22 Ciekawostki o Kolibrach

kolibry
foto – Pixabay

Kolibry to niewielkie ptaki, które zaliczane są do rzędu krótkonogich. Można się z nimi spotkać przede wszystkim w Ameryce. Wiele lat temu można było je podziwiać również w Europie, aczkolwiek wiemy o tym wyłącznie na podstawie znalezionych skamieniałości.

1. Najmniejszy koliber liczy sobie zaledwie sześć centymetrów. Wobec tego zaliczany jest do najmniejszego żyjącego obecnie na naszej planecie ptaka. Największe ptaki z tego gatunku liczą sobie przeszło 22 cm.

2. Kolibry należą do największych łakomczuchów wśród ptaków. Dzieje się tak za sprawą bardzo sprawnego metabolizmu, który powoduje, że muszą w ciągu dnia zjeść dwukrotność masy swojego ciała.

3. U kolibrów można obserwować bardzo wyraźnie zarysowany dymorfizm płciowy. Oznacza to, że różnice między samcem a samicą są widoczne już na pierwszy rzut oka. Samce na ogół są nieco większe niż płeć piękna.

4. Ciekawostką jest, że ubarwienie piór opiera się wyłącznie na dwóch kolorach – czarnym oraz brązowym. Widząc kolorowe ubarwienie kolibrów mamy tak naprawdę do czynienia z rozszczepieniem światła, które odpowiada za powstawanie innych barw i złudzeniu, że ptaki są w rzeczywistości kolorowe.

5. Niewielki ogon kolibrów składa się z aż dziesięciu sterówek. Ta część ogona znacząco wpływa na precyzję podczas latania.

6. Kolibry należą do bardzo szybkich ptaków. Uważa się, że maksymalna prędkość, jaką potrafią osiągnąć podczas lotu to 120 kilometrów na godzinę.

7. Na uwagę zasługuje również technika latania oraz możliwości kolibrów. Obserwowanie ptaków podczas lotu można porównać do spektakularnych manewrów lotniczych. Ptaki te potrafią zawisnąć w powietrzu, by następnie wykonać gwałtowny lot w tył. Są jedynymi ptakami na naszej planecie, które potrafią latać do tyłu. Potrafią również poruszać się bokiem.

8. Kolibry uwielbiają jeść. Ich głównym pożywieniem są bezkręgowce, ale bardzo chętnie piją również nektar, który wydobywają za pomocą dosyć długiego języka.

9. Samice na ogół składają tylko jedno jajo, które jest najmniejszym jajem ptasim na świecie. Znacznie rzadziej zdarza się, że składają dwa jaja. Niewielkie jajko waży zaledwie 0,25g.

10. Przygotowanie bezpiecznego miejsca dla maleństw przypada samicy. To ona zajmuje się budowaniem solidnego gniazda, do czego używa niewielkich gałązek, różnego rodzaju traw oraz pajęczyny.

11. Czas oczekiwania na maleństwo wynosi na ogół nie mniej niż dwa tygodnie. Zdarza się jednak, że okres ten ulega wydłużeniu. Wysiadywanie nie powinno jednak trwać dłużej niż dwadzieścia dni.

12. Uważa się, że istnieje około 380 gatunków kolibrów.

13. Przeciętna długość życia kolibra wynosi trzy lata. Zdarzają się jednak osobniki, które dożywają nawet pięciu lat.

14. Kolibry słyną z umiejętności szybkiego poruszania skrzydełkami. Są w tej dziedzinie mistrzami, ponieważ potrafią uderzyć skrzydełkami nawet do stu razy w ciągu jednej sekundy.

15. Ze względu na gabaryty mają w środowisku naturalnym wielu wrogów. Muszą uważać na gady i płazy, które chętnie się nimi żywią. Bywają również pokarmem ryb oraz wiewiórek.

16. Uważa się, że kolibry muszą się pożywiać przynajmniej co kwadrans. W przeciwnym wypadku padnie z wycieńczenia. Jedynie w nocy zapada w stan hibernacji, która umożliwia mu spokojny sen i nieco spowalnia metabolizm.

17. Gniazda kolibrów są niemal niezauważalne. Szacuje się, że ich wielkość jest przynajmniej dwa razy mniejsza od kurzego jajka.

18. Kolibry odznaczają się bardzo dobrą orientacją w terenie i niezawodną pamięcią. Bez problemu trafiają w rejony, w których wcześniej udało im się pozyskać potrzebne pożywienie.

19. Kolibry nie znoszą zimy. W okresie jesiennym przygotowują się do dalekiej podróży. Ich destynacją najczęściej jest Ameryka Południowa, w której spędzają całą zimę, by potem powrócić na północ. Przed wyprawą “hodują” specjalną warstwę tłuszczu, która stanowi źródło energii podczas długiego lotu.

20. Kolibry nie posiadają węchu. Doskonały wzrok rekompensuje jednak tą niedoskonałość. Uważa się, że potrafią ujrzeć potencjalny posiłek nawet z odległości przekraczającej kilometr.

21. Jak wiele innych ptaków, również kolibry posiadają dodatkową błonę chroniącą oczy podczas lotu.

22. Samce kolibrów nie wiążą się z partnerkami na stałe. Zasadniczo po wykluciu się młodych rozpoczynają poszukiwania innych samic.

4.5/5 - (4 votes)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz Również Polubić