Krosno to jedno z najbardziej malowniczych miast położonych na Podkarpaciu. Często odwiedzają je turyści jadący w Bieszczady ponieważ położone jest niejako „po drodze” i można zwiedzić je przy okazji.
W Krośnie odnaleźć można ślady historii zarówno tej bardzo dawnej, jak i współczesnej. Intensywny rozwój miasta przypadł w XIX wieku, kiedy to w okolicy założono kopalnię ropy naftowej. Z kolei w dwudziestoleciu międzywojennym w Krośnie funkcjonowała największa w Polsce huta szkła. To przemysłowe dziedzictwo można poznać tutaj także dzisiaj odwiedzając Muzeum Rzemiosła czy Centrum Dziedzictwa Szkła. W Krośnie warto też zwiedzić zabytkowy Rynek oraz kościół farny.
Wszystkich miłośników dobrego jedzenia z pewnością zainteresuje to, że w Krośnie można wybierać spośród licznych restauracji. Dominuje tutaj przede wszystkim kuchnia regionalna oraz polska, często podana w ciekawy i nowoczesny sposób.
1. Restauracja Weranda
Restauracja „Weranda” jest nazywana restauracją „śniadaniowo-lunchową” i rzeczywiście warto przyjść tutaj właśnie na śniadanie czy lunch. Zestawy śniadaniowe skomponowane są ze świeżych i naturalnych składników, pierwsze skrzypce grają tutaj podawane na wiele rozmaitych sposobów jajka, omlety, twarożki oraz warzywa.
Znakomitym uzupełnieniem każdego posiłku będzie świeże pieczywo oraz ciepłe napoje.
Są też proziaki z twarożkiem, masłem i rzodkiewką, grzanki francuskie czy domowe konfitury. Wszystkie dodatki przyrządzane na świeżo oraz z naturalnych składników zatem każdy gość poczuje się tutaj jak w domu. Na lunch natomiast warto zamówić apetyczną i zdrową sałatkę, danie z makaronu (spaghetti z sosem pomidorowym, penne z cukinią i ricottą czy farfalle z wędzonym łososiem) albo grillowaną karkówkę z dodatkami lub pierogi: klasyczne albo z soczewicą.
2. Posmakuj Krosno
W ostatnim czasie wiele mówi się o kuchni lokalnej, ekologicznej i sezonowej. Właśnie te idee przyświecają właścicielom restauracji „Posmakuj Krosno”. Podstawą podawanych tutaj dań kuchni polskiej oraz regionalnej są zawsze świeże produkty zamawiane u lokalnych dostawców, z ekologicznej uprawy i hodowli oraz sezonowe – czyli dostępne w konkretnym okresie roku, kiedy smakują najlepiej. Dzięki temu każde zamówione tutaj danie będzie wyjątkową kulinarną przygodą.
Karta złożona z autorskich oraz nietuzinkowych potraw, których nie skosztujemy nigdzie indziej – to właśnie charakterysryczna cecha tej restauracji.
Specjalnością szefa kuchni jest stek z polędwicy wołowej z ziemniakami rozmarynowymi oraz sezonowany stek z antrykotu z orzechowym demi glace, purée z kukurydzy oraz sałatą z miodowym winegretem. Na przystawkę warto zamówić deskę wędlin polsko-włoskich lub deskę regionalnych serów, zaś jako danie główne – jagnięcinę bieszczadzką z sosem demi glace, ziemniaczanym purée oraz sałatką. Miłośnicy ryb skusić się mogą na pstrąga sous vide z frytkami steak house, colesławem oraz czerwoną kiszoną kapustą.
⇒ Zwiedzasz okolicę ? Zobacz najlepsze atrakcje w Krośnie
3. Wino i Talerzyki
„Wino i Talerzyki” to restauracja łącząca elegancję z prostotą oraz kuchnią lokalną. Wszystkie potrawy przygotowywane są ze składników pochodzących od producentów z województwa podkarpackiego, dzięki czemu zyskujemy pewność, że będą świeże oraz jedyne w swoim rodzaju.
Dodatkową zaletą restauracji jest ogromny wybór win z całej Europy i nie tylko. Oznacza to, że do każdego zamówionego posiłku można dopasować wino, które idealnie podkreśli smak danej potrawy.
Odwiedzając „Wino i Talerzyki” warto zapytać o menu lunchowe – które często się zmienia i jest przygotowywane z sezonowych składników najwyższej jakości.
4. Oberża
W „Oberży” wybierać można spośród dań kuchni polskiej przygotowywanych w nowoczesnym wydaniu oraz dań kuchni „fit”.
Prawdziwą specjalnością tej restauracji są placki ziemniaczane oraz tarty z rozmaitymi nadzieniami – warto zamówić ponieważ smakują wyjątkowo. Są również dania mięsne, zupy (w tym prawdziwy kwaśny żurek) oraz duży wybór przystawek.
Miłośnikom dużych porcji warto polecić kotlet drwala – trzystugramowa porcja schabu w soczystej panierce z ziemniakami i kapustą zasmażaną.
5. Karpackie Smaki
Restauracja „Karpackie Smaki” to siedziba kuchni regionalnej w najlepszym wydaniu. Można tutaj skosztować dań przyrządzanych według tradycyjnych receptur: w karcie znajdziemy sporo dań mięsnych takich jak pieczeń z indyka w sosie, polędwiczki w borowikach czy nieśmiertelny klasyk – placek po węgiersku.
Są też proziaki ze smalcem oraz masłem czosnkowym, pomidorowa z lanym ciastem, pierogi po góralsku czy golonka po beskidzku.
Restauracja wyróżnia się także ciekawą aranżacją oraz profesjonalną obsługą, co sprawia, że wizyta tutaj dla każdego gościa będzie miłym przeżyciem.
1 comment
Dania pyszne szczególnie placki po węgiersku naleśniki po meksykańsku bardzo miła obsługa ico najważniejsze na taras zewnętrzny moglibyśmy wejść z naszym psiakiem POLECAM