20 Ciekawostek o Gawronach

gawron
foto – Pixabay

Gawron to ptak zaliczany do rodziny krukowatych. Jest gatunkiem synantropijnym, a zatem ptakiem, który doskonale potrafi zaadoptować się na terenach, które zostały silnie przekształcone przez działalność człowieka. Występuje przede wszystkim na terenie Europy oraz Azji. To bardzo sprytne ptaki i zaradne ptaki. Niemal do perfekcji opanowały funkcjonowanie na terenach zabudowanych. Nie obawiają się ludzi i chętnie korzystają z ich obecności. Zdarza im się pałaszować w śmietnikach w poszukiwaniu pożywienia.

1. W Polsce największe populacje gawronów mieszczą się w Wielkopolsce oraz na Śląsku. Ilość gawronów w obu województwach wynosi przeszło 50 tysięcy osobników.

2. Przeciętny dorosły osobnik waży ponad 400 g. Całkowita długość jego ciała wynosi z kolei niespełna 50cm, a rozpiętość skrzydeł nawet do niemal jednego metra. Charakterystycznym elementem ciała gawronów są czarne nóżki oraz mieniące się na fioletowo pióra.

3. Gawrony uważane są za jedne z najinteligentniejszych ptaków. Są również bardzo zaradne. Zaobserwowano, że potrafią korzystać z prowizorycznych narzędzi, a gdy takowych nie ma, to radzą sobie na inne sposoby. Dosyć popularnym zjawiskiem są gawrony zrzucające orzechy na jezdnię. Wracają po zdobycz, gdy niczego nieświadomy kierowca rozłupie oponą skorupę.

4. Gawrony należą do istot stadnych. Uwielbiają funkcjonować w swoim towarzystwie. Ich gniazda najczęściej można zaobserwować tuż przy wierzchołkach drzew. Przypominają sporej wielkości koszyki z nieregularnych gałązek. Na jednym drzewie często może znajdować się nawet do kilkudziesięciu gniazd.

5. Gawrony łączą się w pary na stałe. Są monogamistami.

6. Składanie jej następuje mniej więcej w kwietniu. W gnieździe pojawia się wówczas około czterech do pięciu jaj o charakterystycznym wydłużonym kształcie. Jajka na ogół mają lekko zielonawy kolor i posiadają żółte i brązowe plamki.

7. Wysiadywanie jaj należy tylko do samicy. Zajmuje się tym przez niespełna miesiąc. Po wykluciu się maleństw, rodzice wymieniają się obowiązkami, zapewniając maluchom pokarm przez następne tygodnie.

8. Gawrony nie są ptakami wybrednymi. Żywią się tym, co znajdą. Do ich głównego jadłospisu należą różnego rodzaju nasiona, zboża, bulwy. Nie pogardzą jednak jaszczurką, którą będą w stanie upolować. Często wydłubują pokarm z gleby. Nauczyły się zadowalać ty, co znajdą.

9. Gawrony cieszą się statusem najmniejszej troski, a zatem nie należą do gatunków, którym grozi wyginięcie.

10. W wieku młodzieńczym są bardzo często mylone z wronami. Wówczas posiadają jeszcze delikatne piórka okalające dziób, co jest najczęstszym powodem pomyłek.

11. Średnia długość życia tych ptaków wynosi około sześciu lat, choć nie jest to w żadnym wypadku reguła. Znany jest przypadek gawrona, który dożył nad wyraz sędziwego wieku, bo przeszło 23 lat.

12. Gawrony nie polują w locie i nie poszukują również pożywienia w wodzie. Poszukują jedzenia wyłącznie na lądzie.

13. W ciągu dnia te stadne ptaki rozpraszają się na różne strony. Przeczesują tereny w poszukiwaniu jedzenia. Kiedy jednak zbliża się noc, zbierają się w dużych grupach i razem urządzają sobie noclegowiska. Na ogół ma to miejsce na terenach ustronnych i bezpiecznych.

14. Gawrony w okresie zimowym uciekają do cieplejszych krajów, ale tak naprawdę możemy je obserwować w Polsce przez okrągły rok. Dzieje się tak, ponieważ w Polsce zimują z kolei osobniki zamieszkujące północną i wschodnią część Europy. Gawrony z Polski najczęściej uciekają do Czech, choć niektóre osobniki wyruszają w nieco dalsze i cieplejsze rejony.

15. W Polsce gawrony nie cieszą się zbyt dobrą renomą. Wpływ na to miał film Alfreda Hitchcocka, w którym ptaki te ptaki nie zwiastowały niczego dobrego oraz fakt, że osobniki żyjące w mieście bywają sporą udręką. Są bardzo hałaśliwe. Często utożsamiane są z takimi cechami jak złośliwość i przebiegłość.

16. Corvus Frugilegus to łacińska nazwa gawronów. Oznacza ona kogoś, kto zbiera owoce.

17. W świetle ultrafioletowym pióra gawrona w żadnym wypadku nie są czarne. Mienią się wszystkimi kolorami. Ludzkie oko jest w stanie dojrzeć jedynie opalizujące na niebiesko refleksy. Gawron widzi znacznie więcej i postrzega swoich kompanów jako ptaki o niezwykle interesującym i kolorowym ubarwieniu.

18. Gawrony dosyć często robią sobie przystanki koło mrowisk. Stroszą wówczas pióra i czekają aż mrówki zaczną “atakować”. Naukowcy uważają, że może to być sposób na pozbycie się pasożytów. Dosyć często zażywają kąpieli mrówkowych.

19. Charakterystycznym elementem są pióra znajdujące się u dołu brzucha. Na ogół są dosyć długie i nieco rozkloszowane. Taki stan rzeczy sprawia, że większa część nóżek bywa zasłonięta. Wydaje się wówczas, jakby nie posiadały dolnych kończyn.

20. Gawrony to ptaki potrafiące ze sobą współpracować. Wielokrotne badania dowiodły, że grupy gawronów potrafią zmobilizować się do wspólnego działania, by osiągnąć konkretny cel.

5/5 - (2 votes)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz Również Polubić