15 Zaskakujących Ciekawostek o Lisie Polarnym

lis polarny
foto – Pixabay

Lis polarny to gatunek bardzo interesującego zwierzęcia. Jest to gatunek zaliczany do ssaków drapieżnych oraz do rodziny psowatych. Zwierzę to występuje na północ od kręgu polarnego. Mimo że lis polarny zaliczany jest do grupy ssaków drapieżnych, jest bardzo łagodny i spokojny, łagodniejszy nawet od lisa pospolitego. Ma gęstą sierść i zabarwienie całkiem białe. Lisy polarne zamieszkują tereny arktyczne, stąd też są wręcz idealnie przystosowane do trudnych warunków życiowych. Jest to niezwykle ciekawe dla nas zwierzę, ponieważ nie jest ono spotykane w europejskich rejonach.

1. Długość ciała lisa polarnego to niecały 1 metr długości, natomiast jeśli chodzi o masę ciała, może się ona nawet bardzo wahać. Otóż lis polarny może ważyć mniej więcej od 2,5 kg aż do 8 kg.

2. Lis polarny żywi się przede wszystkim różnymi mniejszymi od siebie zwierzętami, takimi jak na przykład małe szczenięta fok, świeżo wyklute pisklaki, czy także lemingi. Jest również padlinożerny.

3. Ciąża lisa polarnego trwa około od 50 do 55 dni.

4. Lis polarny jest jedynym ssakiem występującym na lądzie w Islandii.

5. Nory lisa polarnego znajdują się zwykle w miejscach, gdzie ziemia nie zamarza szybko, zazwyczaj bywa to na różnych wzniesieniach.

6. Lis polarny jest bardzo mocno odporny na niskie temperatury, oczywiście ze względu na swoje bogate i gęste futro chroniące go przed zimnem. Zwierzę to bez problemu może wytrzymać temperaturę nawet do -80 stopni Celsjusza.

7. Lis polarny ma bardzo dobry węch. Jest w stanie wyczuć świeżą padlinę nawet w odległości aż do 30 km lub 40 km.

8. Średnia długość życia lisa polarnego to około od 3 lat do 6 lat.

9. Liczba młodo narodzonych osobników to zazwyczaj mniej więcej od 5 do 8 osobników, jednak najbardziej liczny przypadek, jaki odnotowano, to aż 25 osobników.

10. Wyróżnia się jedynie pięć podgatunków lisa polarnego.

11. Lis polarny zazwyczaj ma nieskazitelnie czyste białe futro, jednakże niektóre osobniki posiadają futro o zabarwieniu niebieskawym.

12. Lis polarny potrafi przetrwać bardzo srogie zimy, a utrudnieniem jest nie tylko bardzo niska temperatura, a również brak pożywienia. Zwierzę to jest w stanie bardzo długo przetrwać bez pokarmu, a w skrajnych przypadkach, może żywić się nawet odchodami.

13. Co ciekawe, lisy polarne bardzo często wykorzystują lód morski, żeby móc przemieszczać się po obszarach arktycznych.

14. W okresie letnim sierść lisa polarnego staje się nieco rzadsza i wręcz znacząco zmienia swoje zabarwienie na kolor żółty, szary lub brązowy, a nawet ciemnobrązowy.

15. Nory lisów polarnych mogą być bardzo rozbudowane i posiadać bardzo wiele wejść.

5/5 - (1 vote)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz Również Polubić