19 Ciekawostek o Wróblach

wróbel
foto – Pixabay

W wieku dziecięcym dosyć często wpada się w pułapkę myślenia o wróblu jako małej jeszcze wersji gołębia. Niemniej, wróble to odrębny gatunek ptaka z rzędu wróblowych. Wróble liczą sobie ok. 40 gatunków. Można je spotkać przede wszystkim w Azji oraz na terenie niemal całej Europy.

1. To malutkie ptaki liczące sobie ponad 10 centymetrów. Największe okazy mogą jednak liczyć sobie niespełna 20 centymetrów.

2. Popularnym gatunkiem jest Cynamończyk. Nazwa tego wróbla nawiązuje do ubarwienie piór, które faktycznie wyglądają jakby ktoś przyprószył je cynamonem. Można je spotkać przede wszystkim na filipińskiej wyspie Mindanao. Zamieszkują lasy.

3. Wróble żywią się przede wszystkim zbożem i różnego rodzaju nasionami. Z braku laku, sięgają również po owady, które w oczach człowieka bywają pasożytami, dlatego uważa się, że są doskonałym towarzystwem zwłaszcza dla właścicieli gospodarstw rolnych oraz ogrodów.

4. Wróble uwielbiają towarzystwo człowieka. Osiedlają się na terenach zabudowanych, ponieważ są regularnie dokarmiane lub korzystają z zasobów gospodarstw rolnych. Choć przypuszcza się, że zaczęły osiedlać się blisko ludzi znacznie wcześniej, to jednak pierwsze wzmianki na ten temat pochodzą dopiero z XVIII wieku.

5. Przeciętny dorosły osobnik ważny od 20 do 40 gramów. Biorąc pod uwagę rozpiętość skrzydeł, mogą osiągać nawet do 21 centymetrów długości.

6. Wróble konstruują gniazda o dosyć charakterystycznym owalnym kształcie. Do gniazda na ogół prowadzi jeden otwór, przez który matka wlatuje, by doglądać swoje maleństwa. W terenach zabudowanych najczęstszymi miejscami wybieranymi przez samice są przerwy dylatacyjne, szczeliny, poddasza lub niewielkie przestrzenie, które zagwarantują gniazdom stabilizację.

7. Wróble to ptaki niezwykle towarzyskie. Uwielbiają przebywać w większych stadach i tradycją są również wspólne śpiewy, które można słuchać właściwie przez okrągły rok.

8. Dosyć popularnym procederem wśród wróbli jest “dobudowywanie” własnych gniazd na obrzeżach lub dolnych partiach gniazd większych ptaków. Jak widać, potrafią zadbać o własną wygodę i jednocześnie żyć w symbiozie z innymi gatunkami.

9. Mogłoby się wydawać, że to dosyć pospolite ptaki, które spotyka się niemal w każdym zakątku. Niemniej, naukowcy obserwujący ich życie uważają, że są miejsca, w których populacja spadła w drastyczny sposób. Właśnie dlatego obecnie znajdują się pod ścisłą ochroną.

10. Uważa się, że przeciętny osobnik bez problemu przeżyje na wolności nawet do 20 lat.

11. To niezwykle romantyczne ptaki i jednocześnie dosyć zaborcze. Wiążą się z partnerkami na całe życie i robią dosłownie wszystko, by nie dopuścić do samicy innych samców.

12. Wróble słyną również ze swojego ogromnego popędu seksualnego. Naukowcy zaobserwowali, że do zbliżeń dochodzi nawet do kilkudziesięciu razy każdego dnia. Są również ptakami, które rozmnażają się najszybciej.

13. Jajka wróbla są wysiadywane przez przeszło dwa tygodnie. Malutkie pisklęta po wykluciu spędzają w gnieździe kolejne dwa tygodnie, by następnie opuścić gniazdo i zacząć życie na “własną rękę”.

14. Pisklęta wyglądają nieco upiornie. Upierzenie nie pokrywa całego ciała, więc miejscami są po prostu łyse. Mają nieproporcjonalnie duże głowy w stosunku do reszty ciała. W tym pierwszym okresie żywią się przede wszystkim małymi owadami, które są dostarczane przez rodziców. W jadłospisie znajdują się przede wszystkim chrabąszcze i łatwe do zdobycia mszyce.

15. Uważa się, że to najlepiej przystosowane ptaki do pokonywania bardzo długich dystansów. Znacznie gorzej radzą sobie na lądzie, po którym nie potrafią chodzić. Chodzenie polega w ich przypadku na wykonywaniu charakterystycznych skoków. Uwielbiają przysiadywać w pewnej odległości od człowieka lub jego domostwa, bo są istotami z natury ciekawskimi.

16. Jeszcze sto lat temu wróble cieszyły się świetną renomą w kuchni. Europejczycy bardzo chętnie spożywali wróble, które były uznawane za niezwykle dobry rarytas. Najczęściej podawano je w formie dodatku do rosołu lub zawinięte w cieście i zapiekane.

17. Najgorszą porą roku dla wróbli jest zima. Nie mają w zwyczaju odlatywać do ciepłych krajów, dlatego jedynym wsparciem jest pomoc człowieka. Powstaje coraz więcej karmników z inicjatyw prywatnych oraz na terenach rezerwatów przyrody. Dzięki nim wróble są w stanie zdobywać pożywienie w najtrudniejszym dla nich czasie.

18. Szacuje się, że w locie wróbel jest w stanie osiągnąć prędkość ponad 30 kilometrów na godzinę. Kiedy poczuje się zagrożony jest w stanie znacznie przyspieszyć.

19. Istnieją wyraźne różnice pomiędzy samcem i samicą. Samiec posiada szatę w kolorze brązowym od strony grzbiety i szary brzuszek. Samica na ogół jest w całości szara.

4.3/5 - (3 votes)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz Również Polubić