14 Wyj─ůtkowych Restauracji w Lublinie ­čŹŻ´ŞĆ

restauracje kazimierz dolny
foto – Pixabay

Lublin to stolica wojew├│dztwa lubelskiego, a zarazem du┼╝y o┼Ťrodek gospodarczy i turystyczny we wschodniej cz─Ö┼Ťci Polski. Malownicza miejscowo┼Ť─ç jest jednym z najstarszych miast Polski: jej historia si─Öga VI wieku, a do dzi┼Ť podziwia─ç tu mo┼╝na wiele zabytk├│w z minionych epok. Zobaczy─ç je mo┼╝na na pi─Öknym, dobrze zachowanym Rynku, w skansenie Muzeum Wsi Lubelskiej, przemierzaj─ůc Lubelsk─ů Tras─Ö Podziemn─ů, a tak┼╝e w okolicach Starego Miasta, gdzie znajduj─ů si─Ö dwie ┼Ťredniowieczne bramy: Brama Krakowska i Brama Grodzka. Ca┼éy region to idealne miejsce dla mi┼éo┼Ťnik├│w dobrej kuchni: smaki Lubelszczyzny to prawdziwa mieszanka kulinarnych tradycji polskich, wschodnioeuropejskich i ┼╝ydowskich.

Lubelski cebularz

lubelski cebularz
źródło: muzeumcebularza.pl

Bez w─ůtpienia najbardziej popularnym daniem Lublina jest cebularz – p┼éaska, pszenna bu┼éeczka, na kt├│rej znajduje si─Ö nadzienie z maku i cebuli. Przysmak ten umieszczony zosta┼é na li┼Ťcie produkt├│w tradycyjnych, chroniony jest r├│wnie┼╝ przez Uni─Ö Europejsk─ů jako produkt regionalny – to wszystko sprawia, ┼╝e ka┼╝dy cebularz sprzedawany w Lublinie musi by─ç przyrz─ůdzany wed┼éug ┼Ťci┼Ťle okre┼Ťlonych receptur. Du┼╝ym zaskoczeniem mo┼╝e by─ç fakt, ┼╝e wykwintna bu┼éka jest tak bardzo uwielbiana przez mieszka┼äc├│w regionu, ┼╝e w mie┼Ťcie funkcjonuje nawet Regionalne Muzeum Cebularza, w kt├│rym pozna─ç mo┼╝na histori─Ö i metody produkcji przysmaku.

Najlepsze lubelskie cebularze zje┼Ť─ç mo┼╝na w Piekarni Ku┼║miuk, czyli jednej z najstarszych piekarni w mie┼Ťcie. Wypiekane tu pieczywo oparte jest na tradycyjnych, si─Ögaj─ůcych XIX wieku recepturach. W poszukiwaniu idealnego cebularza warto wybra─ç si─Ö r├│wnie┼╝ do Piekarni-Cukierni Marcina Orlikowskiego, gdzie – oczywi┼Ťcie poza lubelskim przysmakiem – sprzedawane s─ů rzemie┼Ťlnicze wypieki, torty, deserki i ciasta.

A jakie restauracje warto odwiedzi─ç b─Öd─ůc w Lublinie ?

1. Chapter One by Piotr Kwiatosz

 

Wy┼Ťwietl ten post na Instagramie

 

Post udost─Öpniony przez Kamila & Cezary (@finediningpl)

Chapter One to z pewno┼Ťci─ů jeden z najbardziej wyj─ůtkowych lokali gastronomicznych w ca┼éym Lublinie. Jego tw├│rc─ů jest s┼éynny szef kuchni Piotr Kwiatosz, kt├│ry swoje do┼Ťwiadczenie zdobywa┼é w wielu presti┼╝owych i nagradzanych restauracjach (m.in. wspomniana wcze┼Ťniej Restauracja 16 Sto┼é├│w).

W Chapter One serwowane s─ů dania w stylu “fine dining” – filozofii kulinarnej, kt├│ra polega na podawaniu niewielkich, bardzo eleganckich porcji degustacyjnych, wywieraj─ůcych ogromne, kulinarne emocje. W ofercie restauracji znajduj─ů si─Ö dwa menu degustacyjne: “Fauna” (m.in. danie z ba┼╝anta, g─Ösina i dwie potrawy rybne) oraz “Flora” (dania wegetaria┼äskie, takie jak boczniaki z kasztanami i owocami, skorzonera z w─Ödzon─ů ┼Ťmietan─ů i deser na bazie fig, gruszek i ┼Ťliwek). Koszt menu degustacyjnego to 279z┼é, a w tej cenie dostaniemy 7-8 r├│┼╝nych potraw i dodatk├│w oraz 5 lampek wyselekcjonowanych win.

2. Mandragora – Restauracja ┼╗ydowska

Wiele da┼ä typowych dla Lubelszczyzny inspirowanych jest ┼╝ydowskimi wp┼éywami. W lubelskiej Mandragorze serwowanie s─ů potrawy kuchni ┼╝ydowskiej, a sam lokal cechuje si─Ö przytulnym, klimatycznym wystrojem. Przygotowywane potrawy oparte s─ů na niekt├│rych zasadach Tory (tzw. kaszrut), czyli ┼Ťwi─Ötej ksi─Ögi wyznawc├│w Judaizmu, a cz─Ö┼Ť─ç z da┼ä dodatkowo uznawana jest za koszerne. W menu restauracji znajdziemy m.in. “┼╝ydowski kawior” (sma┼╝on─ů w─ůtr├│bk─Ö drobiow─ů), bliny ze ┼Ťledziem, humus i ┼Ťledzie z r├│┼╝nymi dodatkami. Warto spr├│bowa─ç ┼╝ydowskiego kapu┼Ťniaku z migda┼éami i rodzynkami, izraelskiej jagni─Öciny i tutejszych win, kt├│re pochodz─ů z winnicy Tepeberg w Izraelu. Od pi─ůtku do soboty serwowane s─ů od┼Ťwi─Ötne potrawy szabatowe (np. g─Ösina, czulent), a w niekt├│re dni go┼Ťcie lokalu mog─ů pos┼éucha─ç muzyki klezemerskiej na ┼╝ywo.

3. Sielsko Anielsko

Dobra i godna polecenia restauracja, chyba jedna z najciekawszych na pi─Öknym Starym Mie┼Ťcie w Lublinie.

Ciekawa ze wzgl─Ödu na charakterystyczne, regionalne menu, ale i ze wzgl─Ödu na wyj─ůtkowy, nigdzie nie spotykany wystr├│j lokalu. Ka┼╝da sala urz─ůdzona w innym, ciekawym stylu, a jednak wszystko jest sp├│jne i mocno przemy┼Ťlane.

Smaczne, dobre, domowe jedzenie, ┼éadnie podane i weso┼éa, mi┼éa obs┼éuga. Jedzenie bez fajerwerk├│w, ale taka w┼éa┼Ťnie jest tradycyjna polska kuchnia i to chyba ka┼╝dy lubi najbardziej. Dobre, domowe, smaczne. Niczym mnie nie zaskoczy┼éo, a raczej utwierdzi┼éo w przekonaniu, ┼╝e domowe, tradycyjne smaki s─ů najlepsze. Jedli┼Ťmy pierogi, schabowego, pstr─ůga i zapiekank─Ö, a zako┼äczyli┼Ťmy deserami, takimi w s┼éoiczkach. Pewnie, ┼╝e i takie jedzenie kucharz mo┼╝e zepsu─ç, ale tu maj─ů jak wida─ç kucharzy, kt├│rzy znaj─ů si─Ö na rzeczy.

Szczerze polecam je┼Ťli kto┼Ť lubi klimaty polskiej kuchni, w dobrym tego s┼éowa znaczeniu.

4. 2 Pier

Restauracja 2 Pi Er to nowoczesna, elegancka restauracja o wyj─ůtkowym, nietuzinkowym charakterze. Serwowane s─ů tu dania kuchni europejskiej i tradycyjnej, kt├│re udoskonalono oryginalnymi dodatkami. Zje┼Ť─ç tu mo┼╝na swojsk─ů kartoflank─Ö czy pyszne, domowe pierogi z farszem z wo┼éowiny, jak i ┼Ťr├│dziemnomorsk─ů sa┼éatk─Ö z owocami morza, gnocchi z kozim serem i kawior z pstr─ůga. Warto spr├│bowa─ç regionalnych ser├│w z Le┼Ťnicz├│wki, kt├│re podawane s─ů z porzeczkow─ů konfitur─ů, oliwkami i owocami – deska lokalnych przysmak├│w doskonale sprawdzi si─Ö jako dodatek do bogatej karty tutejszych win.

5. Perłowa Pijalnia Piwa

Mi┼éo┼Ťnicy piwa z pewno┼Ťci─ů nie mog─ů omin─ů─ç wizyty w Per┼éowej Pijalni Piwa, kt├│ra znajduje si─Ö przy ulicy Bernardy┼äskiej. To w┼éa┼Ťnie Browary Lubelskie s─ů producentem Per┼éy – jednego z najbardziej popularnych piw butelkowych, dost─Öpnych na sklepowych p├│┼ékach w ca┼éej Polsce. W lokalu podawane s─ů piwa, kt├│re wyprodukowane zosta┼éy przez okoliczny browar: zar├│wno jasne piwa w typie pilsner├│w, jak i ko┼║laki, portery i inne piwa warzone sezonowo. Na piwoszy czeka deska degustacyjna, kt├│ra umo┼╝liwia spr├│bowanie kilku r├│┼╝nych browar├│w. Dodatkowo w lokalu serwowane s─ů koktajle i wina, przek─ůski i dania ciep┼ée.

6. ParZona Cafe

 

Wy┼Ťwietl ten post na Instagramie

 

Post udost─Öpniony przez ParZona (@parzona)


Idealnym miejscem na popo┼éudniow─ů kaw─Ö jest kameralny lokal ParZona Cafe, umiejscowiony przy ulicy Krakowskie Przedmie┼Ťcie. Podawane s─ů tu wyselekcjonowane, ┼Ťwie┼╝o mielone i parzone kawy, a tak┼╝e napoje kawowe (np. Latte, mro┼╝ona kawa), koktajle owocowe, wyciskane soki owocowe i mn├│stwo odmian herbaty. To prawdziwy raj dla ┼éasuch├│w – na miejscu wypiekane s─ů domowe desery, ciasta, pierniki i ciasteczka, serwowane s─ů r├│wnie┼╝ autorskie torciki i desery bezowe. Dodatkowo lokal pe┼éni funkcj─Ö bistro, w kt├│rym podawane s─ů sa┼éatki, kanapki, burgery i dania na ciep┼éo.

7. Restauracja Zielony Talerzyk

 

Wy┼Ťwietl ten post na Instagramie

 

Post udost─Öpniony przez Zielony talerzyk (@zielonytalerzyk)

Cho─ç kuchnia Lubelszczyzny nie nale┼╝y do najbardziej dietetycznych, Restauracja Zielony Talerzyk wyj─ůtkowo dba o jako┼Ť─ç produkt├│w: do przygotowywania da┼ä u┼╝ywa si─Ö wy┼é─ůcznie warzyw, mi─Ös i owoc├│w pochodz─ůcych z ekologicznych upraw. Lokal posiada bogat─ů ofert─Ö zdrowych da┼ä ┼Ťniadaniowych (np. szakszuka, ┼Ťniadania na s┼éodko), obiadowych (po┼╝ywne zupy-kremy, dania mi─Ösne), sa┼éatek oraz deser├│w. W szczeg├│lno┼Ťci warto spr├│bowa─ç przyrz─ůdzanych od podstaw past wega┼äskich, takich jak smalec z fasoli, czerwone pesto, tapenada z oliwek i humus.

W Restauracji Zielony Talerzyk funkcjonuje sklepik, w kt├│rym zakupi─ç mo┼╝na rzemie┼Ťlnicze wyroby: przetwory owocowe i warzywne, kiszonki i zakwasy, s┼éodko┼Ťci, wypieki oraz gotowe dania w s┼éoikach.

8. Restauracja Magia

 

Wy┼Ťwietl ten post na Instagramie

 

Post udost─Öpniony przez restauracja.magia (@restauracja.magia)

Wizyta w lubelskiej Restauracji Magia przeniesie nas w zaczarowany ┼Ťwiat, w kt├│rym wszystko jest mo┼╝liwe. Lokal ju┼╝ od wej┼Ťcia zachwyca nietuzinkowym wystrojem, kt├│ry na my┼Ťl przywodzi magiczne komnaty, znane z serii o nastoletnim czarodzieju. W Magii spr├│bowa─ç mo┼╝na m.in. pysznej, d┼éugo pieczonej kaczki w sosie z czerwonego wina, antrykotu z argenty┼äskiej wo┼éowiny i stek├│w z jelenia. Na wyr├│┼╝nienie zas┼éuguje bardzo bogata karta win z ca┼éego ┼Ťwiata: Francji, Niemiec, Portugalii, W┼éoch, Australii, Izraela i Chile.

9. Restauracja Kardamon

Restauracja Kardamon to miejsce, kt├│re koniecznie trzeba odwiedzi─ç podczas wizyty w Lublinie – przytulny, jasny, o wyj─ůtkowej, rodzinnej atmosferze. Lokal umiejscowiony jest na Krakowskim Przedmie┼Ťciu w starej, zabytkowej kamienicy, kt├│rej historia si─Öga czas├│w przedwojennych. Cho─ç specjalno┼Ťci─ů Restauracji Kardamon s─ů dania kuchni polskiej, zjemy tu r├│wnie┼╝ potrawy znane z kraj├│w ┼Ťr├│dziemnomorskich, oparte na ┼Ťwie┼╝ych warzywach, owocach morza i rybach. Warto spr├│bowa─ç tutejszej zupy rakowej, ┼éopatki z jelenia w s┼éodkim sosie czekoladowo-jagodowym oraz sernika z dodatkiem bia┼éej czekolady i sezonowych, ┼Ťwie┼╝ych owoc├│w.

10. Restauracja Kuchnia Otwarta

Restauracja Kuchnia Otwarta to nowoczesny lokal z przyjemnym, eleganckim wn─Ötrzem. Ju┼╝ od 2019 roku urzeka wyj─ůtkowym smakiem serwowanych tu potraw, kt├│re ┼é─ůcz─ů tradycyjn─ů kuchni─Ö polsk─ů i regionaln─ů z oryginalnymi dodatkami i pi─Öknym, estetycznym podaniem. Zjemy tu zar├│wno dania mi─Ösne (np. ragout z ciel─Öciny), jak i wegetaria┼äskie (m.in. ciekaw─ů “kaszank─Ö wegetaria┼äsk─ů” z grzyb├│w shitake i pieczarek czy wega┼äskie ┼╝eberka). W restauracji podawane s─ů wy┼Ťmienite steki wo┼éowe z sezonowanego mi─Ösa, do kt├│rych wykwalifikowana obs┼éuga dobiera idealnie pasuj─ůce wina.

11. Pelier Bistro

 

Wy┼Ťwietl ten post na Instagramie

 

Post udost─Öpniony przez Pelier (@pelier_bistro)

Pelier Bistro to unikalne miejsce na gastronomicznej mapie Lublina. Cechuje si─Ö bardzo nietuzinkowym, industrialnym wn─Ötrzem, kt├│re pe┼éne jest ozd├│b, bibelot├│w i unikalnych mebli – wszystkie stworzone zosta┼éy przez lokalnych, regionalnych artyst├│w. Pelier Bistro powsta┼éo w 2017 roku jako miejsce, w kt├│rym mo┼╝na zje┼Ť─ç spokojne ┼Ťniadanie, lunch w przerwie od pracy, a tak┼╝e spotka─ç si─Ö ze znajomymi wieczorow─ů por─ů. W menu znajdziemy m.in. bajgle, sa┼éatki, pyszn─ů pizz─Ö, zestawy obiadowe, a tak┼╝e napoje zimne i gor─ůce.

12. Restauracja Armenia

W kulinarn─ů podr├│┼╝ po smakach Kaukazu zabierze nas lubelska Restauracja Armenia, kt├│ra zachwyca ciekawym, klimatycznym wystrojem. Na ┼Ťcianach lokalu podziwia─ç mo┼╝na przepi─Ökne zdj─Öcia, przedstawiaj─ůce arme┼äskie krajobrazy, a tak┼╝e liczne pami─ůtki z podr├│┼╝y. Spr├│bowa─ç tu mo┼╝na pysznego, oryginalnego chaczapuri ad┼╝arskiego i gruzi┼äskiego, go┼é─ůbk├│w tolma (zawijanych w li┼Ťcie winogron) i ciel─Öcego, wywodz─ůcego si─Ö z Uzbekistanu dania p┼éow (na bazie ry┼╝u, mi─Ösa i warzyw). Na deser poleci─ç mo┼╝emy wyborn─ů, s┼éodk─ů pachlav─Ö, kt├│ra spe┼éni oczekiwania nawet najbardziej wymagaj─ůcych ┼éasuch├│w.

13. Chata Karcma Regionalna

chata karcma regionalna
źródło: chata.lublin.pl

┼Üwietnym miejscem na sp─Ödzenie wieczoru w gronie rodziny i przyjaci├│┼é jest Chata Swojsko Strawa – regionalna karczma, kt├│rej specjalno┼Ťci─ů s─ů dania typowe dla Lubelszczyzny. W menu na wyr├│┼╝nienie zas┼éuguj─ů przede wszystkim s┼éynne “koryta”, czyli ogromne deski lokalnych przysmak├│w, pe┼éne mi─Ös (np. dziczyzny), ryb, dodatk├│w (pierog├│w, klusek) i warzyw. W Chacie Swojsko Strawa cz─Östo odbywaj─ů si─Ö koncerty regionalnych artyst├│w, a niemal codziennie wieczorem wys┼éucha─ç mo┼╝na tu muzyki na ┼╝ywo.

14. Restauracja 16 Stołów

 

Wy┼Ťwietl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez 16 Stołów (@16stolow)

Restauracja 16 Sto┼é├│w zachwyca go┼Ťci, kt├│rzy poszukuj─ů niebanalnych smak├│w. Umiejscowiona jest na lubelskim Starym Mie┼Ťcie, a doskona┼éa lokalizacja sprawia, ┼╝e ch─Ötnie odwiedzaj─ů j─ů tury┼Ťci i mieszka┼äcy miejscowo┼Ťci. Serwowane s─ů tu dania tradycyjnej kuchni staropolskiej w pi─Öknym, nowoczesnym wydaniu, a tak┼╝e potrawy charakterystyczne dla Lubelszczyzny. Szefem Kuchni jest Piotr Kwiatosz – pasjonat lokalnych, regionalnych przepis├│w kulinarnych i dobrego wina. W restauracji spr├│bowa─ç mo┼╝na m.in. w─ůtr├│bki po ┼╝ydowsku, da┼ä rybnych (wybornych pstr─ůg├│w i turbot├│w), da┼ä z rak├│w rzecznych, carpaccio z jelenia, pieczonej perliczki i ┼╝eberek z dzika. Serwowane s─ů tu r├│wnie┼╝ lekkie sa┼éatki, zupy i autorskie, estetycznie podane desery.

4/5 - (16 votes)
Dodaj komentarz

Tw├│j adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Mo┼╝esz R├│wnie┼╝ Polubi─ç