Położona u podnóża Karkonoszy Szklarska Poręba to małe miasteczko zapewniające swym gościom wiele ciekawych atrakcji. Świeże powietrze, liczne szlaki przeznaczone do pieszych wędrówek, górskie krajobrazy i zabytki z tradycyjną architekturą – to wszystko znajdziemy właśnie tutaj.
Po przyjemnie spędzonym czasie każdy turysta chce zjeść coś dobrego – i również pod tym względem Szklarska Poręba może konkurować z najbardziej znanymi kurortami górskimi. W mieście dominuje kuchnia polska i góralska, a więc znane i lubiane klasyki często podane w niebanalnej odsłonie. Zadowoleni będą również miłośnicy dań kuchni włoskiej oraz czeskiej.
W wielu restauracjach potrawy przyrządzane są ze składników pochodzących z lokalnych gospodarstw i dzięki temu smakują wyjątkowo.
Jakie są zatem najlepsze restauracje w Szklarskiej Porębie?
1. Restauracja Albero
Położona u podnóża Szrenicy Restauracja Albero to miejsce, w którym zakosztować można wyjątkowej kuchni włoskiej. To tu, pierwsze skrzypce grają niezwykła gościnność, a także harmonia smaków i kolorów.
Dania przygotowane są ze szczególną starannością, a wśród nich królują przede wszystkim makarony. Uznaniem Gości cieszy się choćby tagiliatelle nero con gamberi, czyli makaron z krewetkami. Na uwagę zasługują także pyszne pizze, wypiekane na cienkim cieście.
Restauracja Albero posiada także bogatą kartę win, które doskonale uzupełniają smakiem włoskie dania.
Restauracja sprosta wymaganiom nawet największych miłośników kuchni włoskiej.
2. Restauracja U Hochoła
W restauracji U Hochoła główną rolę odgrywają produkty regionalne. To właśnie one stanowią podstawę posiłków tradycyjnej kuchni polskiej, które można tutaj zamówić.
Kolejnym atutem tego lokalu jest talent szefa kuchni, którego pasja i wieloletnie doświadczenie w gastronomii sprawiają, że wszystkie posiłki z menu nabierają wyjątkowego smaku.
Mówiąc o tej restauracji, nie sposób nie wspomnieć również o browarze Mariental, w którym od kilku lat doświadczony piwowar przygotowuje oryginalne i autentyczne piwa rzemieślnicze, które znakomicie komponują się z potrawami z karty. Warzone tutaj piwa były nagradzane na konkursach piw rzemieślniczych. Można je kupić na wynos, także w zestawach.
W
karcie na szczególną uwagę zasługują piwne pieczone żeberka polane sosem barbecue, pstrąg z lokalnej hodowli smażony w całości oraz pieczone kacze udo podane z drożdżowymi pyzami, jabłkiem z żurawiną oraz modrą zasmażaną kapustą. To wyjątkowe połączenia smakowe, które docenią nawet najbardziej wymagający goście.
3. Młyn Łukasza
Wyświetl ten post na Instagramie
Lokalność to bardzo mocna strona restauracji Młyn Łukasza. Położony w centrum miasta obiekt zaprasza wszystkich na pyszne potrawy kuchni polskiej i czeskiej przygotowywane ze świeżych i naturalnych składników od lokalnych dostawców.
Menu restauracji to przede wszystkim dania mięsne – zwócić uwagę warto na chwalony gulasz mięsny podawany w chrupiącym chlebie, kacze udko po karkonosku oraz polędwicę z kamiennogórskim serem pleśniowym.
Jak na prawdziwy młyn przystało, wypiekany jest tutaj chleb z mąki własnoręcznej produkcji. Z tej samej mąki przygotowywane są również domowe pierogi.
Można tutaj zamówić także wino pochodzące z położonej niedaleko winnicy oraz piwa z regionalnych browarów warzone specjalnie dla tej restauracji.
Osobom preferującym napoje bez %, restauracja poleca świeżo wyciskane soki i bezalkoholowe drinki. Wszystkim bez wyjątku – przepyszne desery z dodatkami.
4. Michałowa Gospoda
Wyśmienite jedzenie, klasyki kuchni góralskiej oraz przytulna atmosfera – to wszystko i jeszcze więcej ma do zaoferowania swoim gościom Michałowa Gospoda.
Drewniana karczma z przepięknym wystrojem wnętrz zachęca każdego do wstąpienia w swe progi. Zdecydowanie warto tutaj przyjść, żeby zjeść dużo i dobrze oraz spędzić miło wolny czas.
W menu przede wszystkim dania klasyczne takie jak placek po węgiersku, wyśmienity żur podawany w chlebie czy golonka podana w otoczeniu zasmażanej kapusty. Przepyszne placki i pierogi.
Zimą goście zjedzą posiłek w stylowo wystrojonym wnętrzu, zaś latem do ich dyspozycji pozostaje przestronna weranda z malowniczymi widokami.
5. Bistorante 654 m n.p.m.
Na wysokości 654 metrów nad poziomem morza ulokowało się Bistorante – restauracja oferująca swym gościom dania kuchni polskiej oraz śródziemnomorskiej. W karcie znajdziemy spory wybór makaronów, past oraz pizzy.
Z wizyty w tym lokalu będą zadowoleni zarówno goście preferujący mięso, jak również weganie, dla których przygotowano pulpety z soczewicy, pieczarek i szpinaku podane w sosie pomidorowym, burgery z fasoli mung z sosem z awokado oraz pieczonymi batatami, a także wegańską wersję lazanii. Na uwagę zasługuje duży wybór deserów oraz drinków.
Warto również zajść tutaj na śniadanie w godzinach 10.00 – 12.00 by zjeść pyszny i obfity posiłek, dzięki któremu nabiorą energii na cały dzień.
6. Restauracja Alfredo
Miłośnikom kuchni włoskiej oraz polskiej szczególnie przypadnie do gustu wizyta w restauracji Alfredo. Lokal początkowo działał jako kawiarnia, obecnie znajduje się tutaj również restauracja i pizzeria.
W karcie znajdziemy dania mięsne, ryby oraz desery. Jeśli chcemy spróbować czegoś nietypowego, możemy zamówić stek z polędwicy wołowej podany z sosem Jack Daniel’s oraz autorski burger “Alfredo” składający się z wołowiny, sera cheddar, świeżych warzyw podanych w bułce na zakwasie z buraka z dodatkiem sosu tatarskiego.
Uwagę zwraca też duży wybór pizz, makaronów i owoców morza.
Restauracja Alfredo to zatem świetny wybór na obiad połączony z pysznym deserem.
7. Bistro na widoku
Wyświetl ten post na Instagramie
Jeśli zależy nam na pięknych widokach niczym z pocztówek, a jednocześnie chcemy dobrze zjeść, wizyta w Bistro na widoku będzie idealnym rozwiązaniem.
W karcie znajdziemy przepyszne dania główne takie jak poliki wołowe w sosie własnym, idealnie pieczoną karkówkę czy roladki z kurczaka.
Tym, co z pewnością wyróżnia restaurację są piecuchy – drożdżowe bułeczki z farszem (wołowina, kurczak albo szpinak) podane z dodatkiem sosu. Warto spróbować także burgery, specjalną ofertę przygotowano zaś dla najmłodszych.
Bistro oferuje również duży wybór deserów i drinków, a w okresie jesienno-zimowym wyjątkową herbatę – połączenie miodu z syropem malinowym oraz imbirem daje wyjątkowy smak i pozwala w pełni się zrelaksować.
8. Restauracja Cichosza
Lokal specjalizuje się w kuchni polsko-ukraińskiej. W ofercie znajdują się chociażby takie wyśmienite dania jak: czeburek z mięsem lub z serem, zrazy ziemniaczane, deruni ziemniaczane, kotlet po kijowsku, gołąbki duszone w pomidorach, barszcz ukraiński, solianka czy pielmieni.
8. Gościniec Pod Lipą
Gościniec Pod Lipą to nazwa przytulnego pensjonatu położonego u podnóża Szrenicy. To idealny obiekt na wypoczynek w Karkonoszach o każdej porze roku. Znajduje się tu również również restauracja oferująca swoim gościom tradycyjne specjały kuchni polskiej.
W menu znajdziemy rosół z makaronem własnego wyrobu, zupę pomidorową czy naleśniki w wersji na słodko z bitą śmietaną. Prawdziwym hitem jest jednak kotlet sudecki podany na grzance z sosem grzybowym. Goście cenią Gościniec za duże porcje oraz życzliwą obsługę – tutaj każdy jest mile widziany.
Restauracja organizuje imprezy okolicznościowe, zaś latem można skorzystać również z ogródka piwnego. Dla gości pensjonatu przygotowano atrakcyjne zniżki.