12 Ciekawostek o Niedźwiedziu Himalajskim

niedźwiedź himalajski
foto – Pixabay

Niedźwiedź himalajski, zwany również niedźwiedziem księżycowym, to gatunek drapieżnego ssaka, który jest blisko spokrewniony z niedźwiedziem czarnym. Co warto o nim wiedzieć? Poniżej znajdują się wybrane ciekawostki na temat tych zwierząt.

1. Gatunek ten występuje w północnym Afganistanie, Pakistanie, Indiach, Nepalu oraz w zachodnich Chinach. Jego ciało jest ciężkie, ale ma mocne i szerokie łapy, dzięki którym potrafi również bardzo dobrze się wspinać.

2. Jest to największy ssak w regionie swojego występowania. Może mieć nawet ponad dwa metry długości i ważyć kilkaset kilogramów. Od października do maja znajduje się w stanie hibernacji. Spędza ten czas w naturalnej jaskini lub stworzonej przez siebie norze.

3. Niedźwiedź himalajski najlepiej czuje się w wilgotnych lasach, na stromych wzgórzach oraz w miejscach, gdzie roślinność jest wyjątkowo bujna i gęsta. Latem najczęściej jest widywany na wysokości przekraczającej 3 tysiące metrów nad poziomem morza, a zimą 1500 metrów nad poziomem morza.

4. Bardzo często zdarza się, że niedźwiedzie te spędzają ponad połowę swojego życia na drzewach. Jeśli jednak niedźwiedź jest zbyt ciężki, musi zrezygnować z tego trybu życia na rzecz życia na lądzie.

5. Niedźwiedzie himalajskie mają najsłabsze zęby spośród wszystkich gatunków niedźwiedzi, dlatego też odżywiają się przede wszystkim owocami, pędami i korzonkami. W okresie jesiennym muszą uzupełnić swoją dietę o mięso, a tłuszcz jest magazynowany, aby zwierzę mogło przetrwać zimę.

6. Jego sierść jest krótka, lśniąca i całkiem czarna. Z wyjątkiem jasnego znaku w kształcie litery “V”, który znajduje się na klatce piersiowej i jaśniejszego podbródka.

7. Niedźwiedzie himalajskie żyją około dwudziestu pięciu lat, ale istnieją również wyjątki potwierdzające regułę. Najstarszy znany niedźwiedź himalajski zmarł w wieku czterdziestu czterech lat.

8. Niedźwiedź himalajski osiąga dojrzałość płciową w wieku trzech lat. Okres godowy przypada na październik, a najczęściej dwójka młodych rodzi się w lutym. Młode niedźwiedzie do drugiego roku życia pozostają z matką.

9. Według badaczy niedźwiedź himalajski występował na ziemi już kilka milionów lat temu. Prawdopodobnie w tamtych czasach występował również w Europie, co potwierdził jego ząb znaleziony na terenie dzisiejszej Macedonii.

10. Ze względu na coraz częstsze nakładanie się na siebie obszaru występowania niedźwiedzia himalajskiego oraz obszaru wykorzystywanego przez człowieka, dochodzi do ataków na ludzi. Niedźwiedź ten słynie z wielkiej agresywności.

11. Niedźwiedzie himalajskie prowadzą samotniczy tryb życia i kojarzą się tylko w okresie godowym.

12. W wyniku działalności człowieka oraz polowań gatunek ten jest zagrożony całkowitym wyginięciem. W wielu krajach Azji jego mięso uważane jest za przysmak, a jego żółć jest powszechnie stosowana w medycynie chińskiej.

Oceń post
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz Również Polubić