22 Ciekawostki o Czaplach

czapla
Czapla biała / foto – Pixabay

Czaple to dosyć duże ptaki o charakterystycznych długich nogach i lekko przygarbionej postawie, za sprawą podłużnej giętkiej szyi. Występują niemal w całej Europie, Afryce i Azji. Istnieje kilka podgatunków, lecz pod względem morfologii w zasadzie wszystkie są do siebie bardzo zbliżone.

1. Najpopularniejszymi czaplami są czaple siwe, modre oraz czarnobrzuche.

2. Całkowita długość ciała czapli wynosi niespełna 100 centymetrów. Z kolei rozpiętość skrzydeł może wynosić do dwóch metrów. Czaszka liczy sobie do kilkunastu centymetrów, choć trzeba wziąć pod uwagę fakt, że większą połowę zajmuje w tym wypadku dziób.

3. Czaple to ptaki u których nie zaobserwowano dymorfizmu płciowego. To oznacza, że samica i samiec nie posiadają oddzielnych cech, po których można bez problemu rozróżnić płeć ptaka. Wyglądają bardzo podobnie.

4. Młodsze osobniki na ogół mają nieco ciemniejsze upierzenie, które zmienia się wraz z dorastaniem.

5. Kręgi szyjne czapli są skonstruowane w sposób umożliwiający wyginanie szyi na wiele różnych sposobów, które z perspektywy człowieka wyglądają co najmniej nienaturalnie.

6. Czaple należą do ptaków posiadających tak zwane pióra pudrowe. To kruche piórka, które czapla rozdrabnia za pomocą dzioba i tym samym czyści pióra właściwe.

7. Czaple występują przede wszystkim na terenach podmokłych lub w bezpośrednim sąsiedztwie zbiorników wodnych. Uwielbiają w wodzie brodzić. Osiedlają się w pobliżu jezior, namorzyn i rzek. Również w tych miejscach budują swoje gniazda.

8. Czaple mają dosyć urozmaicony jadłospis. Najbardziej lubią ryby, dlatego ich wyborem są podmokłe tereny. Nie pogardzą jednak ślimakami, wężami, a nawet nieco mniejszymi ptakami. Poluje przede wszystkim na istoty, które będzie w stanie bez problemu połknąć. Zdarza jej się upolować rybę, którą jest zmuszona wypuścić, ponieważ nie jest w stanie jej połknąć.

9. Czapla słynie ze zwracania niestrawionego pokarmu. Taki pokarm nazywany jest wypluwkami i najczęściej składa się z nieco twardszych elementów posiłków, np. z kości drobnych ssaków lub fragmentów ryb.

10. Czaple są niezwykle aktywne za dnia, choć najlepiej czują się o świcie. To właśnie wtedy wyruszają na polowania, które nie należą do spektakularnych. Czapla potrafi spędzić w wodzie bez ruchu wiele godzin, by w końcu schwytać zbłąkaną rybę. Wówczas dochodzi do błyskawicznego ataku.

11. Malutkie czaple wydają odgłos przypominający kwiczenie świni.

12. Czapliniec to określenie na kolonię lęgową czapli. W największych koloniach może znajdować się nawet do kilkuset gniazd. Najmniejsze liczą sobie ich zaledwie kilkanaście.

13. Jaja czapli są składane w ilości kilku sztuk, na ogół nie przekraczającej dziesięciu. Odznaczają się charakterystyczną błękitną barwą. Długość jaja na ogół nie przekracza sześciu centymetrów.

14. Wysiadywanie jaj trwa na ogół niepełny miesiąc. W tym okresie obowiązki dzielone są tatę i mamę. Obie czaple zajmują się wysiadywaniem na zmianę. Pożywienie zdobywa raz samica, raz samiec.

15. Maluchy po wykluciu potrzebują solidnego wsparcia rodziców. Przez kolejne tygodnie będą znajdowały się w gnieździe. To rodzice zaopatrują je w pożywienie w tym czasie. Po niespełna dwóch miesiącach pisklęta są gotowe do wykonania pierwszego lotu. To krok do samodzielnego życia.

16. Największym zagrożeniem dla piskląt są inne drapieżniki oraz kiepskie warunki atmosferyczne. Zwłaszcza w okresie zimowym zdobycie odpowiedniej ilości pokarmu bywa trudnym zadaniem.

17. Uważa się, że w Polsce znajduje się ok. 20 tysięcy czapli. Ich ukochaną częścią naszego kraju jest północ i zachód, czyli miejsca, w których występują duże zbiorniki wodne.

18. Marzec to miesiąc wielkich przygotowań. Miesiąc lęgowy, podczas którego samica bierze się za budowanie gniazd dla potomków.

19. Tylko niewielka część czapli decyduje się na długą podróż do ciepłych krajów w okresie zimowym. Najczęstszym kierunkiem jest wówczas Południowa Azja oraz północna Afryka.

20. Niedaleko Szczecina, w Kurowskich Błotach swego czasu osiedliła się największa do tej pory zaobserwowana kolonia czapli w Polsce. Szacuje się, że w kolonii znajdowało się przeszło dwa tysiące osobników.

21. Szacuje się, że czapla, której udało się wydostać z gniazda i nie paść ofiarą innych drapieżników w pisklęcym wieku, może przeżyć na wolności nawet do dwudziestu lat.

22. Dziwne zachowanie można zaobserwować u czapli, które poczują się zagrożone. Jedną z częściej spotykanych reakcji jest udawanie, że się nie istnieje. W tym celu czapla podnosi jedną nogę i osadza głęboko głowę, jakby chciała się schować przed całym światem. Równie częstą reakcją jest podrywanie się do lotu, co najczęściej dzieje się równocześnie z wydalaniem odchodów. To w przypadku czapli odruch bezwarunkowy, choć faktycznie może odstręczać wroga. Człowieka z pewnością jest w stanie zniechęcić do dalszej gonitwy.

 

5/5 - (1 vote)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz Również Polubić