5 Najlepszych Restauracji w Radomiu 🍽️

restauracja radom
foto – pixabay.com

Dłuższy pobyt w Radomiu? Dla wielu taka perspektywa nie brzmi zbyt ekskluzywnie. Jest to jednak błąd, ponieważ to drugie co do wielkości miasto województwa mazowieckiego ma naprawdę sporo do zaoferowania. Dość wspomnieć, że początki osadnictwa w dolinie Mlecznej datuje się na czasy przed chrztem Polski, zaś już w połowie XII wieku miejscowy gród jest wzmiankowany w bulli papieża Hadriana IV. W mieście wciąż można znaleźć wiele pamiątek długiej i bogatej historii, jak np. X-wieczne Grodzisko Piotrówka czy relikty Zamku Królewskiego z XIV w.

Radom to jednak nie tylko interesująca historia, ale i pociągająca teraźniejszość. W mieście można miło spędzić czas zwiedzając zabytki, galerie i muzea, a po wrażeniach turystycznych zrelaksować się i nabrać sił w jednym z tutejszych lokali.

1. Kraft Bistro Bar

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Kraftbistro (@kraftbistro)


Słowo “Bistro” może przywodzić na myśl restauracje nastawione na szybką obsługę i serwowanie prostych dań. Kraft Bistro Bar zaprzecza jednak temu wizerunkowi, prezentując naprawdę szerokie, pełne niebanalnych pozycji menu. Na zasługuje chociażby szeroka oferta śniadaniowa, która zadowoli zarówno miłośników tradycyjnych zestawów, jak i wszystkich tych, którzy lubią być zaskakiwani. Nie mniej imponująco prezentuje się wybór dań głównych, tradycyjnej neapolitańskiej pizzy czy wykwintnych deserów. Karta nie zawiera wielu pozycji, ale jest bardzo zróżnicowana i zmienia się w zależności od sezonu. Kraft Bistro Bar to świetnie miejsce na śniadanie, lunch, kolację lub spotkanie dla osób lubiących, gdy posiłek oferuje coś ekstra.

2. Restauracja Pasja

pasja radom
foto – pasjaradom.pl

Nazwa kolejnego lokalu na naszej liście mówi sama za siebie. Dla szefa tutejszej kuchni, Macieja Montelatic, gotowanie jest nie tylko pasją, ale i prawdziwą miłością. To właśnie dlatego restauracja Pasja jako pierwszy lokal w Radomiu została wymieniona w prestiżowym żółtym przewodniku Gault & Millau. Warto jednak zaznaczyć, że Pasja jest miejscem, w którym można zjeść rodzinny obiad w rozsądnej cenie – szczególnie, że dostępne jest specjalne menu dla dzieci. Wśród potraw można znaleźć zarówno klasyki polskiej tradycji, jak i egzotyczne ciekawostki.

3. Mela Rossa

Włoska kuchnia uchodzi powszechnie za jedną z najlepszych na świecie. Są jednak sposoby, by zakosztować jej charakteru bez konieczności podróżowania do słonecznej Italii. Należy do nich radomska restauracja Mela Rossa, znana z klimatycznego wnętrza i szerokiego wachlarza włoskich smaków. Ucztę można rozpocząć przystawką – do wyboru mamy m.in. włoskie wędliny i sery, focaccię czy carpaccio. Wśród dań głownych znajdziemy takie włoskie klasyki, jak pizza z pieca, risotto czy szeroki wybór makaronów. Na mniejszy apetyt warto z kolei zamówić sałatkę lub panini. Wyróżniającą się opcją na spotkania w gronie znajomych jest sześciodaniowe menu degustacyjne, dostępne w wersjach mięsnej i rybnej.


⇒ Zwiedzasz okolicę ? Zobacz najlepsze atrakcje w Radomiu


4. Restauracja Szczypiorek

Restauracja Szczypiorek od wielu lat pokazuje, jak wycisnąć maksimum z prostych przepisów bazujących na kuchennych tradycjach regionu. Ten niedrogi lokal potrafi zaskoczyć interesującymi daniami i nietuzinkowymi połączeniami, a przy tym gwarantuje satysfakcję miłośnikom tradycyjnej polskiej kuchni. Kto bowiem mógłby się oprzeć misce domowych pierogów z gęsiną czy porcji własnoręcznie pieczonego pasztetu? Z kolei dla niezdecydowanych, a przy okazji chcących nieco przyoszczędzić gości dobrą opcją będzie danie dnia.

5. PaTaThai

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez PaTaThai (@pa_ta_thai)

Czasy, gdy kuchnia orientalna była w Polsce utożsamiana z przysłowiowym “Chińczykiem” dawno minęły. Dziś Polacy rozsmakowali się w różnych azjatyckich smakach i tradycjach. Naprzeciw wymaganiom tego obszaru sztuki kulinarnej wychodzi radomska restauracja PaTaThai, serwująca dania kuchni tajskiej. Nie są to czcze przechwałki, bowiem szefem kuchni PaTaThai jest pochodzący z północno-wschodniej Tajlandii Surat Butsarakham. Jest on nie tylko autorem rozbudowanego, opartego o bogate doświadczenie menu, ale również dba o to, by wszystkie potrawy były przyrządzane z oryginalnych składników najwyższej jakości. To właśnie dlatego wizyta w PaTaThai w Radomiu pozwala poczuć autentyczny smak Azji.

4.2/5 - (20 votes)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz Również Polubić