25 Ciekawostek o Mewach

mewy
foto – Pixabay

Mewa to ptak należący do rodziny mewowatych i rzędu siwkowych. To ptaki, które zamieszkują właściwie całą kulę ziemską. Zaliczane są do jednych z mądrzejszych ptaków zamieszkujących naszą planetę. Są niezwykle bystre i potrafię być równie przebiegłe.

1. Uważa się, że istnieje przeszło ponad 50 gatunków mew. W związku z taką ilością trzeba liczyć się również z daleko idącymi różnicami morfologicznymi między poszczególnymi gatunkami.

2. Najpopularniejszym gatunkiem jest Larus Argentatus. Biało – popielate mewy z końcówką skrzydeł w kolorze czarnym.

3. Zamieszkują wszystkie kontynenty, choć trzeba podkreślić, że ich ulubionym środowiskiem są tereny morskie. To tutaj czują się “jak ryba w wodzie”.

4. Mewy to ptaki posiadające specjalne gruczoły solne, za pomocą których są w stanie regularnie pozbywać się soli z własnego organizmu.

5. Mewy uwielbiają ryby i to one stanowią ważną część ich dziennego jadłospisu. Nie oznacza to jednak, że będą głodowały, gdy nie znajdą sposobności na złowienie swoich rarytasów. Wówczas równie chętnie posilą się owadami, skorupiakami, małymi płazami, a nawet gryzoniami.

6. Są doskonale przygotowane do polowania niemal w każdych warunkach. Świetnie radzą sobie w wodzie, co na ogół polega na wykonywaniu głębokich zanurzeń. Polują szybko, sprawnie i na ogół są precyzyjne. Potrafią jednak świetnie polować na lądzie, a także w powietrzu.

7. Mewy są wierne swoim partnerom. Wiąże się na całe życie, a więc preferują związki monogamiczne. Jedynym powodem do poszukiwania nowego partnera lub partnerki jest śmierć obecnego towarzysza.

8. Związek mew opiera się na totalnym partnerstwie, co można zaobserwować zwłaszcza w okresie lęgowym. Wówczas rodzice wspólnymi siłami tworzą gniazda dla potomstwa, a po złożeniu jaj oboje je wysiadują. Robią to na zmianę.

9. Zaobserwowano ciekawe zjawisko polegające na angażowaniu samców w wysiadywanie jaj. Samice nawiązują relację z innymi samcami i niejako wykorzystują ich, gdy ich właściwi partnerzy znajdują się poza gniazdem.

10. Zwłaszcza na piaszczystych plażach można zaobserwować mewy, które dreptają w miejscu, tupiąc śmiesznie nóżkami. To opatentowany sposób na wywabienie robaków spod powierzchni. Tego samego uczą się młode mewy, naśladując mądrych rodziców.

11. Mewy są ptakami bardzo towarzyskimi i stadnymi. Uwielbiają funkcjonować w większych koloniach.

12. Większe gatunki mew potrzebują nieco więcej czasu na osiągnięcie dojrzałości płciowej. W tym okresie wielokrotnie zmieniają ubarwienie pierza.

13. Pisklęta są zagniazdownikami, a zatem ptakami, które bardzo szybko się usamodzielniają. Mewy wychodzą z gniazda bardzo wcześnie i bardzo wcześnie uczą się tego, jak funkcjonować w “świecie dorosłych”.

14. Do największych mew należy zaliczyć mewę siodłatą. Waży niespełna dwa kilogramy, a rozpiętość jej skrzydeł może wynosić nawet do 170 centymetrów.

15. Nie sposób odmówić im sprytu. Pragnąc rozkoszować się mięsem małży, rzucają w muszlę kamieniami z pewnej wysokości, co umożliwia dostanie się do wnętrza.

16. W społeczeństwie Eskimosów dosyć popularnym trunkiem jest wino z mewy. Przepis na przygotowanie wina jest niezwykle prosty. Wystarczy tylko posiekać mewę na mniejsze części, zalać naczynie wodą i wystawić na działanie promieni słonecznych, co doprowadzi do szybszej fermentacji. Niektórzy wkładają do naczyń mewę w całości i znaczna część degustatorów zmaga się po spożyciu z zatruciami pokarmowymi.

17. Stanie na jednej nodze to jeden ze sposobów na ogrzanie kończyn i zachowanie ciepła. Schowana nóżka znajduje się w ciepłym pierzu.

18. Mewy potrafię być bardzo agresywne. W niektórych częściach świata zaobserwowano bestialskie ataki mew na psy wyprowadzane na spacer lub na gołębie. W trosce o zapewnienie sobie pokarmu są zdolne niemal do wszystkiego.

19. Mewy wydają dźwięk, który może przypominać dosyć upiorny rodzaj ludzkiego śmiechu.

20. Zdarzają się akty kanibalizmu polegającego jednak na podkradaniu jaj z gniazd innych mew i pożeranie zawartości.

21. Choć ich naturalnym środowiskiem są tereny nadmorskie, to jednak coraz częściej zapuszczają się w tereny zabudowane. Wynika to z dużej ilości odpadów, które są źródłem pożywienia.

22. Mewy mają w zwyczaju siadać na grzbietach łabędzi w okresie zimowym. Skute lodem zbiorniki wodne są dla nich odstręczające, dlatego poszukują korzystniejszej opcji i na ogół nikt nie oponuje.

23. Mewy rzadko kiedy nurkują. Są natomiast doskonałymi pływakami.

24. Mewy pojawiły się w legendarnym filmie Alfreda Hitchocka. Sceny, w których te ptaki zachowują się, jakby postradały zmysły zostały zrealizowane w zaplanowany sposób dzięki jednemu zabiegowi. Okazuje się, że do pożywienia, którym je karmiono dodano whisky. Autorzy są przekonani, że to był jedyny sposób na osiągnięcie zamierzonego rezultatu.

25. W przypadku mew dymorfizm płciowy nie funkcjonuje i w związku z powyższym dosyć trudno odróżnić samicę od samca.

4.5/5 - (2 votes)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz Również Polubić