20 Ciekawostek o Borsukach

borsuk
foto – Pixabay

Borsuk to rodzaj ssaka z rodziny łasicowatych. Dzieli się na wiele podgatunków, które występują w Eurazji, a jego charakterystyczny wygląd nie pozwala go pomylić z żadnym innym zwierzęciem. Co warto wiedzieć na temat borsuków? Poniżej znajdują się wybrane ciekawostki.

1. Długość ciała borsuka to od 50 do 90 centymetrów, a ich masa może wynosić od 3 do 17 kilogramów.

2. Wyróżnia się aż osiem podgatunków borsuka, która różnią się wagą, wielkością, umaszczeniem, a przede wszystkim miejscem występowania. Wszystkie z nich mają jednak charakterystyczną budowę ciała, w której dominują masywna, podłużna sylwetka i długi ryjek w biało-czarne pasy.

3. Borsuki spędzają większość swojego życia pod ziemią, a dokładnie w wykopanych przez siebie norkach.

4. Okres godowy borsuka trwa mniej więcej od lutego do końca października. Jest on wydłużony, ponieważ sam czas zapładniania rozciąga się często na kilkanaście miesięcy. Sama ciąża trwa tylko osiem tygodni.

5. Borsuki posiadają pięć palców, które są zakończone bardzo ostrymi pazurami. Dzięki nim są w stanie bardzo dokładnie i głęboko kopać w ziemi.

6. Zwierzęta te mają dość grube włosy w nosie i uszach, a także posiadają tak zwaną trzecią powiekę. Elementy te chronią je przed piaskiem podczas kopania i pozwalają im uniknąć podrażnień.

7. Ze względu na swój styl życia, borsuki na przestrzeni lat wykształcić dobry węch. Są w stanie wyczuć inne zwierzę nawet przez bardzo grubą warstwę ziemi. Dzięki temu potrafią uniknąć zagrożenia i nie wychodzić ze swoich norek, kiedy w pobliżu pojawiają się inne drapieżniki.

8. W okolicach odbytu i ogona borsuka znajdują się specjalne gruczoły wydzielające substancję o specyficznym zapachu. To właśnie ta substancja jest borsukom potrzebna do zaznaczania swojego terenu, dzięki czemu inne borsuki szybko dowiadują się, że dany obszar jest już zamieszkany.

9. Borsuki mają bardzo ostre kły, które pozwalają im w uśmiercaniu zwierząt, którymi się żywią. Dieta borsuka składa się przede wszystkim z dżdżownic, owadów, drobnych ssaków, a także ptaków, które są w stanie upolować na ziemi.

10. Borsuk po raz pierwszy został opisany w drugiej połowie XVIII wieku. Naukowcem, który podjął się tego zadania był francuski zoolog i filozof, Mathurin Jacques Brisson, który specjalizował się przede wszystkim w entomologii i ornitologii.

11. Najmniej agresywnym podgatunkiem jest w tym wypadku borsuk europejski, który żywi się przede wszystkim dżdżownicami i owadami, unikając ptaków i większych ssaków.

12. Po upływie ciąży, samica wydaje na świat od dwóch do pięciu młodych. Ważą one około 170 gram i mają 15 centymetrów długości. W związku z tym, że przez pierwsze tygodnie życia są ślepe, na początku są totalnie uzależnione od swojej matki. Dojrzałość płciową osiągają dopiero po roku życia.

13. W przeciwieństwie do większości gatunków zwierząt borsuki potrafią bardzo dobrze chodzić tyłem. Wykształcił tę umiejętność zgarniając przednimi łapami ściółkę, którą zagarnia przednimi łapami jednocześnie się cofając. Ten styl poruszania się nazywany jest przez badaczy włóczeniem.

14. Wrogiem borsuka w naturalnym środowisku są przede wszystkim lisy, wilki, kojoty i orły. Ptaki atakują przede wszystkim młode borsuki, które nie osiągnęły jeszcze pełnej wagi i rozmiarów.

15. Borsuki potrafią dostosować się do czynników zewnętrznych, aby jak najlepiej sobie poradzić i przetrwać najtrudniejszy okres w roku. Kiedy pogoda jest wyjątkowo niekorzystna, a temperatura spada, borsuki potrafią zakopać się w swoich norkach i zapaść w sen zimowy trwający nawet kilka tygodni.

16. W norze borsuka znajduje się sieć długich korytarzy, na których końcu znajduje się osobne wejście i wyjście. Bardzo ważne jest również przeznaczenie licznych komór, z których niektóre są wykorzystywane tylko przez młode wymagające opieki, a inne są tworzone z myślą o zimowaniu.

17. W okresie jesiennym borsuki mogą przybrać nawet do dwudziestu kilogramów, a zapasowa warstwa tłuszczu pozwala im bez problemu przetrwać całą zimę.

18. Norka borsuka jest zamieszkiwana przez kilka osobników, a później przekazywana z pokolenia na pokolenie. Kolejne borsuki w rodzinie mogą ją poprawiać i rozbudowywać, ale jeśli nie doszło do ingerencji z zewnątrz i miejsce nie zostało zniszczone, borsuki często nie muszą tworzyć norki od początku.

19. W czasie snu zimowego borsuk może schudnąć nawet do siedmiu kilogramów. Przy takiej utracie wagi i energii konieczne jest, aby od czasu do czasu się z niego wybudzać i polować.

20. Etymologia nazwy tego gatunku wywodzi się z języka tureckiego. W Polsce przez wiele lat nazywany był on “jaźwiec”, ale w ostatnich latach zaczęto używać obecnej nazwy. Jego naukowa nazwa to meles.

1/5 - (1 vote)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz Również Polubić