12 Ciekawostek o Dingo australijskim

dingo
foto – Pixabay

Dingo australijski to gatunek psa, który w naturalnych warunkach występuje przede wszystkim w Australii i Nowej Gwinei. Na pierwszy rzut oka przypomina rudego psa domowego, jednak różni się od niego budową czaszki, a przede wszystkim nie potrafi szczekać. Co warto wiedzieć o psach dingo? Poniżej znajdują się wybrane ciekawostki.

1. Dingo pojawiły się w Australii kilka tysięcy lat temu i były udomowionymi towarzyszami człowieka, które dziczały wtórnie.

2. Gatunek ten przejawia zadziwiające zdolności adaptacji i przystosowania się do środowiska. Mimo coraz większej ingerencji człowieka w środowisko, populacja tych psów nigdy nie zmalała, a wręcz przeciwnie.

3. Dingo jest sprawnym drapieżnikiem, którego jadłospis składa się z wielu stworzeń żyjących na obszarze jego występowania. Podstawę jego diety stanowią króliki, małe zwierzęta domowe, małe torbacze, a nawet kangury.

4. Duży wpływ na świetną kondycję populacji dingo mają spore mioty. Ciąża w ich wypadku trwa około sześćdziesięciu trzech dni, a po upływie tego czasu na świat przychodzi nawet osiem szczeniąt.

5. Okres rui u samic przypada na późną jesień. Wówczas podążają za nimi stada samców, a samica sama wybiera osobnika, z którym chce się zbliżyć. Często zdarza się, że samice ponownie wybierają samca, z którym kopulowały w poprzednim okresie godowym, ale nie jest to twarda reguła.

6. Młode dingo przychodzą na świat w głębokiej, starannie przygotowanej norze i na początku są całkowicie zależne od matki, donoszącej im pożywienie. Co ciekawe, z czasem również samiec zaczyna się opiekować swoimi dziećmi.

7. Mimo silnej i pokaźnej populacji, gatunek ten znajduje się na liście zwierząt zagrożonych. Nie chodzi tutaj o naturalnych wrogów czy o destrukcyjne działanie człowieka, ale przede wszystkim o to, że dingo coraz częściej krzyżuje się z psami domowymi.

8. Dingo może mieć wysokość do 60 centymetrów i długość ciała do nieco ponad 120 centymetrów. Dorosłe osobniki mogą ważyć od 10 do 24 kilogramów. Gatunek ten żyje średnio 14 lat, czyli mniej więcej tyle samo, ile psy domowe.

9. Kiedy zwierzętom tym zabraknie pożywienie, za jakim najbardziej przepadają, są zmuszone odżywiać się jajami ptaków, ptactwem wodnym oraz larwami owadów.

10. Dingo mają szczególną strategię polowania na swoje ofiary. Najpierw gonią ją bardzo długo, aby ta się zmęczyła, a dopiero po jakimś czasie atakują, zakładając, że zwierzę nie będzie miało sił do obrony.

11. Dingo zabijają wyłącznie tyle zwierząt, ile potrzebują, aby się najeść. Zdarza się jednak, że upolują nieco więcej, a wtedy zakopują upolowaną zwierzyną w podziemnych norach. Tego rodzaju zapasy mogą się przydać, jeśli w najbliższym czasie zabraknie pożywienia.

12. W Australii dingo są uważane za szkodniki. Psy te często napadają na zwierzęta hodowlane, a w ich żołądkach odnaleziono również odpadki z gospodarstw domowych.

4.5/5 - (4 votes)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz Również Polubić