Spacery po Wrocławiu zwykle kończą się w rejonie Rynku – najważniejszego placu Starego Miasta, przy którym czeka wiele ciekawych zabytków oraz muzealnych wystaw. Tu również czekają najsłynniejsze restauracje, w których można odpocząć przy smacznym posiłku. Jakie lokale warto odwiedzić w sercu miasta? Oto kilka restauracji, które warto odwiedzić.
1. Spiż Browar
Wyświetl ten post na Instagramie
Ciekawa lokalizacja w podziemiach wrocławskiego rynku, własny browar oraz stylowe wnętrze, które każdego oczaruje swoim historycznym charakterem – już te czynniki wystarczą, by „Spiż” mógł utrzymać wysoką pozycję na liście wrocławskich restauracji. Dodatkowym walorem lokalu jest menu, w którym każdy znajdzie coś ciekawego dla siebie. Borowiki duszone po staropolsku, zupa piwna na ostro lub grillowany sandacz z warzywami – oto wybrane dania z długiej karty serwowanych tu potraw.
2. Królestwo Ziemniaka
Co można wyczarować z ziemniaków? W „Królestwie Ziemniaka” można przekonać się, że lista dań z tego popularnego produktu może być bardzo długa. Purée ziemniaczane z gulaszem, placki ziemniaczane z różnymi dodatkami oraz kartacze z mięsem i kapustą – oto najpopularniejsze dania w miejscowym menu. Pieczone ziemniaki z gzikiem lub hummusem z buraka, sałatki ziemniaczane oraz zupa kartoflana z grzybami – oto kolejne dania, w których niedoceniany ziemniak staje się głównym składnikiem.
3. Restauracja Drevny Kocur
Wyświetl ten post na Instagramie
Drevny Kocur to idealne miejsce dla tych, którzy kochają czeskie specjały. Co można zjeść w słynnej „wiewiórce”? Przede wszystkim smażone sery i knedliki z pieczeniami – symbole czeskiej kuchni. Kuszą też słynne polevki, w tym słynna zupa czosnkowa oraz żur z dodatkiem białej kiełbasy. Gulasz lub pieczeń, pyszne szaszłyki lub golonka to kolejne specjały, którymi kusi ta restauracja. Do tego piwo z czeskich Budziejowic (m.in. Budweiser Budvar z Tanka) lub Kofola, i każdy miłośnik czeskiej kuchni będzie zadowolony.
4. Pierogarnia Rynek 26
Wyświetl ten post na Instagramie
Dawny „Stary Młyn”, dziś znany jako „Pierogarnia Rynek 26”, jest jednym z najpopularniejszych lokali gastronomicznych przy wrocławskim Rynku. W menu królują pierogi serwowane na wiele sposobów. Pierogi z wody i z pieca, wegetariańskie i mięsne – takie menu sprawia, że na Rynku 26 każdy znajdzie coś dla siebie.
Co jeszcze można zjeść w tym miejscu?
Panierowane boczniaki, pyszne pasty z pieczywem oraz pożywne zupy, m.in. pikantną gulaszową. Można tu również sięgnąć po placki ziemniaczane oraz sałatki z serem, kurczakiem lub kaczką.
5. Bar mleczny Miś
Bar mleczny „Miś” to jedna z wrocławskich legend, która od lat przyciąga smacznymi daniami i niskimi cenami. Kto chce zjeść szybko, tanio i dobrze zarazem, ten doceni „Misia”.
Co można tu zjeść? Zestaw lunchowy, który od poniedziałku do piątku można zamówić już za 14 zł. Można też skompletować własny zestaw obiadowy. Z czego? Z pomidorowej lub żurku, gulaszu lub pulpetów. W barze tym czekają również klasyczne mielone oraz schabowe, znalazło się tu również miejsce na mirunę oraz placki po węgiersku. Dania z makaronem i dodatkami, pierogi i naleśniki w różnych smakach – oto kolejne pozycje w menu, w którym każdy znajdzie coś dla siebie.
6. Bernard
Wyświetl ten post na Instagramie
„Bernard” to popularna piwiarnia i restauracja, kusząca pięknym wnętrzem i wspaniałą atmosferą. To również słynne Piwo Bernard, które powstaje w rodzinnym browarze na terenie czeskich Morwa. „Bernard” to również wspaniałe menu, za które odpowiada szef kuchni Mateusz Tomaszewski (nagradzany i wyróżniany w wielu konkursach kulinarnych).
Co można tu zjeść? Na mniejszy głód może się sprawdzić czeski ser pleśniowy zapiekany z miodem na razowej grzance lub wegańska fasolka po bretońsku. Schabowy Bernarda, pyzy z wędzonym twarogiem oraz stek z bakłażana to kolejne przysmaki z karty, które cieszą się wielkim powodzeniem. A co z tymi, którzy chcą odpocząć przy smacznym deserze? Na nich czekają domowe ciasta oraz aromatyczne kawy.
7. Przedwojenna Bistro
Gdzie warto się wybrać, gdy nie ma się ochoty na obfity obiad, lecz na prostą przekąskę? Do baru, w którym można odbyć niezwykłą podróż w czasie. „Przedwojenna” to sielskie wnętrza, niepowtarzalny klimat oraz barowa klasyka – przekąski ze śledzi, parówki i tatar. To również miejsce, w którym można odpocząć przy kawie lub drinku, nacieszyć się magią dawnego Wrocławia.