Sopot to atrakcyjne miasto znajdujące się nad Zatoką Gdańską, które zaczęło zyskiwać popularność na początku XX wieku. Obecnie jest bardzo popularną destynacją wakacyjną wśród Polaków, którzy cenią tutejsze plaże i możliwość zwiedzania ciekawych obiektów.
Jakie restauracje warto odwiedzić na miejscu? Poniżej znajdują się wybrane propozycje.
1. Bar Przystań
Bar Przystań to klimatyczne miejsce utrzymane w duchu przystani rybackiej. Urlopowicze znajdą tutaj wszystko to, z czego słyną miejscowości nadbałtyckie, a więc przede wszystkim znakomite ryby serwowane na różne sposoby. Wśród starterów wyróżniają się szczególnie sałatka krabowa i wędzone krewetki. Z kolei popularnymi daniami głównymi są tutaj pieczone pstrągi, halibuty i łosoś, które można zamówić frytkami, ziemniakami lub sałatkami. Wszystkie ryby są świeże, a aromatyczne zioła, cytryna i wiele innych dodatków idealnie podkreślają ich smak.
2. Tawerna Rybaki
Wyświetl ten post na Instagramie
Tawerna Rybaki to miejsce, w którym można skosztować ryb łowionych w Zatoce Gdańskiej jak i owoców morza. Tutejsza dorada w sosie z szyjek rakowych to prawdziwy hit, podobnie jak dorsz w ziołowym cieście czy świeża flądra. Tawerna oferuje również pokoje noclegowe z widokiem na Morze Bałtyckie, a całość tworzy niezwykle przyjazne miejsce, do którego turyści chętnie wracają.
3. Śliwka w Kompot
Wyświetl ten post na Instagramie
Śliwka w Kompot to nowoczesna restauracja znajdująca się na głównym sopockim deptaku. Rano można przyjść tutaj na śniadanie, w południe na lunch, a popołudniu na obiad. Po zmroku miejsce to przeradza się w klimatyczny pub z dużym wyborem napojów alkoholowych. W karcie dań znajdują się między innymi zupa tajska czy pomidorowy krem rodem z Sycylii, a także ogromny wybór pizz. Wielkim uznaniem wśród klientów cieszą się policzki wieprzowe z marynowanymi warzywami oraz pieczone żeberka BBQ.
4. Seafood Station Restaurant & Oyster Bar
Wyświetl ten post na Instagramie
Seafood Station Restaurant & Oyster Bar to unikalne miejsce inspirowane starymi targami i halami rybnymi z całego świata. Restauracja szczyci się najlepszymi owocami morza, które są serwowane w niezwykle efektowny sposób. Można tutaj skosztować znakomitych ostryg, kawioru z troci francuskiej czy tatara z przegrzebków. Jeśli chodzi o najbardziej ekskluzywne potrawy, to w tym miejscu należą do nich langusta karaibska z klarowanym masłem, krab
królewski z Chile czy też stek wołowy podawany z kalmarami, krewetkami i małżami św. Jakuba. Jest to jedno z tych miejsc, które odwiedzają koneserzy i smakosze dobrej kuchni śródziemnomorskiej i nie tylko. Świetnie nadaje się również na romantyczne randki czy też spotkania w związku z ważnymi okazjami.
5. U Wędzonych
Wyświetl ten post na Instagramie
U Wędzonych w Sopocie to klimatyczne i nowoczesne miejsce, którego twórcy od razu przechodzą do konkretów i do tego samego namawiają klientów. W restauracji serwowane są burgery z wędzonym mostkiem wołowym, kurczakiem czy w wersji wegetariańskiej nawet z burakiem. Warto skosztować chrupiących policzków wołowych z anchois czy autorskiego pastrami z majonezem anchois. W karcie znajduje się również spory wybór pierogów i sałatek, a celem właścicieli jest doprowadzenie do tego, aby nikt nie wyszedł stąd glodny i aby każdy chciał wrócić.
6. Brat Łata
Wyświetl ten post na Instagramie
Brat Łata w Sopocie to przytulne miejsce, w którym można zarezerwować pokoje gościnne, a także przechować bagaż. Na miejscu znajduje się restauracja, w której postanowiono czerpać z różnych kuchni z całego świata. Warto skosztować łososia w sosie limonkowym z truskawkową salsą czy też pieczonych ryb z warzywami. Wielbiciele mięs na pewno ucieszą się, że w karcie znajdują się również steki wołowe z sosem z zielonego pieprzu, kaczka z jabłkowo-
karmelowym sosem czy schab z tymiankiem i cukinią.
7. Meridian Molo
Meridian Molo to restauracja znajdująca się na samym końcu zabytkowego, drewnianego molo, przez co dostarcza gościom wspaniałych widoków. Bogata karta win i innych alkoholi to tylko dodatek do przygotowywanych z pasją dań rybnych, mięsnych i wegetariańskich. W karcie dań warto zwrócić uwagę na aromatyczną zupę rybną z ostrymi przyprawami, duszone mule czy tatar z łososia. Świetnie smakuje tutaj łosoś i halibut, a wśród dań mięsnych wyróżniają się stek z
polędwicy czy confit z kaczki podawany z borowikami i czerwoną kapustą.
8. Fisherman – finest food & wine
Wyświetl ten post na Instagramie
Fisherman – finest food & wine to restauracja, w której rytm każdego dnia zdeterminowany jest przez pracę rybaków. Jest to gwarancja tego, że serwowane tutaj ryby są świeże i smakują wyśmienicie. Tutejszy szef kuchni osobiście zbiera zioła do potraw, a na przestrzeni lat został wyróżniony wieloma prestiżowymi nagrodami międzynarodowymi. W menu znajduje się wiele potraw, które zachwycają już samym zestawieniem poszczególnych smaków. Warto skosztować
okonia morskiego z przypalaną pietruszką, łososia z kurkowymi pierożkami czy też policzków wieprzowych z sosem pieprzowym. Wszystkie danie serwowane są w atrakcyjny sposób i stanowią małe arcydziełka na talerzu.
9. Piaskownica
Wyświetl ten post na Instagramie
Piaskownica w Sopocie to przestronna restauracja z widokiem na Morze Bałtyckie, w której można skosztować domowej kuchni w innowacyjnym wydaniu. Duża przestrzeń pozwala na organizowanie tutaj imprez okolicznościowych i biznesowych, ale na co dzień miejsce to przyciąga smakoszy. Interesującymi pozycjami w karcie dań są na przykład pieczone dorsz, makrela, halibut czy łosoś. W daniach mięsnych królują zaś żeberka wieprzowe i kaczka z ziemniaczanym puree.
10. Kulinarny Motyw
Wyświetl ten post na Instagramie
Kulinarny Motyw to jedno z tych miejsc na mapie Sopotu, w którym każdy już po chwili czuje się swobodnie. Przytulny lokal wypełniony jest kwiatami i efektownym oświetleniem, zaś w kuchni postanowiono pomieszać tradycję z innowacją. W karcie dań znajdują się takie potrawy, jak wolno pieczony boczek w chutney wiśniowym, pieczone ryby z frytkami czy sałatka karbowana z glonami wakame. Miłośnicy zdrowych przekąsek i napojów na pewno docenią możliwość zamówienie smoothies ze świeżych owoców.
11. Browar Miejski
Browar Miejski w Sopocie to miejsce, które przyciąga miłośników kraftowych piw i nie tylko. Niesamowitą atmosferę tworzą tutaj atrakcyjnie podświetlone tanki połączone z surową cegłą. Poza znakomitymi piwami można tutaj skosztować pysznych dań rybnych, mięsnych i wegetariańskich. Znakomicie broni się tutejszy gulasz z gęsiny i indyka, karkówka z rozmarynem w sosie myśliwskim czy też policzki wołowe z marynowanymi grzybkami. Ci, którzy będą nad morzem nie mogą obejść się bez ryb, powinni skosztować halibuta na bazyliowym puree,
dorady z pieczoną cytryną i koperkiem czy też pstrąga z masłem czosnkowym i tymiankiem.
12. White Marlin
Wyświetl ten post na Instagramie
White Marlin w Sopocie to ekskluzywna restauracja, w której można napić się szampana czując pod stopami nadmorski piasek, a przede wszystkim podziwiając Morze Bałtyckie. Już same startery w postaci carpaccio z ośmiornicy czy krewetek w emulsji maślanej robią wrażenie, a to dopiero początek. W daniach głównych królują Sola Dover z anchois i cytryną, a także łosoś z puree z zielonego groszku i ośmiornica z fasolkami edamame. W menu znalazły się również tradycyjne propozycje dla najmłodszych gości takie, jak filety z kurczaka czy ryba z frytkami.
13. Prosty Temat
Wyświetl ten post na Instagramie
Lokalizacja Prostego Tematu na Placu Przyjaciół Sopotu sprawia, że nie sposób go przegapić. Restauracja serwuje dania autorskie, które są nie tylko smaczne, ale też bardzo efektowne. Z kolei menu koktajlowe czyni to miejsce idealnym na spotkania towarzyskie. W menu znajdują się zarówno aromatyczne zupy, jak i burgery z wołowiną czy włoskie pasty z owocami morza. Knajpa jest przyjazna wegetarianom, a tutejszy burger z batatów i dyni zachwyci nawet
miłośników mięsa.
14. Karczma Polska Zagroda
Karczma Polska Zagroda to swojski lokal odwołujący się do polskich tradycji, który jest popularny zarówno wśród mieszkańców Trójmiasta, jak i turystów. W karcie dań znajdują się zarówno dania typowo polskiej, jak i te charakterystyczne dla miejscowości nadmorskich. Warto skosztować rybnego tatara czy śledzia z cebulką i ogórkami. W menu znajduje się również duży wybór pierogów czy steki wołowe, pieczona pierś z kurczaka i serwowana na kilka sposobów wieprzowina.