Olsztyn to jedno z największych miast, a zarazem stolica województwa warmińsko-mazurskiego. Stanowi ważny ośrodek gospodarczy i kulturowy w północno-wschodniej części Polski. Swoją turystyczną popularność zawdzięcza wspaniałemu umiejscowieniu w otoczeniu malowniczych jezior i bezkresnych, zielonych lasów. Olsztyn to także miasto wyjątkowo ciekawe pod względem kulinarnym – znajdziemy tu regionalne karczm, nastrojowe kawiarnie, kameralne bary i eleganckie restauracje.
Co i gdzie zjeść w Olsztynie? Oto pyszna, kulinarna podróż po mieście!
1. Drewno i Ogień
Wyświetl ten post na Instagramie
Restauracja Drewno i Ogień to wyjątkowe miejsce na mapie Olsztyna. W lokalu serwowana jest wyborna pizza neapolitańska, która przyrządzana jest według oryginalnych, włoskich receptur. Ciekawostką jest, że ciasto na tutejszą pizzę poddawane jest długiemu procesowi wyrastania (trwającemu aż 48 godzin!), a następnie wypiekane w tradycyjnym piecu opalanym drewnem. Do przyrządzania neapolitany wykorzystywane są oryginalne włoskie składniki (szynki i sery), jak i pochodzące z lokalnych upraw warzywa, charakteryzujące się wysoką jakością i doskonałym smakiem.
W restauracji Drewno i Ogień serwowane są także świeże sałatki, calzone (rodzaj pizzowych „pierogów” z nadzieniem i sosami), włoska foccacia oraz bruschetty z różnymi dodatkami.
2. Cudne Manowce
Wyświetl ten post na Instagramie
Punktem obowiązkowym kulinarnej podróży po Olsztynie jest wizyta w restauracji Cudne Manowce. To miejsce, w którym przygotowywane są tradycyjne, regionalne potrawy, podawane w nowoczesny sposób. Spróbować tu można m.in. kamuszki (regionalnej zupy gulaszowej z dodatkiem fasoli i kapusty), podpłomyków (placków kresowych, używanych jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich), dzyndzałków (pierogów z kaszą gryczaną) oraz pysznych dań mięsnych i rybnych (m.in. jagnięciny, klopsów z leszcza, paprykarza warmińskiego i smażonego okonia).
W restauracji Cudne Manowce oferowane są również wina, piwa i alkohole wysokoprocentowe, a wykwalifikowana obsługa z pewnością pomoże wybrać trunek, który idealnie będzie pasował do ciepłego posiłku.
3. Browar Warmia
Wyświetl ten post na Instagramie
Tuż nad rzeką Łyną położony jest mały, klimatyczny Browar Warmia, który kultywuje kilkusetletnią, warmińską tradycję warzenia piwa rzemieślniczego. Produkowane są tu m.in. jasne pilznery, lekkie piwa pszeniczne, aromatyczne portery bałtyckie oraz lekkie piwa typu IPA. Dużą atrakcją dla gości są zamontowane w ścianach nalewaki, które można własnoręcznie obsługiwać. W Browarze Warmia funkcjonuje niewielka restauracja, serwująca m.in. burgery, dania mięsne, pizzę, gorące zupy i szybkie przekąski.
Dużym atutem Browaru Warmia jest jego malownicze umiejscowienie, a także zadbany ogródek, który umożliwia wypoczynek na świeżym powietrzu. Wśród wielu atrakcji przygotowanych dla gości warto wyróżnić możliwość zwiedzania browaru oraz poznanie historii browarnictwa warmińskiego i samego procesu wytwarzania rzemieślniczego piwa.
4. Ceska Republika
Miłośnicy piw z pewnością powinni odwiedzić także inny olsztyński lokal – Ceską Republikę. Kameralna restauracja specjalizuje się w serwowaniu dań kuchni czeskiej, a jej największym atutem jest ogromny wybór piw, które pochodzą z kraju naszych południowych sąsiadów. Wśród czeskich browarów podawanych w Republice warto wyróżnić piwa takie jak: Litovel, Bernard, Kozel, Holba, Staropramen i klasyczny, znany Pilsner Urquell. Na smakoszów wysokoprocentowych trunków czekają deski degustacyjne z kilkoma odmianami czeskiej śliwowicy z Destylarni R. Jedlinek.
W lokalu serwowane są typowe, czeskie przysmaki: rozgrzewające zupy (m.in. zupa czosnkowa i kulajda, będąca odmianą żurku), smaczne zakąski, idealnie pasujące do niskoprocentowych alkoholi (np. krążki cebulowe, smażone sery, kiełbaski) oraz dania główne (pieczone żeberka, pierogi z bryndzą, gulasz z knedlikami, golonka).
5. Pierogarnia Bruner
Wyświetl ten post na Instagramie
Pierogi to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych potraw całej Europy środkowo-wschodniej. Ich różne odmiany królują na stołach Polski i Ukrainy, a najsmaczniejsze na całym terenie Warmii i Mazur serwowane są w Pierogarni Bruner. Charakteryzują się one miękkim, elastycznym i bardzo delikatnym ciastem, które ręcznie wyrabiane jest na miejscu, a następnie nadziewane różnymi farszami.
Spróbować tu można klasycznych odmian pierogów (np. z mięsem, z kapustą i grzybami, z płuckami), tradycyjnych pierogów z kaszą gryczaną oraz pysznych, wypełnionych owocami i twarogiem pierogów na słodko. Dodatkowo w lokalu serwowane są pierogi pieczone w piecu (np. z farszem pieczarkowym, z kiełbasą, z karkówką).
Pierogarnia Bruner oferuje także duży wybór innych dań, w szczególności regionalnych potraw ziemniaczanych, takich jak babki z ziemniaków, placki ziemniaczane czy tradycyjne kartacze.
6. Restauracja Przystań
Wyświetl ten post na Instagramie
Restauracja Przystań znajduje się tuż przy brzegach malowniczego Jeziora Ukiel, przez wielu uznawanych, za jedno z najpiękniejszych i najbardziej atrakcyjnych turystycznie jezior na terenie Mazur.
Największym atutem lokalu jest wspaniała panorama, która rozciąga się z okien restauracji i z zewnętrznych tarasów, na których ustawiono stoły z parasolami. Eleganckie, nowoczesne wnętrze zachęca do spędzenia rodzinnego popołudnia nawet w chłodne dni.
Restauracja Przystań specjalizuje się w serwowaniu dań kuchni polskiej i europejskiej. Dużą część tutejszego menu zajmują tzw. bowle czyli miski wypełnione mięsem, świeżymi lub gotowanymi warzywami oraz dodatkami w postaci makaronu, ryżu i ziemniaków. W lokalu spróbować można także owoców morza, dań rybnych, świeżo wyrabianego sushi oraz świeżych sałatek.
Posiłek uzupełni dobrze dobrane wino z restauracyjnej karty: znajdują się tu trunki z Australii i Nowej Zelandii, Stanów Zjednoczonych, Republiki Południowej Afryki, państw Ameryki Południowej, a także z najznamienitszych regionów winiarskich Europy.
7. Zatoka Smaku
Restauracja Zatoka Smaku mieści się w Pensjonacie u Jacka, w pobliżu brzegów Jeziora Sukiel. Restauracja niejednokrotnie była nagradzana w prestiżowych konkursach gastronomicznych, a także należy do związku Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Lokal serwuje dania kuchni polskiej i regionalnej, a jego specjalnością są dania kuchni kaszubskiej – dorsz po kaszubsku, czosnkowo-szafranowa zupa rybna, zylc i śledzie w zalewie octowej.
W Zatoce Smaku spróbować można również dań rybnych (szczególnie polecić można pyszne smażone szprotki!), zupy, sałatki, makarony, owoce morza i desery. W sezonie jesiennym, na przełomie listopada i grudnia, serwowane są tu wyborne dania z gęsiny.
8. Karczma w Stodole
Wyświetl ten post na Instagramie
Miejscem, które przypadnie do gustu zwolennikom kuchni polskiej, jest Karczma w Stodole, która specjalizuje się w serwowaniu dań z dziczyzny. Co tydzień oferowana jest nowa karta dań, które przygotowywane są z sezonowych, lokalnych składników. W Karczmie w Stodole zjemy m.in. domowe pierogi, dopracowane dania mięsne i rybne, a także pyszne, słodkie desery.
Warto zwrócić uwagę na przytulny, ciepły wystrój wnętrz Karczmy, a także na rodzinną, gościnną atmosferę. To dwa powody, dla których miejsce to tak chętnie wybierane jest na organizowanie przyjęć rodzinnych, kolacji, a nawet spotkań biznesowych i integracyjnych.
Na zewnątrz lokalu znajduje się zadbany, duży ogródek, który latem wypełniają turyści i mieszkańcy Olsztyna. Miejsce to jest także świetnie przystosowane do potrzeb i wymagań rodzin z małymi dziećmi.
9. Przystanek Zatoka
Wyświetl ten post na Instagramie
Przystanek Zatoka to duży ośrodek wypoczynkowy, ulokowany przy brzegach Jeziora Wulpińskiego. Znajdują się tu domki i apartamenty wypoczynkowe, duża przystań wodna, a także rozległy plac zabaw dla dzieci. To idealne miejsce dla miłośników sportów wodnych – w okolicy można wypożyczyć sprzęt do uprawiania żeglarstwa i kajakarstwa, a bezpośrednio przy Przystanku Zatoka umiejscowiona jest plaża z ogrodzonym i zabezpieczonym kąpieliskiem.
Restauracja Przystanek Zatoka to miejsce, w którym goście mogą nacieszyć oczy wspaniałym widokiem Jeziora Wulpińskiego i otaczających go lasów. Serwowane są tu m.in. zupy (w tym doskonała zupa kokosowa z dodatkiem owoców morza i mięsa kilku gatunków ryb), ryby smażone (sandacze, karmazyny), dania wegetariańskie, pierogi, makarony i desery. Warto wspomnieć o dużym wyborze dań mięsnych, w tym potraw na bazie dziczyzny, jagnięciny i steków wołowych.
10. Wiśniowy Piec
Wyświetl ten post na Instagramie
Pizzeria Wiśniowy Piec znajduje się w pobliżu Parku im. Janusza Kusocińskiego na obrzeżach olsztyńskiej starówki. Swoją nazwę zawdzięcza tradycyjnemu piecu opalanemu drewnem, w którym wypiekana jest tutejsza pizza. Smaczne, cienkie placki wyrabiane są ręcznie na bazie oryginalnych przepisów włoskich, jednak autorskie przepisy wykorzystują wiele lokalnych składników. Miłośnicy niebanalnych połączeń smakowych mogą spróbować pizzy tygodnia – autorskich kompozycji różnych produktów, które zachwycają oryginalnością.
W Wiśniowym Piecu serwowane są również panini, deski wybornych serów i szynek włoskich, focaccia, a także sałatki, desery i napoje ciepłe i zimne. Lokal oferuje ciekawą ofertę win, które świetnie uzupełnią smak aromatycznej, gorącej pizzy.
11. Na Rogu Czasu
Wyświetl ten post na Instagramie
Restauracja Na Rogu Czasu to miejsce, które zachwyca swoim wystrojem, utrzymanym w stylu retro. Znajduje się tu wyposażenie, które uznać można za zabytkowe, jednak cała kompozycja wnętrz tej dużej, dwupoziomowej restauracji jest dopracowana w każdym detalu.
W restauracji Na Rogu Czasu serwowane są dania obiadowe, makarony, potrawy rybne, rozgrzewające zupy i dania z grilla. Latem na zewnątrz funkcjonuje niewielki ogródek piwny, a cały lokal doskonale przystosowany jest do pobytu rodzin z dziećmi.
12. Lodziarnia Kroczek
Wyświetl ten post na Instagramie
Lodziarnia Kroczek w Olsztynie oferuje ogromny wybór pysznych lodów rzemieślniczych. Wytwarzane są one według autorskich przepisów, a do produkcji używane są najwyższej jakości składniki, które w całości pochodzą z lokalnych gospodarstw, sadów i ogrodów. Zjemy tu oczywiście znane i lubiane smaki lodów, takie jak wanilia, czekolada, pistacja, truskawka czy mango, jednak warto skusić się na niebanalne połączenia i smaki lodów, takie jak lody lawendowe czy buraczane.
Ciekawostką jest, że do tej pory w lodziarni wyprodukowano ponad 50 różnych smaków sorbetów!
13. Prosta 38
Wyświetl ten post na Instagramie
Prosta 38 to elegancka restauracja, która specjalizuje się w kompleksowej organizacji i obsłudze spotkań: zarówno towarzyskich, jak i biznesowych. Urządzane są tu m.in. przyjęcia urodzinowe, wykwintne kolacje, przyjęcia okolicznościowe, spotkania biznesowe i imprezy integracyjne. Lokal słynie z ogromnej oferty tzw. finger food, czyli małych przekąsek (słodkich i wytrawnych), które mieszczą się w ręce.
Prosta 38 to idealne miejsce na śniadanie: w lokalu serwowane są m.in. tosty, ciepłe bagietki, omlety, rogale oraz śniadania angielskie i włoskie. W menu stałym znajdziemy dania mięsne, zupy, makarony i domowe pierogi, jednak szczególnie warto spróbować ciekawych kompozycji z menu sezonowego.
Dodatkowo na terenie lokalu działają małe delikatesy, w których zakupić można lokalne produkty: ziołowy sos winegret, pyszny pasztet z kaczki, śliwkowy chutney czy wypiekany na miejscu chlebek cebulowy.
14. Kawiarnia Moja
Wyświetl ten post na Instagramie
Miłośnicy słodkości z pewnością powinni odwiedzić Kawiarnię Moją – kameralny lokal, w którym kultywowana jest tradycja wytwarzania tzw. marcepanu królewskiego. Przepis na marcepan królewski powstał w Kalingradzie kilkaset lat temu i przez wieki stanowił najbardziej rozpowszechnione słodycze na terenie całych Prus (także dzisiejszego województwa warmińsko-mazurskiego).
W Kawiarni Mojej powstają wspaniałe słodkości: ciasta, torciki, ciasteczka, babki i tarty. Warto szczególnie spróbować brukowca, czyli rodzaju mazurskiego piernika, który wpisany został na Listę Produktów Regionalnych i Tradycyjnych.
15. Bo Chenek – Piekarnia Rzemieślnicza
Wyświetl ten post na Instagramie
Szukając miejsca, w którym skosztować można pysznych, świeżych wypieków, warto zajrzeć do Piekarni Rzemieślniczej Bo Chenek, gdzie powstaje prawdopodobnie najpyszniejsze pieczywo w całym Olsztynie. Wszystkie wyroby produkowane są z lokalnych składników, a do ich produkcji stosuje się ręczne, dawne metody wyrabiania i wypieku ciasta. Chleby, bagietki i bułeczki nie zawierają żadnych chemicznych i sztucznych dodatków, takich jak konserwanty, aromaty smaku i spulchniacze.