Mielec to ciekawe miasto i ważny ośrodek przemysłowy w województwie podkarpackim. Współczesne skojarzenia przemysłowe zaciemniają jednak obraz historii miasta, które sięga późnego średniowiecza i intensywnej działalności rodu Mieleckich. Najważniejsze zabytki Mielca pochodzą jednak z czasów szlacheckich, a można do nich zaliczyć pałac Oborskich z parkiem, dwór Gadulskich czy dworek Suchorzewskich i otaczający go ogród. Miasto ma jednak wiele do zaoferowania także w sferze kulinarnej, o czym przekonacie się sami, czytając nasz wybór pięciu szczególnie godnych polecenia restauracji w Mielcu.
1. Sól i Wino
Nieczęsto spotyka się lokale których nazwa tak dokładnie opisuje to, co znajduje się wewnątrz. Elementem wystroju mieleckiej restauracji Sól i Wino są bowiem zarówno bloki solne pochodzące z kopalni w Wieliczce, jak i krzew dzikiego wina. Wino jest zresztą reklamowane jako znakomity dodatek i uzupełnienie serwowanych tu posiłków. A jest co uzupełniać, bowiem serwowane w Soli i Winie dania, będące połączeniem polskich tradycji z drobnymi inspiracjami Francją, uchodzą za jedne z najbardziej wykwintnych w okolicy. Duża w tym zasługa szefa kuchni, Adriana Ciszka, który przez lata rozwijał swoją pasję i zbierał doświadczenie w renomowanych krakowskich restauracjach.
2. Karczma Polska
Jeśli jednak interesuje Was kuchnia polska bez żadnych dodatków, to dobrym wyborem będzie Karczma Polska przy ul. Partyzantów 2. Ten rozbudowany lokal z wieloma salami tematycznymi (m.in. kresowa czy sarmacka) to znakomite miejsce zarówno na rodzinny obiad jak i większą uroczystość. O podniebienia gości dba szef kuchni Grzegorz Bednarczyk, wydobywający z lokalnych składników to, co mają najlepszego do zaoferowania. Największe wrażenie robi szeroki wybór dziczyzny, rosół z bażanta, zupa krem z raków czy steki oraz burgery z jelenia.
⇒ Zwiedzasz okolicę ? Zobacz najlepsze atrakcje w Mielcu 🗺️
3. Domosfera
Pyszne domowe jedzenie za niewielką cenę – ten krótki opis w zasadzie idealnie podsumowuje to, czego możemy spodziewać się w Domosferze. Zlokalizowany w Miasteczku Młodego Robotnika lokal oferuje wybór prostych, tradycyjnych dań, wśród których na pierwszy plan wysuwa się szeroka oferta smażonych ryb. Zjemy tu również smaczne i tanie placki po węgiersku, fasolkę po bretońsku, wątróbkę z cebulą czy karkówkę z grilla. Warto również zwrócić uwagę na praktyczne udogodnienie w lokalu, jakim jest specjalny kącik dla dzieci.
4. Kuchnia Kevina
A może coś w bardziej zachodnim stylu? Zapraszamy do Kuchni Kevina, specjalizującej się w potrawach angielskich i amerykańskich. To jedno z niewielu miejsc w Mielcu, gdzie o dowolnej porze dnia dostaniecie śniadanie angielskie. Specjalnością lokalu jest także angielskie fish and chips, choć to nie jedyna godna uwagi bezmięsna propozycja. W menu znajdziemy całą osobną sekcję vege, zawierającą szeroki wybór zróżnicowanych dań śniadaniowych i obiadowych. Częstym wyborem po posiłku są natomiast różne rodzaje domowych lemoniad i gofry bąbelkowe.
5. Swojskie Jadło
Jeśli jednak nad zachodnie specjały przedkładacie kuchnię rodzimą, to mamy dla Was jeszcze jedną, tradycyjnie polską propozycję. Restauracja Swojskie Jadło pozwala cieszyć się klasycznymi daniami polskiej kuchni w rozsądnych cenach. W menu znajdziemy szeroki wybór pierogów, ryb, mięs a nawet taki klasyk PRL-u, jak bryzol z pieczarkami. Restauracja Swojskie Jadło serwuje także śniadania, zaś do obiadu codziennie oferowana jest inna zupa dnia w okazyjnej cenie. Docenić należy również eleganckie, urządzone z prostotą i smakiem wnętrze lokalu.