Lublin to stolica województwa lubelskiego, a zarazem duży ośrodek gospodarczy i turystyczny we wschodniej części Polski. Malownicza miejscowość jest jednym z najstarszych miast Polski: jej historia sięga VI wieku, a do dziś podziwiać tu można wiele zabytków z minionych epok. Zobaczyć je można na pięknym, dobrze zachowanym Rynku, w skansenie Muzeum Wsi Lubelskiej, przemierzając Lubelską Trasę Podziemną, a także w okolicach Starego Miasta, gdzie znajdują się dwie średniowieczne bramy: Brama Krakowska i Brama Grodzka. Cały region to idealne miejsce dla miłośników dobrej kuchni: smaki Lubelszczyzny to prawdziwa mieszanka kulinarnych tradycji polskich, wschodnioeuropejskich i żydowskich.
Lubelski cebularz
Bez wątpienia najbardziej popularnym daniem Lublina jest cebularz – płaska, pszenna bułeczka, na której znajduje się nadzienie z maku i cebuli. Przysmak ten umieszczony został na liście produktów tradycyjnych, chroniony jest również przez Unię Europejską jako produkt regionalny – to wszystko sprawia, że każdy cebularz sprzedawany w Lublinie musi być przyrządzany według ściśle określonych receptur. Dużym zaskoczeniem może być fakt, że wykwintna bułka jest tak bardzo uwielbiana przez mieszkańców regionu, że w mieście funkcjonuje nawet Regionalne Muzeum Cebularza, w którym poznać można historię i metody produkcji przysmaku.
Najlepsze lubelskie cebularze zjeść można w Piekarni Kuźmiuk, czyli jednej z najstarszych piekarni w mieście. Wypiekane tu pieczywo oparte jest na tradycyjnych, sięgających XIX wieku recepturach. W poszukiwaniu idealnego cebularza warto wybrać się również do Piekarni-Cukierni Marcina Orlikowskiego, gdzie – oczywiście poza lubelskim przysmakiem – sprzedawane są rzemieślnicze wypieki, torty, deserki i ciasta.
A jakie restauracje warto odwiedzić będąc w Lublinie ?
1. Chapter One by Piotr Kwiatosz
Wyświetl ten post na Instagramie
Chapter One to z pewnością jeden z najbardziej wyjątkowych lokali gastronomicznych w całym Lublinie. Jego twórcą jest słynny szef kuchni Piotr Kwiatosz, który swoje doświadczenie zdobywał w wielu prestiżowych i nagradzanych restauracjach (m.in. wspomniana wcześniej Restauracja 16 Stołów).
W Chapter One serwowane są dania w stylu „fine dining” – filozofii kulinarnej, która polega na podawaniu niewielkich, bardzo eleganckich porcji degustacyjnych, wywierających ogromne, kulinarne emocje. W ofercie restauracji znajdują się dwa menu degustacyjne: „Fauna” (m.in. danie z bażanta, gęsina i dwie potrawy rybne) oraz „Flora” (dania wegetariańskie, takie jak boczniaki z kasztanami i owocami, skorzonera z wędzoną śmietaną i deser na bazie fig, gruszek i śliwek). Koszt menu degustacyjnego to 279zł, a w tej cenie dostaniemy 7-8 różnych potraw i dodatków oraz 5 lampek wyselekcjonowanych win.
2. Mandragora – Restauracja Żydowska
Wyświetl ten post na Instagramie
Wiele dań typowych dla Lubelszczyzny inspirowanych jest żydowskimi wpływami. W lubelskiej Mandragorze serwowanie są potrawy kuchni żydowskiej, a sam lokal cechuje się przytulnym, klimatycznym wystrojem. Przygotowywane potrawy oparte są na niektórych zasadach Tory (tzw. kaszrut), czyli świętej księgi wyznawców Judaizmu, a część z dań dodatkowo uznawana jest za koszerne. W menu restauracji znajdziemy m.in. „żydowski kawior” (smażoną wątróbkę drobiową), bliny ze śledziem, humus i śledzie z różnymi dodatkami. Warto spróbować żydowskiego kapuśniaku z migdałami i rodzynkami, izraelskiej jagnięciny i tutejszych win, które pochodzą z winnicy Tepeberg w Izraelu. Od piątku do soboty serwowane są odświętne potrawy szabatowe (np. gęsina, czulent), a w niektóre dni goście lokalu mogą posłuchać muzyki klezemerskiej na żywo.
3. 2 Pier
Wyświetl ten post na Instagramie
Restauracja 2 Pi Er to nowoczesna, elegancka restauracja o wyjątkowym, nietuzinkowym charakterze. Serwowane są tu dania kuchni europejskiej i tradycyjnej, które udoskonalono oryginalnymi dodatkami. Zjeść tu można swojską kartoflankę czy pyszne, domowe pierogi z farszem z wołowiny, jak i śródziemnomorską sałatkę z owocami morza, gnocchi z kozim serem i kawior z pstrąga. Warto spróbować regionalnych serów z Leśniczówki, które podawane są z porzeczkową konfiturą, oliwkami i owocami – deska lokalnych przysmaków doskonale sprawdzi się jako dodatek do bogatej karty tutejszych win.
4. Perłowa Pijalnia Piwa
Wyświetl ten post na Instagramie
Miłośnicy piwa z pewnością nie mogą ominąć wizyty w Perłowej Pijalni Piwa, która znajduje się przy ulicy Bernardyńskiej. To właśnie Browary Lubelskie są producentem Perły – jednego z najbardziej popularnych piw butelkowych, dostępnych na sklepowych półkach w całej Polsce. W lokalu podawane są piwa, które wyprodukowane zostały przez okoliczny browar: zarówno jasne piwa w typie pilsnerów, jak i koźlaki, portery i inne piwa warzone sezonowo. Na piwoszy czeka deska degustacyjna, która umożliwia spróbowanie kilku różnych browarów. Dodatkowo w lokalu serwowane są koktajle i wina, przekąski i dania ciepłe.
5. ParZona Cafe
Wyświetl ten post na Instagramie
Idealnym miejscem na popołudniową kawę jest kameralny lokal ParZona Cafe, umiejscowiony przy ulicy Krakowskie Przedmieście. Podawane są tu wyselekcjonowane, świeżo mielone i parzone kawy, a także napoje kawowe (np. Latte, mrożona kawa), koktajle owocowe, wyciskane soki owocowe i mnóstwo odmian herbaty. To prawdziwy raj dla łasuchów – na miejscu wypiekane są domowe desery, ciasta, pierniki i ciasteczka, serwowane są również autorskie torciki i desery bezowe. Dodatkowo lokal pełni funkcję bistro, w którym podawane są sałatki, kanapki, burgery i dania na ciepło.
6. Restauracja Zielony Talerzyk
Wyświetl ten post na Instagramie
Choć kuchnia Lubelszczyzny nie należy do najbardziej dietetycznych, Restauracja Zielony Talerzyk wyjątkowo dba o jakość produktów: do przygotowywania dań używa się wyłącznie warzyw, mięs i owoców pochodzących z ekologicznych upraw. Lokal posiada bogatą ofertę zdrowych dań śniadaniowych (np. szakszuka, śniadania na słodko), obiadowych (pożywne zupy-kremy, dania mięsne), sałatek oraz deserów. W szczególności warto spróbować przyrządzanych od podstaw past wegańskich, takich jak smalec z fasoli, czerwone pesto, tapenada z oliwek i humus.
W Restauracji Zielony Talerzyk funkcjonuje sklepik, w którym zakupić można rzemieślnicze wyroby: przetwory owocowe i warzywne, kiszonki i zakwasy, słodkości, wypieki oraz gotowe dania w słoikach.
7. Restauracja Magia
Wyświetl ten post na Instagramie
Wizyta w lubelskiej Restauracji Magia przeniesie nas w zaczarowany świat, w którym wszystko jest możliwe. Lokal już od wejścia zachwyca nietuzinkowym wystrojem, który na myśl przywodzi magiczne komnaty, znane z serii o nastoletnim czarodzieju. W Magii spróbować można m.in. pysznej, długo pieczonej kaczki w sosie z czerwonego wina, antrykotu z argentyńskiej wołowiny i steków z jelenia. Na wyróżnienie zasługuje bardzo bogata karta win z całego świata: Francji, Niemiec, Portugalii, Włoch, Australii, Izraela i Chile.
8. Restauracja Kardamon
Wyświetl ten post na Instagramie
Restauracja Kardamon to miejsce, które koniecznie trzeba odwiedzić podczas wizyty w Lublinie – przytulny, jasny, o wyjątkowej, rodzinnej atmosferze. Lokal umiejscowiony jest na Krakowskim Przedmieściu w starej, zabytkowej kamienicy, której historia sięga czasów przedwojennych. Choć specjalnością Restauracji Kardamon są dania kuchni polskiej, zjemy tu również potrawy znane z krajów śródziemnomorskich, oparte na świeżych warzywach, owocach morza i rybach. Warto spróbować tutejszej zupy rakowej, łopatki z jelenia w słodkim sosie czekoladowo-jagodowym oraz sernika z dodatkiem białej czekolady i sezonowych, świeżych owoców.
9. Restauracja Kuchnia Otwarta
Wyświetl ten post na Instagramie
Restauracja Kuchnia Otwarta to nowoczesny lokal z przyjemnym, eleganckim wnętrzem. Już od 2019 roku urzeka wyjątkowym smakiem serwowanych tu potraw, które łączą tradycyjną kuchnię polską i regionalną z oryginalnymi dodatkami i pięknym, estetycznym podaniem. Zjemy tu zarówno dania mięsne (np. ragout z cielęciny), jak i wegetariańskie (m.in. ciekawą „kaszankę wegetariańską” z grzybów shitake i pieczarek czy wegańskie żeberka). W restauracji podawane są wyśmienite steki wołowe z sezonowanego mięsa, do których wykwalifikowana obsługa dobiera idealnie pasujące wina.
10. Pelier Bistro
Wyświetl ten post na Instagramie
Pelier Bistro to unikalne miejsce na gastronomicznej mapie Lublina. Cechuje się bardzo nietuzinkowym, industrialnym wnętrzem, które pełne jest ozdób, bibelotów i unikalnych mebli – wszystkie stworzone zostały przez lokalnych, regionalnych artystów. Pelier Bistro powstało w 2017 roku jako miejsce, w którym można zjeść spokojne śniadanie, lunch w przerwie od pracy, a także spotkać się ze znajomymi wieczorową porą. W menu znajdziemy m.in. bajgle, sałatki, pyszną pizzę, zestawy obiadowe, a także napoje zimne i gorące.
11. Restauracja Armenia
Wyświetl ten post na Instagramie
W kulinarną podróż po smakach Kaukazu zabierze nas lubelska Restauracja Armenia, która zachwyca ciekawym, klimatycznym wystrojem. Na ścianach lokalu podziwiać można przepiękne zdjęcia, przedstawiające armeńskie krajobrazy, a także liczne pamiątki z podróży. Spróbować tu można pysznego, oryginalnego chaczapuri adżarskiego i gruzińskiego, gołąbków tolma (zawijanych w liście winogron) i cielęcego, wywodzącego się z Uzbekistanu dania płow (na bazie ryżu, mięsa i warzyw). Na deser polecić możemy wyborną, słodką pachlavę, która spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających łasuchów.
12. Chata Karcma Regionalna
Świetnym miejscem na spędzenie wieczoru w gronie rodziny i przyjaciół jest Chata Swojsko Strawa – regionalna karczma, której specjalnością są dania typowe dla Lubelszczyzny. W menu na wyróżnienie zasługują przede wszystkim słynne „koryta”, czyli ogromne deski lokalnych przysmaków, pełne mięs (np. dziczyzny), ryb, dodatków (pierogów, klusek) i warzyw. W Chacie Swojsko Strawa często odbywają się koncerty regionalnych artystów, a niemal codziennie wieczorem wysłuchać można tu muzyki na żywo.
13. Restauracja 16 Stołów
Wyświetl ten post na Instagramie
Restauracja 16 Stołów zachwyca gości, którzy poszukują niebanalnych smaków. Umiejscowiona jest na lubelskim Starym Mieście, a doskonała lokalizacja sprawia, że chętnie odwiedzają ją turyści i mieszkańcy miejscowości. Serwowane są tu dania tradycyjnej kuchni staropolskiej w pięknym, nowoczesnym wydaniu, a także potrawy charakterystyczne dla Lubelszczyzny. Szefem Kuchni jest Piotr Kwiatosz – pasjonat lokalnych, regionalnych przepisów kulinarnych i dobrego wina. W restauracji spróbować można m.in. wątróbki po żydowsku, dań rybnych (wybornych pstrągów i turbotów), dań z raków rzecznych, carpaccio z jelenia, pieczonej perliczki i żeberek z dzika. Serwowane są tu również lekkie sałatki, zupy i autorskie, estetycznie podane desery.
1 comment
Czas się wybrać i spróbować 🙂