeniu, nie jest przypadkowa. Otóż w czasach, gdy polowano jeszcze na głuptaki, kiedy to zostały one nazwane mianem „głupiego ptaka”, ponieważ zamiast uciekać bądź chronić swoje potomstwo przed ludźmi, którzy na te ptaki polowali, głuptaki siedziały nieruchomo na swoich miejscach i tylko oczekiwały na moment ich zabicia.

6. Głuptaki doskonale nurkują, dzięki czemu wyławiają z morza swój pokarm. Potrafią nurkować nawet do głębokości 2 m.

7. Po wykluciu się młode pisklaki są całkiem łyse, jednak pióra bardzo szybko im rosną.

8. Głuptak zwyczajny swoje gniazdo buduje zazwyczaj na skalistych wybrzeżach wysp. Zbudowane jest ono zwykle z kępy wodorostów, trawy oraz patyków.

9. Samce poszukując idealnego miejsca na gniazdo, toczą ze sobą walki.

10. Głuptak zwyczajny w Polsce podlega ścisłej ochronie gatunkowej.

11. Głuptaki żyją w koloniach.

12. Gatunek głuptaków zagrożony jest wymarciem.

13. Wyjątkowym w świecie ptaków jest fakt, iż jaja głuptaka zwyczajnego podczas wysiadywania ogrzewane są stopami.

14. Pisklęta głuptaka zwyczajnego zostają w gnieździe przez dwa miesiące. Jeszcze nie latają i nie nurkują, więc żyją głównie z zapasu tłuszczu.

15. Głuptaki wydają bardzo głośne odgłosy przypominające bulgotanie.

2.7/5 - (3 votes)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz Również Polubić