20 Ciekawostek o Kapibarach

kapibary
foto – Pixabay

Kapibary to urocze zwierzęta z Ameryki Południowej, znane przede wszystkim jako największe gryzonie na świecie. Nie są hodowane na wielką skalę, ale można spotkać się z farmami, na których hoduje się je z myślą o wykorzystaniu ich cennych skór. Co warto wiedzieć o kapibarach?

1. Kapibary przepadają za terenami podmokłymi, dlatego najczęściej można je spotkać w lasach monsunowych i równikowych na terenie Wenezueli, Brazylii i Kolumbii. W związku z tym, że łatwo się adaptują, występują dziś również w Argentynie i Urugwaju. Przepadają również za terenami w pobliżu osad ludzkich, gdzie mają wystarczająco dużo jedzenia.

2. Kapibary dzielą się na wielkie i małe. Te drugie występują tylko w Panamie i Kolumbii, a kapibary wielkie są o wiele popularniejsze. Jak na gryzonia, jest ona szczególnie wielka, osiągając często wagę przekraczającą 60 kilogramów.

3. Kapibary mogą żyć w grupach do czterdziestu osobników, ale często zdarza się również, że żyją samotnie. Dożywają około ośmiu lat na wolności i do 12 lat w niewoli.

4. Gryzonie te prowadzą półwodny tryb życia, dlatego najczęściej stacjonują w pobliżu zbiorników wodnych. Dzięki życiu nad wodą mają szansę szybko uciec, kiedy w pobliżu pojawi się zagrożenie w postaci anakond, orłów czy też dzikich kotów.

5. Kapibara przypomina nieco przerośniętą świnkę morską, choć jej futerko jest on wiele rzadsze i ma brązowy kolor. Nie ma również ogona, a kiedy się rozpędzi, może rozwinąć prędkość do 35 kilometrów na godzinę.

6. Choć na wolności żyją tylko w Ameryce Południowej i Środkowej, stanowią wielką atrakcję wielu ogrodów zoologicznych na całym świecie.

7. W grupie kapibar zazwyczaj na jednego samce przypadają aż dwie samice. Stosunek ten wytwarza się naturalnie, ponieważ samce na peryferiach są o wiele bardziej podatne na atak groźnych drapieżników.

8. Kapibary to pocieszne zwierzęta, które potrafią wydawać z siebie różne dźwięki. Mogą piszczeć, jęczeć, gwizdać i mruczeć, a nawet stukać ząbkami. Wszystko zależy od tego, jakie emocje chcą przekazać.

9. Największe gryzonie na świecie mają bardzo specyficzną adaptację trawienną. W ich jelitach znajduje się duża komora fermentacyjna, która rozdrabnia pożywienie i miesza je z enzymami i gazami, silnie wspomagając trawienie. Dzięki temu ich organizmy wchłaniają wystarczającą ilość składników odżywczych.

10. Ze względu na to, że ich futerko jest rzadkie, kapibary są bardzo podatne na oparzenia słoneczne. Dlatego też zdecydowanie wolą zacienione lasy i tereny wilgotne, niż eksponowanie się na słońcu.

11. Kapibary doskonale pływają i nurkują, zanurzając się pod wodą nawet na pięć minut. Zdarza im się również zasypiać w wodzie z noskiem wystającym nad taflą. Nurkowanie i pływanie w naturalnych zbiornikach wodnych pozwala im również skutecznie ochłodzić organizm podczas silnych upałów.

12. Samiec kapibary czerpie mnóstwo korzyści z bycia dominującym. Ma zagwarantowaną nie tylko silną pozycję w całej grupie, ale również możliwość współżycia ze wszystkimi samicami.

13. Największym zagrożeniem naturalnym kapibary jest jaguar. Dzięki budowie swojego ciała i wrodzonym umiejętnościom gryzoń jest w stanie schować się przed nim pod wodą i wychylać na ułamki sekund, aby zaczerpnąć powietrza. Często dzieje się to zupełnie niepostrzeżenie.

14. Oficjalne dane podają, że światowa populacja kapibar nie jest zagrożona. Nie zmienia to jednak faktu, że jest ona w dużym stopniu dziesiątkowana przez ludzi, którzy zabijają je dla skóry.

15. Kapibary przez pierwsze 16 tygodni życia piją mleko matki, ale bardzo szybko są również gotowe na pokarm stały. Podstawą ich diety są trawy, kora drzew, rośliny wodne, bulwy oraz trzcina cukrowa. Dorosłe osobniki zjadają ich dziennie około 3,5 kilograma.

16. Kapibary dysponują bardzo silnymi siekaczami, dzięki którym mogą skutecznie rozdrabniać znalezione jedzenie i zdrapywać korę z drzew. Zęby rosną im przez całe życie, a twardy pokarm pozwala w naturalny sposób i regularnie je ścierać.

17. W przeciwieństwie do innych gryzoni, skóra kapibar została wyposażona w gruczoły potowe. Z kolei samce mają na pysku gruczoły zapachowe, z których w okresie godowym wydobywa się żółta wydzielina o zapachu piżma. Jej zadaniem jest wabienie samic.

18. Kapibary należą do koprofagów, co oznacza, że zdarza im się jadać własne odchody. Ma to swoje uzasadnienie – to właśnie w nich mogą znaleźć brakujące im składniki odżywcze.

19. Kapibary są bardzo inteligentne i bez problemu można je oswoić, a nawet nauczyć wykonywania prostych poleceń. Są bardzo towarzyskie, a ich hodowla w Polsce jest w pełni legalna, niestety niemal niemożliwe jest opiekowanie się zwierzęciem w mieszkaniu. Ze względu na swój rozmiar i tryb życia, potrzebują szczególnych warunków, aby wieść szczęśliwe i spokojne życie.

20. Kapibara w Polsce kosztuje nawet do 6 tysięcy złotych. Drogie jest również utrzymanie jej, ponieważ gryzonie te mają bardzo wrażliwe żołądki, a odpowiednie jedzenie dla nich jest ciężkie do zdobycia i drogie. Nie powinno się również odłączać jednej kapibary od reszty stada.

4.3/5 - (19 votes)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz Również Polubić