20 Ciekawostek o Gepardach

gepardy
foto – Pixabay

Gepardy należą do dzikich kotów, które zachwycają swoim umaszczeniem i eleganckimi ruchami. Są też najszybszymi zwierzętami lądowymi na świecie, które potrafią rozwinąć prędkość porównywalną z prędkością samochodu. Oto kilka ciekawostek na temat tych zwierząt.

1. Dzikie gepardy żyją przede wszystkim w Afryce Subsaharyjskiej, gdzie najczęściej występują na terenach trawiastych i w lasach. Można je również zaobserwować w północo-wschodnim Iranie, chociaż w tej części świata żyje obecnie tylko około kilkudziesięciu gepardów.

2. Gepardy cechują się plamistym umaszczeniem, które bardzo ułatwia im kamuflaż i skradanie się przed zaatakowaniem ofiary. Dzięki beżowo-czarnej barwie może z łatwością ukrywać się w wysokich trawach na sawannie.

3. Gepard, jako najszybsze zwierzę lądowe na świecie, może rozwinąć prędkość nawet do 113 kilometrów na godzinę i osiąga ten wynik nawet w ciągu kilku sekund. Usain Bolt, najszybszy biegacz na świecie, potrzebuje na to aż dziewięciu sekund.

4. Gepardy są zwierzętami mięsożernymi i żywią się przede wszystkim upolowanymi królikami, gazelami, ptakami i guźcami.

5. Gepardy mają bardzo rozwinięty zmysł wzroku. Dzięki temu potrafią szybko przeskanować całe otoczenie w poszukiwaniu potencjalnej ofiary, a następnie wyruszyć sprintem w pogoni. Podczas pościgu ich ogon działa jak ster i pomaga im utrzymać równowagę.

6. Samice gepardów żyją samotnie albo opiekują się młodymi, podczas gdy samce zazwyczaj żyją w małych grupach.

7. Prędkość, jaką gepardy rozwijają w pogoni za zwierzyną, pozbawia je bardzo dużo energii. Dlatego też pogoń zazwyczaj trwa około minuty i odbywa się na dystansie około trzystu metrów. Z tego względu tak ważne jest, aby gepardy umiały ze sporej odległości zaobserwować przyszłą ofiarę.

8. Liczba gepardów żyjących na wolności wynosi w sumie mniej niż dziesięć tysięcy. Ponad dziewięćdziesiąt procent tych kotów nie dożywa okresu samodzielności, a gatunek ten zagrożony jest wyginięciem.

9. Czarne łezki prowadzące od kącików oczu do pyska gepardów zapobiegają przenikaniu słońca i sprawiają, że gepardy nie są oślepiane podczas polowania. Jest to również piękna ozdoba i cecha charakterystyczna dla tych kotów.

10. Na wolności gepardy dożywają średnio dwunastu lat, podczas gdy w niewoli czas ten może wydłużyć się nawet do dwudziestu lat.

11. Ewolucja i trudne warunki występowania doprowadziły do tego, że gepardy są wyjątkowo odporne na czynniki zewnętrzne, takie jak okresowa susza. Potrafią one od trzech do czterech dni wytrzymać zupełnie bez wody.

12. Gepardy są jedynymi dużymi kotami, które nie są zdolne do ryczenia. Charakterystycznym dla nich dźwiękiem jest mruczenie i zazwyczaj robią to najgłośniej, kiedy zajmują się pielęgnacją albo przebywają w swoim towarzystwie.

13. Samce gepardów przestają interesować się ewentualnym potomstwem zaraz po zapłodnieniu samicy i w ogóle nie biorą udziału w ich wychowaniu. Z kolei samice są bardzo troskliwymi, oddanymi i zaangażowanymi w wychowanie matkami.

14. W dawnych czasach na gepardy polowano ze względu na ich piękne futro. Dziś największym zagrożeniem dla tych zwierząt jest brak miejsca do życia wskutek osadnictwa ludzi. Koty te potrzebują do przetrwania bardzo dużych obszarów, a budowa nowych osiedli i miast sprawia, że ich przetrwanie jest zagrożone bardziej niż kiedykolwiek.

15. Pośród dużych kotów gepardy cechują się najmniejszą wagą. Samce ważą maksymalnie około 60 kilogramów, a samice od 35 do 55 kilogramów. Ich największym atutem jest jednak szybkość i zwinność, z jaką są w stanie atakować i uciekać.

16. Samica zazwyczaj rodzi od dwóch do ośmiu młodych gepardów, które spędzają z nią pierwsze dwa lata życia. Czas ten matka poświęca na to, aby nauczyć swoje dzieci technik łowieckich i sztuki przetrwania na sawannie. Warto również podkreślić, że większość maluchów bardzo wcześnie umiera, a z matką pozostają średnio trzy młode.

17. Biegnący z dużą prędkością gepard procentowo spędza znacznie więcej czasu w powietrzu niż dotykając ziemi. Niesamowite ujęcia przyrodnicze zdają się często ukazywać je w locie.

18. Gepardy należą do niewielkiej ilości gatunków wśród kotów, które nie są w stanie schować pazurów. Do tego właśnie nawiązuje ich nazwa, która w języku greckim oznacza “nieruchomy pazur”.

19. Gepardy prowadzą dzienny tryb życia, a najchętniej polują wcześnie rano albo po zachodzie słońca, kiedy nie doskwierają im zbyt uporczywe upały. W najgorętszych upałach zazwyczaj nie przemęczają się i magazynują energię na późniejsze łowy.

20. Gepardy należą do dzikich kotów, które zupełnie nie potrafią wspinać się na drzewa. Polują wyłącznie na lądzie i szybki bieg jest ich jedyną formą ucieczki w razie zagrożenia ze strony innych dzikich kotów, takich jak lwy czy pantery. Na szczęście pod tym względem mają szansę ze wszystkim zwierzętami na Ziemi.

4.6/5 - (5 votes)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz Również Polubić