20 Ciekawostek o Hipopotamach

hipopotam
foto – Pixabay

Kiedy myślimy o najgroźniejszych zwierzętach afrykańskich do głowy przychodzi na myśl lew, nosorożec, może słoń. Jednak prawda jest taka, że może oprócz słonia, każde z tych zwierząt miałoby poważny problem z hipopotamem – dużym ssakiem parzystokopytnym, opisanym w naukowy sposób przez Linneusza w 1758 roku.

1. Długość hipopotama może wynosić nawet 550 centymetrów. Jego wysokość waha się od 75 do 165 centymetrów w kłębie. Waga, zależnie od płci, wieku i tego, czy żyje w naturze czy w niewoli może wynosić od 1800 do 4000 kilogramów.

Dzięki takim rozmiarom hipopotam jest trzecim co do wielkości ssakiem lądowym, po słoniu i nosorożcu – konkretniej nosorożcu białym.

2. Obecnie hipopotamy w naturze spotkamy na terenach Afryki. Żyją na obszarach, gdzie występuje dużo wody, w postaci jezior lub wolniejszych biegów rzeki. Większość swojego życia spędzają w wodzie, więc znalezienie takiego terenu, zwłaszcza w porze suchej, warunkuje ich dalsze przeżycie.

3. Hipopotamy większą część swojego życia spędzają w wodzie. Jednak nie potrafią pływać. Głównie chodzą lub stoją pod wodą. W taki sposób chronią swoją skórę przed silnym słońcem. Z tego powodu ich prędkość pod wodą wynosi do 8 kilometrów na godzinę. Tymczasem na lądzie biegną nawet z prędkością 50 kilometrów na godzinę.

4. Na dietę hipopotamów składają się głównie rośliny wodne i trawa. Pasą się w ciągu dnia oraz w nocy, kiedy słońce nie zagraża ich skórze. Częściej robią to właśnie po zmierzchu
gdyż mogą swobodnie wyjść nad brzeg i jeść trawę, ją porastające bez obawy o silne promieniowanie słońca. W ciągu jednej takiej nocy mogą zjeść do 68 kg trawy. Nie muszą się również obawiać drapieżników, gdyż hipopotam jest w stanie zabić większość drapieżników Afryki.

5. Hipopotamy są w stanie wstrzymać oddech przez siedem minut. Większość dorosłych jednak wstrzymuje oddech na około 3 do 5 minut. Jest to uwarunkowane niemal automatycznie u tych zwierząt. Nawet śpiąc pod powierzchnią wody co maksymalnie 5 minut wynurzają się, by zaczerpnąć powietrza. Przy czym nie budzą się.

6. Według plotek hipopotamy pocą się krwią. Może to tak wyglądać, gdyż zwierzęta te wydzielają tłustą, czerwoną substancję, która przypomina krew. Jednak wydzielina ta jest naturalnym nawilżaczem dla skóry hipopotamów. Zabezpiecza ją dodatkowo przed promieniowaniem słońca.

7. Hipopotamy są w stanie zamknąć nozdrza i uszy Dzięki temu, kiedy są pod wodą nie dostaje się do nich woda, a cielęta mogą spokojnie ssać mleko pod wodą, tak samo jak na lądzie.

8. Naza tych zwierząt pochodzi z języka greckiego i oznacza konia rzecznego – hippopotamos, czyli połączenie słów hippos – koń oraz potamos – rzeka.

9. Hipopotamy to zwierzęta stadne. Żyją w grupach składających się z 10 do 30 członków – zarówno samic jak i samców. W niektórych przypadkach na takie stado składa się nawet 200 osobników, choć jest to rzadkość. Niezależnie od liczebności, każdą taką grupą kieruje dominujący samiec.

10. Często mówi się o tym, że hipopotamy ziewają. Tak naprawdę jednak otwierają swoje paszcze by oznaczyć terytorium i odstraszyć potencjalnych rywali. Demonstrują w ten sposób swoje kły, wyrastające z górnej i dolnej szczęki.

11. Hipopotamy głównie żyją w wodzie, jednak zmuszone do przemieszczenia się, będą podróżować lądem nawet 10 kilometrów w ciągu jednej nocy, aby znaleźć pożywienie lub nowe miejsce z wodą.

12. Hipopotam to jedno z najbardziej agresywnych stworzeń na świecie. Uważany jest za jedno z najbardziej niebezpiecznych zwierząt w Afryce. Bez trudu zabije człowieka.

13. Potrafią otworzyć swój pysk na 180 stopni, co daje metr między górną a dolną szczęką. Bez problem potrafiłyby połknąć dorosłego człowieka.

14. Cielęta hipopotamów rodzą się w wodzie. Ciąża hipopotama trwa około 243 dni. Po tym czasie rodzi się jeden cielak, który spędza z matką rok, pijąc zabarwione na różowo mleko.

15. Samice hipopotamów są troskliwymi matkami, które bardzo świadomie podchodzą do wychowania młodych. Od początku uczą swoje potomstwo zachowań życia w grupie. Kiedy widzą złe zachowania swoich cielaków bodą je głową, by przywołać je do porządku.

16. Walki hipopotamów odbywają się w wodzie, często wśród innych osobników w stadzie. Dlatego samice trzymają młode z dala od samców – nigdy bowiem nie wiadomo, kiedy wybuchnie między nimi walka, podczas której są w stanie zabić młode.

17. Mimo że wyglądem hipopotamy bardziej przypominają świnie, to ich najbliższymi krewnymi są walenie. Dokładniej wieloryby i delfiny.

18. Hipopotamy są bardzo głośne. Krzyki i sapanie tych zwierząt osiąga 115 decybeli. Na skali jest więc to gdzieś między zatłoczoną, główną stacją metra a działającym lotniskiem.

19. podstawą diety hipopotamów są rośliny, jednak badanie z 2015 roku wykazało, że czasem hipopotamy mogą odżywiać się mięsem. Okazuje się, że hipopotamy żerują na tuszach innych zwierząt, czasem nawet na innych hipopotamach.

20. Zmiany klimatyczne i ekspansja człowieka znacznie ogranicza ilość miejsc jak i liczebność tych zwierząt. W 2008 roku hipopotamy zostały sklasyfikowane jako gatunek znajdujący się w trudnej sytuacji. Liczba osobników tego gatunku spada, najmocniej w Demokratycznej Republice Konga.

 

5/5 - (3 votes)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz Również Polubić