20 Ciekawostek o Jeżozwierzach

jeżozwierz
foto – Pixabay

Jeżozwierz to ssak z rodziny jeżozwierzowatych. Jest gryzoniem, a jego ciało pokrywają długie, efektowne kolce. Dzieli się na liczne gatunki, które występują w różnych częściach Afryki, Europy i Azji. Co warto wiedzieć o jeżozwierzach? Poniżej znajdują się wybrane ciekawostki na ich temat.

1. W zależności od podgatunku, jeżozwierze osiągają od czterdziestu pięciu do nawet dziewięćdziesięciu centymetrów. Ich waga może wahać się od czterech do dwudziestu pięciu kilogramów.

2. Wiele osób zastanawia się pewnie, jakim cudem samica rodzi młode pokryte kolcami. Wytłumaczenie jest proste. W momencie narodzin kolce młodych są delikatne i miękkie jak włosy. Dopiero po kilku dniach twardnieją, spełniając funkcję obronną przed drapieżnikami.

3. W warunkach naturalnych jeżozwierze żyją średnio około pięciu do siedmiu lat. Natomiast w niewoli dożywają nawet dwudziestu lat. Jest to spowodowane w tym, że na wolności często padają ofiarami drapieżników.

4. W 2002 roku jeden z jeżozwierzy został oficjalnie nazwany najdłużej żyjącym gryzoniem na świecie. Rekordzista przeżył aż dwadzieścia siedem lat.

5. Przez wiele lat wierzono w teorię, że jeżozwierz jest w stanie strzelać swoimi kolcami w stronę przeciwnika. Nie jest to jednak prawda. Zdarza się, że podczas ataku luźniej osadzone kolce same odpadają, co może kreować właśnie takie wrażenie.

6. Atak jeżozwierza bardzo rzadko skutkuje infekcjami, ponieważ jego kolce mają takie same właściwości jak antybiotyki. Trudno jest za to usunąć je z ciała, ponieważ każdy kolec ma wyprofilowaną końcówkę. Po utracie kolca, na jego miejscu bardzo szybko wyrasta nowy.

7. Jeżozwierz afrykański występuje w Senegalu, Tanzanii, Libii, Tunezji, Maroku i Algierii. Najbardziej przepada za suchymi zaroślami i trawiastymi sawannami, ale można go również spotkać na pustyniach.

8. Jeżozwierze żyją samotnie albo w większych grupach, na które składają się dwoje dorosłych osobników wraz z potomstwem. Całe dnie spędzają w jaskiniach lub norach, a aktywne są głównie w nocy.

9. Zagrożony jeżozwierz stroszy swoje kolce i gwałtownie potrząsa ogonem. Jego największym wrogiem w środowisku naturalnym jest człowiek. Kłusownicy zabijają te zwierzęta dla smacznego mięsa, a także dlatego, że w niektórych miejscach na świecie poszczególne części ich ciała stanowią lek w medycynie ludowej.

10. Jeżozwierze są przede wszystkim roślinożerne. Ich główne pożywienie stanowią liście, owoce, kłącza i kora. Jeśli jest taka możliwość, zwierzęta te odżywiają się również małymi kręgowcami, bezkręgowcami, a nawet padliną.

11. Jeżozwierze są zwierzętami monogamicznego. Okres rozrodczy powtarza się cyklicznie raz w roku. Ciąża jeżozwierza trwa od 66 do 112 dni, a po tym czasie samica rodzi młode. Ich liczna waha się od jednej sztuki do trzech.

12. Młode jeżozwierze tuz po urodzeniu mają około 25 centymetrów długości. Przez cztery miesiące nie opuszczają matki na krok, a ta dba o nie i uczy funkcjonowania w świecie. Dojrzałość płciową osiągają dopiero ponad rok po narodzinach.

13. Jeżozwierze są dobrymi pływakami. Potrafią również wspinać się na drzewa. Na lądzie porusza się z maksymalną prędkością 2 kilometrów na godzinę.

14. Kilka lat temu biolodzy z Federalnego Uniwersytetu w Paraiba w Brazylii odkryli nowy gatunek jeżozwierza. Jego kolce i budowa ciała przypominają znane dotychczas gatunki. Wyróżnia go jednak bulwiasty nos, a także chwytny ogon, dzięki któremu umiejętnie wspina się po wysokich drzewach.

15. Jeżozwierze, zaraz po kapibarach i bobrach, należą do największych gryzoni na świecie. Są również spokrewnione ze świnką morską i nutrią, a w świecie gryzoni należą do najmniej zbadanych zwierząt. Dlatego też wciąż zaskakują naukowców.

16. Jeżozwierze malajskie występują w różnych częściach Azji, w tym w Indiach, Nepalu, Chinach, Indonezji i Malezji. Ich siedliska zazwyczaj znajdują się w lasach albo nieopodal lasów. Mieszkają również w norach, które sieci szlaków łączą z większymi siedliskami. Kolce jeżozwierza malajskiego są powszechnie wykorzystywane w celach zdobniczych.

17. Jeżozwierz południowoafrykański występuje w różnych częściach Afryki, w tym w Mozambiku, Lesotho, Angoli, Zimbabwe, Malawi czy Botswanie. Preferują obszary pokryte urozmaiconą roślinnością, ale również obszary pustynne. Stronią od lasów, za to można je spotkać na terenach skalistych.

18. Jeżozwierze czubate pochodzą z Afryki, ale obecnie można je również spotkać w południowych częściach Europy, a przede wszystkim we Włoszech. Uchodzą za nieśmiertelne w konfrontacji z wrogiem, a ich nastroszone kolce przerażają nawet dzikie koty.

19. Jeżozwierz filipiński, zwany również jeżozwierzem palawańskim, to gatunek występujący wyłącznie na wyspach Palawan na Filipinach. Przez rolników uznawany jest za wielkiego szkodnika, zwłaszcza na plantacjach orzechów kokosowych, które szczególnie przypadły mu do gustu.

20. Jeżozwierz sumatrzański to gatunek, który występuje tylko na wyspie Sumatra. Jest to wyspa w Azji Południowo-Wschodniej w Archipelagu Malajskim, która należy do Indonezji. Przypomina on wyrośniętego szczura pokrytego ostrymi kolcami.

4/5 - (4 votes)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz Również Polubić