Fenyloalanina – aminokwas niezbędny do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka

Fenyloalanina to aminokwas egzogenny, który jest niezbędny do prawidłowej pracy ludzkiego organizmu. To prekursor tyrozyny, odpowiedzialny za powstawanie dopaminy i noradrenaliny – neuroprzekaźników odpowiedzialnych za nastrój i samopoczucie człowieka. Co więcej, fenyloalanina może tworzyć białka i pośrednio uczestniczyć w wytwarzaniu hormonów tarczycy. To wartościowy aminokwas, który można dostarczać do ustroju wraz z codziennym pożywieniem, a także w postaci suplementów diety.

Fenyloalanina – co to?

Fenyloalanina to jeden z dwudziestu niezbędnych aminokwasów egzogennych, które tworzą białka, stanowiąc podstawowy składnik budulcowy protein. To związek, którego organizm człowieka nie potrafi samodzielnie wytwarzać, dlatego też konieczne jest dostarczanie fenyloalaniny do ustroju z zewnątrz – wraz z jadłospisem lub w formie suplementów diety.

Fenyloalanina to aminokwas aromatyczny, będący prekursorem tyrozyny, który występuje w dwóch postaciach – L-fenyloalanina to forma, którą naturalnie można znaleźć w przyrodzie, powszechnie dostępna w produktach spożywczych, z kolei D-fenyloalanina to postać związku otrzymywana syntetycznie, którą mogą również produkować bakterie Bacillus brevis w procesie metabolizmu.

Gdzie występuje fenyloalanina? Źródła fenyloalaniny

Fenyloalanina to aminokwas powszechnie występujący w żywności, który można znaleźć w produktach bogatych w białko, takich jak m.in.:

  • mięso i przetwory mięsne,
  • mleko i produkty mleczne,
  • ryby i owoce morza,
  • suche nasiona roślin strączkowych, m.in. bób, soja, soczewica, ciecierzyca,
  • orzechy, np. orzeszki ziemne, orzechy włoskie, orzechy laskowe,
  • nasiona, np. nasiona słonecznika, pestki dyni.

Co więcej, za źródła fenyloalaniny uznaje się także produkty spożywcze, takie jak kakao, ryż, makaron czy kasza oraz niektóre owoce i warzywa.

Właściwości i działanie fenyloalaniny – wpływ fenyloalaniny na organizm człowieka

Fenyloalanina to cenny aminokwas, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. To budulec białek, uczestniczący również w powstawaniu innych aminokwasów, który jest m.in. prekursorem tyrozyny. Fenyloalanina może pośrednio wpływać na wytwarzanie hormonów tarczycy, a tym samym może przyczyniać się do właściwej pracy gruczołu. Ponadto aminokwas może wpływać na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, stanowiąc związek pośrednio uczestniczący w syntezie neuroprzekaźników, takich jak dopamina, noradrenalina czy epinefryna, które są odpowiedzialne za nastrój, koncentrację oraz inne funkcje kognitywne ludzkiego organizmu. Fenyloalanina może również wpływać na wydzielanie melaniny, będącej barwnikiem odpowiedzialnym za kolor skóry, włosów czy oczu.

Fenyloalanina w suplementach diety – czy warto suplementować fenyloalaninę?

Fenyloalanina coraz częściej jest wykorzystywana jako składnik suplementów diety, który może okazać się pomocny wśród osób borykających się z niedoborem aminokwasu lub wykazujących zwiększone zapotrzebowanie na cenny związek. Suplementacja fenyloalaniny może być dobrym rozwiązaniem również wśród osób, które na co dzień stosują dietę niskobiałkową.

Na rynku suplementów diety największą popularnością cieszy się fenyloalanina w proszku (https://ostrovit.com/pl/products/ostrovit-fenyloalanina-200-g-23024.html). To łatwy w podaży preparat, który stanowi skoncentrowane źródło cennego składnika. Na sklepowych półkach fenyloalaninę można znaleźć w postaci jednoskładnikowych produktów, a także w formie kompleksowych suplementów diety, zawierających wiele wartościowych aminokwasów egzogennych. Dobór odpowiedniego preparatu stanowi indywidualną kwestię, zależną od potrzeb i preferencji konsumenta.

Materiał zewnętrzny

5/5 - (1 vote)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz Również Polubić