Rewa to niewielka wioska rybacka położona w wyjątkowym miejscu – pomiędzy Gdynią a Puckiem. Sąsiedztwo zarówno Zatoki Puckiej, jak i Morza Bałtyckiego sprawia, że w tej miejscowości podziwiać można piękne krajobrazy oraz malownicze pejzaże, szczególnie o wschodzie i zachodzie słońca. Znajdujące się tutaj plaże są szerokie oraz piaszczyste, nie są też tak oblegane jak te w najpopularniejszych kurortach. To sprawia, że wypoczynek w Rewie rezerwują chętnie osoby chcące odpocząć od tłumów wczasowiczów czy miejskiego gwaru. Tutaj naprawdę można nawiązać kontakt z naturą oraz porządnie wypocząć. To też wymarzone miejsce do uprawiania sportów wodnych, również dla początkujących.
Nie ma jednak udanego urlopu bez dobrego jedzenia – a Rewa, chociaż niewielka, może poszczycić się naprawdę interesującymi restauracjami. Królują tutaj oczywiście ryby pod każdą postacią, ale na gości czekają także dania kuchni polskiej i europejskiej. Kolejna zaleta to atrakcyjne ceny – w Rewie znajdziemy coś na każdą kieszeń. Które miejsca szczególnie warto odwiedzić?
1. Bar Nadmorski
Jeśli jesteśmy nad morzem, to koniecznie musimy zjeść świeżą rybę – właśnie tutaj smażone ryby smakują najlepiej. A jeśli dodamy do tego smaczne dodatki takie jak frytki, grillowane ziemniaczki czy zestaw surówek, otrzymamy najlepsze danie. Wyjątkowo smaczne i świeże ryby podaje Bar „Nadmorski” przyjmujący gości przez cały rok i organizujący również imprezy okolicznościowe. Ryby (przyrządzane zarówno na patelni, jak i w piecu) to oczywiście nie wszystko – w barze możemy też zjeść smaczne potrawy kuchni polskiej oraz regionalnej takie jak żurek w chlebie, kotlet de volaille czy karkówka z grilla z cebulką. Są również krewetki królewskie smażone z czosnkiem i podane na carpaccio. Bar zlokalizowany jest bezpośrednio nad morzem, zaś drewniany wystrój nawiązuje do rybackiej tawerny.
2. Checz Kole Szperka
Checz Kole to miejsce kompletne, jeśli chodzi o pobyt nad morzem – oprócz restauracji położonej w fantastycznym miejscu bo z widokiem na Zatokę Pucką, jest tutaj również bar, duży taras oraz pokoje gościnne. Można więc spędzić tutaj przyjemny długi weekend, rozkoszując się widokami oraz znakomitym jedzeniem kuchni polskiej i europejskiej. Dla gości wynajmujących pokój przewidziana jest oferta ze śniadaniem (bed and breakfast). Dla wszystkich natomiast – wyjątkowe dania: nie tylko smażone ryby, ale również rozmaite i autorskie dania rybne takie jak dorsz w cieście irlandzkim z purée z zielonego groszku czy pieczony pstrąg z majonezem chilli i karmelizowanym burakiem. Jest też zupa rybna, ale nie tylko: coś dla siebie wybiorą także miłośnicy dań mięsnych. Tę restaurację warto odwiedzać regularnie gdyż podawane są tutaj dania sezonowe – na przykład jesienią możemy zamówić przepyszną gęsinę występującą w kilku wariantach smakowych.
⇒ Zwiedzasz okolicę ? Zobacz najlepsze atrakcje w Rewie
3. Bar Rybacki Kąt
Bar „Rybacki Kąt” to kolejne w Rewie miejsce, w którym zjemy przepyszną smażoną rybę razem z dodatkami. A jeśli chwilowo odczuwamy przesyt związany z jedzeniem dań rybnych, możemy zamówić tradycyjne dania kuchni polskiej takie jak flaczki, schabowy, filet z kurczaka czy wątróbka drobiowa. Jeśli odwiedzimy bar przed południem, koniecznie trzeba skosztować dań śniadaniowych takich jak jajecznica czy kiełbaski na gorąco. Wszystkie dania (również ryby) podawane są na świeżo, co czyni je bardzo smacznymi. Obsługa lokalu jest miła i uprzejma oraz otwarta na potrzeby każdego gościa. Ogromnym atutem baru jest jego atrakcyjna lokalizacja – tuż przy wejściu na plażę.
4. Restauracja Bukszpryt
Restauracja Bukszpryt zlokalizowana jest w czterogwiazdkowym hotelu Skipper i oferuje wszystkim swoim gościom przepyszne oraz wykwintne autorskie dania kuchni fine dining oraz wyjątkowy widok na morze. Wystrój restauracji nawiązuje do stylu morskiego, zachwyca tutaj również widoczna na każdym kroku dbałość o detale. Przed właściwym posiłkiem goście otrzymują czekadełko – wypiekany na miejscu chleb z palonym masłem, pasztetem oraz cebulką. Podawane tutaj dania zadowolą każdego, nawet najbardziej wybrednego smakosza – są bowiem zarówno dania mięsne, rybne, jak również wegetariańskie oraz wegańskie. Warto spróbować również wyjątkowych deserów, chociaż nie zawsze jest na to okazja – porcje są bowiem bardzo obfite i na deser zwyczajnie może nie starczyć już miejsca.
5. Rewa Burger
Nie samymi rybami człowiek żyje – nawet jeżeli spędza wakacje nad morzem. Z myślą o wszystkich tych, którzy chcieliby spróbować czegoś innego lub wolą dania typu fastfood, otwarto lokal Rewa Burger – zjemy tutaj przepyszne burgery przygotowane według autorskich receptur. Każdy burger składa się z wypiekanej na miejscu brioszki, dużego kawałka wołowiny, świeżych i soczystych warzyw oraz wyrazistych sosów. Jest też burger Morski, w którym zamiast wołowiny znajdziemy porcję smażonego dorsza w cieście irlandzkim. A na duży apetyt poleca się burger Sztormowy – z wołowiną, szpinakiem, rukolą, roszponką, chorizo, piklami oraz papryczkami jalapeño. To pozycja zarezerwowana dla najbardziej wymagających gości.