14 Wyjątkowych Restauracji w Lublinie 🍽️

restauracje kazimierz dolny
foto – Pixabay

Lublin to stolica województwa lubelskiego, a zarazem duży ośrodek gospodarczy i turystyczny we wschodniej części Polski. Malownicza miejscowość jest jednym z najstarszych miast Polski: jej historia sięga VI wieku, a do dziś podziwiać tu można wiele zabytków z minionych epok. Zobaczyć je można na pięknym, dobrze zachowanym Rynku, w skansenie Muzeum Wsi Lubelskiej, przemierzając Lubelską Trasę Podziemną, a także w okolicach Starego Miasta, gdzie znajdują się dwie średniowieczne bramy: Brama Krakowska i Brama Grodzka. Cały region to idealne miejsce dla miłośników dobrej kuchni: smaki Lubelszczyzny to prawdziwa mieszanka kulinarnych tradycji polskich, wschodnioeuropejskich i żydowskich.

Lubelski cebularz

lubelski cebularz
źródło: muzeumcebularza.pl

Bez wątpienia najbardziej popularnym daniem Lublina jest cebularz – płaska, pszenna bułeczka, na której znajduje się nadzienie z maku i cebuli. Przysmak ten umieszczony został na liście produktów tradycyjnych, chroniony jest również przez Unię Europejską jako produkt regionalny – to wszystko sprawia, że każdy cebularz sprzedawany w Lublinie musi być przyrządzany według ściśle określonych receptur. Dużym zaskoczeniem może być fakt, że wykwintna bułka jest tak bardzo uwielbiana przez mieszkańców regionu, że w mieście funkcjonuje nawet Regionalne Muzeum Cebularza, w którym poznać można historię i metody produkcji przysmaku.

Najlepsze lubelskie cebularze zjeść można w Piekarni Kuźmiuk, czyli jednej z najstarszych piekarni w mieście. Wypiekane tu pieczywo oparte jest na tradycyjnych, sięgających XIX wieku recepturach. W poszukiwaniu idealnego cebularza warto wybrać się również do Piekarni-Cukierni Marcina Orlikowskiego, gdzie – oczywiście poza lubelskim przysmakiem – sprzedawane są rzemieślnicze wypieki, torty, deserki i ciasta.

A jakie restauracje warto odwiedzić będąc w Lublinie ?

1. Chapter One by Piotr Kwiatosz

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Kamila & Cezary (@finediningpl)

Chapter One to z pewnością jeden z najbardziej wyjątkowych lokali gastronomicznych w całym Lublinie. Jego twórcą jest słynny szef kuchni Piotr Kwiatosz, który swoje doświadczenie zdobywał w wielu prestiżowych i nagradzanych restauracjach (m.in. wspomniana wcześniej Restauracja 16 Stołów).

W Chapter One serwowane są dania w stylu “fine dining” – filozofii kulinarnej, która polega na podawaniu niewielkich, bardzo eleganckich porcji degustacyjnych, wywierających ogromne, kulinarne emocje. W ofercie restauracji znajdują się dwa menu degustacyjne: “Fauna” (m.in. danie z bażanta, gęsina i dwie potrawy rybne) oraz “Flora” (dania wegetariańskie, takie jak boczniaki z kasztanami i owocami, skorzonera z wędzoną śmietaną i deser na bazie fig, gruszek i śliwek). Koszt menu degustacyjnego to 279zł, a w tej cenie dostaniemy 7-8 różnych potraw i dodatków oraz 5 lampek wyselekcjonowanych win.

2. Mandragora – Restauracja Żydowska

Wiele dań typowych dla Lubelszczyzny inspirowanych jest żydowskimi wpływami. W lubelskiej Mandragorze serwowanie są potrawy kuchni żydowskiej, a sam lokal cechuje się przytulnym, klimatycznym wystrojem. Przygotowywane potrawy oparte są na niektórych zasadach Tory (tzw. kaszrut), czyli świętej księgi wyznawców Judaizmu, a część z dań dodatkowo uznawana jest za koszerne. W menu restauracji znajdziemy m.in. “żydowski kawior” (smażoną wątróbkę drobiową), bliny ze śledziem, humus i śledzie z różnymi dodatkami. Warto spróbować żydowskiego kapuśniaku z migdałami i rodzynkami, izraelskiej jagnięciny i tutejszych win, które pochodzą z winnicy Tepeberg w Izraelu. Od piątku do soboty serwowane są odświętne potrawy szabatowe (np. gęsina, czulent), a w niektóre dni goście lokalu mogą posłuchać muzyki klezemerskiej na żywo.

3. Sielsko Anielsko

Dobra i godna polecenia restauracja, chyba jedna z najciekawszych na pięknym Starym Mieście w Lublinie.

Ciekawa ze względu na charakterystyczne, regionalne menu, ale i ze względu na wyjątkowy, nigdzie nie spotykany wystrój lokalu. Każda sala urządzona w innym, ciekawym stylu, a jednak wszystko jest spójne i mocno przemyślane.

Smaczne, dobre, domowe jedzenie, ładnie podane i wesoła, miła obsługa. Jedzenie bez fajerwerków, ale taka właśnie jest tradycyjna polska kuchnia i to chyba każdy lubi najbardziej. Dobre, domowe, smaczne. Niczym mnie nie zaskoczyło, a raczej utwierdziło w przekonaniu, że domowe, tradycyjne smaki są najlepsze. Jedliśmy pierogi, schabowego, pstrąga i zapiekankę, a zakończyliśmy deserami, takimi w słoiczkach. Pewnie, że i takie jedzenie kucharz może zepsuć, ale tu mają jak widać kucharzy, którzy znają się na rzeczy.

Szczerze polecam jeśli ktoś lubi klimaty polskiej kuchni, w dobrym tego słowa znaczeniu.

4. 2 Pier

Restauracja 2 Pi Er to nowoczesna, elegancka restauracja o wyjątkowym, nietuzinkowym charakterze. Serwowane są tu dania kuchni europejskiej i tradycyjnej, które udoskonalono oryginalnymi dodatkami. Zjeść tu można swojską kartoflankę czy pyszne, domowe pierogi z farszem z wołowiny, jak i śródziemnomorską sałatkę z owocami morza, gnocchi z kozim serem i kawior z pstrąga. Warto spróbować regionalnych serów z Leśniczówki, które podawane są z porzeczkową konfiturą, oliwkami i owocami – deska lokalnych przysmaków doskonale sprawdzi się jako dodatek do bogatej karty tutejszych win.

5. Perłowa Pijalnia Piwa

Miłośnicy piwa z pewnością nie mogą ominąć wizyty w Perłowej Pijalni Piwa, która znajduje się przy ulicy Bernardyńskiej. To właśnie Browary Lubelskie są producentem Perły – jednego z najbardziej popularnych piw butelkowych, dostępnych na sklepowych półkach w całej Polsce. W lokalu podawane są piwa, które wyprodukowane zostały przez okoliczny browar: zarówno jasne piwa w typie pilsnerów, jak i koźlaki, portery i inne piwa warzone sezonowo. Na piwoszy czeka deska degustacyjna, która umożliwia spróbowanie kilku różnych browarów. Dodatkowo w lokalu serwowane są koktajle i wina, przekąski i dania ciepłe.

6. ParZona Cafe

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez ParZona (@parzona)


Idealnym miejscem na popołudniową kawę jest kameralny lokal ParZona Cafe, umiejscowiony przy ulicy Krakowskie Przedmieście. Podawane są tu wyselekcjonowane, świeżo mielone i parzone kawy, a także napoje kawowe (np. Latte, mrożona kawa), koktajle owocowe, wyciskane soki owocowe i mnóstwo odmian herbaty. To prawdziwy raj dla łasuchów – na miejscu wypiekane są domowe desery, ciasta, pierniki i ciasteczka, serwowane są również autorskie torciki i desery bezowe. Dodatkowo lokal pełni funkcję bistro, w którym podawane są sałatki, kanapki, burgery i dania na ciepło.

7. Restauracja Zielony Talerzyk

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Zielony talerzyk (@zielonytalerzyk)

Choć kuchnia Lubelszczyzny nie należy do najbardziej dietetycznych, Restauracja Zielony Talerzyk wyjątkowo dba o jakość produktów: do przygotowywania dań używa się wyłącznie warzyw, mięs i owoców pochodzących z ekologicznych upraw. Lokal posiada bogatą ofertę zdrowych dań śniadaniowych (np. szakszuka, śniadania na słodko), obiadowych (pożywne zupy-kremy, dania mięsne), sałatek oraz deserów. W szczególności warto spróbować przyrządzanych od podstaw past wegańskich, takich jak smalec z fasoli, czerwone pesto, tapenada z oliwek i humus.

W Restauracji Zielony Talerzyk funkcjonuje sklepik, w którym zakupić można rzemieślnicze wyroby: przetwory owocowe i warzywne, kiszonki i zakwasy, słodkości, wypieki oraz gotowe dania w słoikach.

8. Restauracja Magia

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez restauracja.magia (@restauracja.magia)

Wizyta w lubelskiej Restauracji Magia przeniesie nas w zaczarowany świat, w którym wszystko jest możliwe. Lokal już od wejścia zachwyca nietuzinkowym wystrojem, który na myśl przywodzi magiczne komnaty, znane z serii o nastoletnim czarodzieju. W Magii spróbować można m.in. pysznej, długo pieczonej kaczki w sosie z czerwonego wina, antrykotu z argentyńskiej wołowiny i steków z jelenia. Na wyróżnienie zasługuje bardzo bogata karta win z całego świata: Francji, Niemiec, Portugalii, Włoch, Australii, Izraela i Chile.

9. Restauracja Kardamon

Restauracja Kardamon to miejsce, które koniecznie trzeba odwiedzić podczas wizyty w Lublinie – przytulny, jasny, o wyjątkowej, rodzinnej atmosferze. Lokal umiejscowiony jest na Krakowskim Przedmieściu w starej, zabytkowej kamienicy, której historia sięga czasów przedwojennych. Choć specjalnością Restauracji Kardamon są dania kuchni polskiej, zjemy tu również potrawy znane z krajów śródziemnomorskich, oparte na świeżych warzywach, owocach morza i rybach. Warto spróbować tutejszej zupy rakowej, łopatki z jelenia w słodkim sosie czekoladowo-jagodowym oraz sernika z dodatkiem białej czekolady i sezonowych, świeżych owoców.

10. Restauracja Kuchnia Otwarta

Restauracja Kuchnia Otwarta to nowoczesny lokal z przyjemnym, eleganckim wnętrzem. Już od 2019 roku urzeka wyjątkowym smakiem serwowanych tu potraw, które łączą tradycyjną kuchnię polską i regionalną z oryginalnymi dodatkami i pięknym, estetycznym podaniem. Zjemy tu zarówno dania mięsne (np. ragout z cielęciny), jak i wegetariańskie (m.in. ciekawą “kaszankę wegetariańską” z grzybów shitake i pieczarek czy wegańskie żeberka). W restauracji podawane są wyśmienite steki wołowe z sezonowanego mięsa, do których wykwalifikowana obsługa dobiera idealnie pasujące wina.

11. Pelier Bistro

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Pelier (@pelier_bistro)

Pelier Bistro to unikalne miejsce na gastronomicznej mapie Lublina. Cechuje się bardzo nietuzinkowym, industrialnym wnętrzem, które pełne jest ozdób, bibelotów i unikalnych mebli – wszystkie stworzone zostały przez lokalnych, regionalnych artystów. Pelier Bistro powstało w 2017 roku jako miejsce, w którym można zjeść spokojne śniadanie, lunch w przerwie od pracy, a także spotkać się ze znajomymi wieczorową porą. W menu znajdziemy m.in. bajgle, sałatki, pyszną pizzę, zestawy obiadowe, a także napoje zimne i gorące.

12. Restauracja Armenia

W kulinarną podróż po smakach Kaukazu zabierze nas lubelska Restauracja Armenia, która zachwyca ciekawym, klimatycznym wystrojem. Na ścianach lokalu podziwiać można przepiękne zdjęcia, przedstawiające armeńskie krajobrazy, a także liczne pamiątki z podróży. Spróbować tu można pysznego, oryginalnego chaczapuri adżarskiego i gruzińskiego, gołąbków tolma (zawijanych w liście winogron) i cielęcego, wywodzącego się z Uzbekistanu dania płow (na bazie ryżu, mięsa i warzyw). Na deser polecić możemy wyborną, słodką pachlavę, która spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających łasuchów.

13. Chata Karcma Regionalna

chata karcma regionalna
źródło: chata.lublin.pl

Świetnym miejscem na spędzenie wieczoru w gronie rodziny i przyjaciół jest Chata Swojsko Strawa – regionalna karczma, której specjalnością są dania typowe dla Lubelszczyzny. W menu na wyróżnienie zasługują przede wszystkim słynne “koryta”, czyli ogromne deski lokalnych przysmaków, pełne mięs (np. dziczyzny), ryb, dodatków (pierogów, klusek) i warzyw. W Chacie Swojsko Strawa często odbywają się koncerty regionalnych artystów, a niemal codziennie wieczorem wysłuchać można tu muzyki na żywo.

14. Restauracja 16 Stołów

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez 16 Stołów (@16stolow)

Restauracja 16 Stołów zachwyca gości, którzy poszukują niebanalnych smaków. Umiejscowiona jest na lubelskim Starym Mieście, a doskonała lokalizacja sprawia, że chętnie odwiedzają ją turyści i mieszkańcy miejscowości. Serwowane są tu dania tradycyjnej kuchni staropolskiej w pięknym, nowoczesnym wydaniu, a także potrawy charakterystyczne dla Lubelszczyzny. Szefem Kuchni jest Piotr Kwiatosz – pasjonat lokalnych, regionalnych przepisów kulinarnych i dobrego wina. W restauracji spróbować można m.in. wątróbki po żydowsku, dań rybnych (wybornych pstrągów i turbotów), dań z raków rzecznych, carpaccio z jelenia, pieczonej perliczki i żeberek z dzika. Serwowane są tu również lekkie sałatki, zupy i autorskie, estetycznie podane desery.

4/5 - (47 votes)
1 comment
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz Również Polubić