20 Ciekawostek o Lemurach

lemury
foto – Pixabay

Lemury to ssaki naczelne dzielące się na liczne podgatunki. Należą do najdrobniejszych małp, a większość z nich posiada długi ogon i kończyny, które często są pięknie umaszczone. Zwierzęta te zyskały popularność dzięki obecności w popularnych filmach animowanych. Co warto wiedzieć o lemurach? Poniżej znajdują się wybrane ciekawostki na ich temat.

1. Lemury przez wiele lat nie były w ogóle znane ludziom. Po raz pierwszy opisano je dopiero w XVIII wieku, kiedy badacze zauważyli je na Madagaskarze. W Europie pojawiły się dopiero w kolejnym stuleciu i stanowiły wielką atrakcję powstających ogrodów zoologicznych.

2. Na chwilę obecną badacze wyodrębnili około stu gatunków lemurów. Nadal jednak trwają badania i liczba ta może się jeszcze zmienić. Ich odkrycie jest trudne, biorąc pod uwagę niewielkie rozmiary, najczęściej nocny tryb życia, a przede wszystkim funkcjonowanie głównie w koronach wysokich drzew.

3. Lemur jest symbolem Madagaskaru. W niektórych kulturach afrykańskich małpa ta uważana jest za symbol niepowodzenia albo zwiastun złych wieści.

4. Lemury występują w południowo-zachodniej części Madagaskaru. Przez wieki były słabo znane człowiekowi, ponieważ mieszkają głównie w koronach drzew. Wyjątkiem jest jedynie lemur katta, który chętniej spędza czas na ziemi.

5. Lemury mogą osiągnąć różne wymiary w zależności od podgatunku. Najmniejszy z nich osiąga długość do 92 milimetrów, zaś największy niecały metr oraz wagę do 9 kilogramów. Jednak przeciętna waga tych zwierząt to około 5 kilogramów.

6. Lemury cechują się puszystym i długim futrem, które często jest kontrastowo umaszczone. Typowe dla nich są czarno-białe pasy, wielkie i osadzone blisko siebie oczy, które świecą w ciemności, a także długi ogon.

7. Większość lemurów jest aktywna w nocy. Wówczas czują się najbezpieczniej. Jednak wyjątkiem jest lemur katta, który funkcjonuje głównie w ciągu dnia.

8. Długi ogon lemura stanowi około połowy jego całkowitej długości. Ogony są ich kierunkowskazami podczas wędrówek i pomagają im zachować równowagę.

9. Pod ogonami lemurów znajdują się specjalne gruczoły produkujące substancje zapachowe. Lemury nacierają nią swoje ogony, tworząc z niego sygnalizator zapachowy, który odgrywa kluczową rolę podczas godów oraz starć między samcami.

10. Lemury są zwierzętami roślinożernymi. Podstawę ich diety stanowią owoce, liście, łodygi, pędy, nasiona i kwiaty. Niektóre gatunki sięgają również po owady, jaja ptaków i miód. Wszystkie małpy tego gatunku piją sporo wody.

11. Lemury mają bardzo słaby wzrok, dlatego też muszą być szybkie i zwinne. Często nie są w stanie w porę zauważyć zagrożenia, dlatego ratują się ucieczką. Zwinne ruchy i możliwość szybkiego przeskakiwania z jednego drzewa na drugie, pozwala im często wyjść z opresji bez szwanku.

12. Zmysłem, który jest wyjątkowo dobrze rozwinięty u lemurów jest węch. Oznaczają teren moczem i substancjami z gruczołów znajdujących się na ich nadgarstkach, szyi lub łokciach, a między sobą porozumiewają się za pomocą feromonów.

13. Lemury są gatunkiem bardzo towarzyskim i potrzebującym towarzystwa innych osobników swojego gatunku. Zazwyczaj żyją w grupach liczących około piętnastu osobników. Praktycznie nie spotka się osobników żyjących samotnie. W wolnych chwilach lemury uwielbiają dbać o swoje futro i pielęgnować siebie nawzajem.

14. Jest to jeden z tych gatunków zwierząt, w którym panuje silny matriarchat. To samice lemura dominują nad samcami i mają najważniejszą pozycję w stadzie.

15. Lemury porozumiewają się między sobą za pomocą dźwięków, które mogą oznaczać ostrzeżenie przed zagrożeniem, radość i wiele innych emocji. Dźwięki te mogą przypominać ludzki śmiech, syrenę policyjną albo pukanie.

16. Lemury posiadają chwytne dłonie, za pomocą których z wielką zwinnością wspinają się po drzewach i zdobywają jedzenie. Ich dłonie, podobnie jak u ludzi, pokryte są liniami papilarnymi, które są niepowtarzalne u każdego osobnika.

17. Naturalnym wrogiem lemurów jest Fossa Madagaskarska. Jest to jeden z największych drapieżnych ssaków na Madagaskarze należący do rodziny falanrukowatych. W związku z tym, że również jest aktywna w nocy, lemury muszą pozostawać bardzo czujne, a często uciekać przed nią na najwyższe drzewa.

18. Lemury to jedyne ssaki naczelne, które są w stanie poprzez hibernacje spowolnić znacznie swoje procesy życiowe. Poprzez wyłączenie termoregulacji i obniżenie temperatury ciała zużywają znacznie mniej energii i są odporniejsze na niekorzystne warunki zewnętrzne.

19. W przeciwieństwie do większości gatunków małp, lemury niemalże nie używają mimiki do porozumiewania się. Okazuje się, że mięśnie ich pysków są zbyt słabo rozwinięte, aby to robić.

20. Lemur katta nie jest w stanie odróżniać barw czerwonej i zielonej. Widzi za to doskonale kolor żółty i niebieski. Wyróżnia się on od innych lemurów szarym futrem z białymi pasami i odmiennym trybem życia.

3.7/5 - (7 votes)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz Również Polubić