Pobyt w Giżycku to recepta na idealny urlop dla każdego, kto lubi spędzać czas nad wodą. Ten mazurski kurort może sporo zaoferować miłośnikom sportów wodnych oraz tym, którzy chcą się cieszyć beztroskimi spacerami nad jeziorem. Giżycko docenią też te osoby, dla których idealny urlop to spotkania z historią. A co z tymi, którzy lubią odkrywać nowe smaki? I takim turystom nuda w Giżycku nie zagrozi.
1. Pan Kartacz
Jednym z ciekawszych przysmaków w północno-wschodniej części Polski są kartacze – danie, które przypomina dużą pyzę ziemniaczaną. Kartacze powstają z połączenia ziemniaków tartych i ugotowanych, mąki ziemniaczanej i farszu (zwykle mięsnego). Taki przysmak na Mazurach pojawia się w wielu barach i restauracjach. Gdzie warto się wybrać, by w pełni docenić jego wyjątkowość?
Pan Kartacz to specjalista od domowej kuchni oraz lokal chętnie odwiedzany przez miłośników kartaczy. Można tu również zjeść inne dania, np. kremową zupę z pora, pyzy z mięsem lub kluski w sosie grzybowym.
2. Rybaczówka Restauracja
Rybaczówka to restauracja, w której najważniejsze są ryby. Szef kuchni przyrządza je na wiele sposobów, co przekłada się na bogate menu. Można w nim znaleźć m.in. mazurskie szproty i wędzonego pstrąga, rybną zupę z papryką i pomidorami oraz ryby pieczone (lub smażone) z dodatkami. A kto chce odpocząć od ryb, ten może sięgnąć po orzeźwiającą lemoniadę i domowe ciasto.
Dlaczego warto wybrać się na rybę właśnie tu? Ze względu na piękne widoki na Jezioro Boczne oraz atmosferę, która w tej rodzinnej restauracji jest najważniejsza. A że ryby są tu zawsze świeże, wizyta w Rybaczówce dla każdego miłośnika mazurskich smaków będzie ciekawym doświadczeniem.
Zwiedzasz okolicę ? Zobacz najlepsze atrakcje w Giżycku 🗺️
3. Restauracja Papryka
Restauracja Papryka to elegancki lokal nad Kanałem Giżyckim, do którego warto zajrzeć z kilku względów. Z restauracyjnego ogródka można podziwiać jedną z najsłynniejszych atrakcji miasta, czyli jeden z najstarszych mostów obrotowych w Europie, którego otwieranie i zamykanie się jest dla turystów fascynującym widowiskiem. A co z menu? Królują w nim dania z rybami w roli głównej oraz lekkie sałatki inspirowane śródziemnomorską tradycją kulinarną. Nie brak tu również wakacyjnych klasyków, czyli dań z grilla oraz chrupiącej pizzy.
4. PodKładka
W pobliżu Pasażu Portowego, w niewielkiej odległości od kładki prowadzącej na molo, czeka Restauracja PodKładka – lokal, który już dawno został doceniony przez gości odwiedzających Giżycko. Nowoczesne wnętrze przyciąga, podobnie jak menu, które zmienia się wraz z porami roku. Dominują w nim dania z ryb i owoców morza, nie brak tu jednak ciekawych propozycji dla miłośników wołowiny. Latem można się tu zrelaksować przy orzeźwiającej lemoniadzie, zimą ogrzać przy pobudzającej kawie lub herbacie.
5. Siwa Czapla
Siwa Czapla to tawerna, która przyciąga bliskością portu i plaży miejskiej. Wielkim walorem jest też przyjazna atmosfera oraz wnętrze, w którym postanowiono zachować możliwie jak najwięcej historycznych elementów (np. kominki czy zabytkowe stropy). A co z menu? Można się tu nacieszyć tradycyjnymi polskimi daniami, choć największym zainteresowaniem gości cieszą się regionalne przysmaki. Pierogi dzyndzałki, plince z pomoczką (czyli placki ziemniaczane z pastą z twarogu, cebuli i czosnku) oraz kotleciki z ziemniaków i mąki ziemniaczanej nadziewane mięsnym farszem (na Mazurach znane jako fraszynki) – oto najważniejsze pozycje w menu Siwej Czapli.
6. MARK Sękacze mazurskie
Jednym z tych przysmaków, których warto spróbować podczas urlopu na Mazurach, są sękacze. Powstają one z delikatnego ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, a ich ręczna produkcja i proces pieczenia są dość wymagającymi zajęciami. Mazurskie sękacze to nie tylko wspaniały smak. To tradycja, której warto poświęcić swój czas.
Gdzie można nacieszyć się ich smakiem? W Giżycku najlepsze sękacze oferuje MARK – firma, która od 1990 roku zajmuje się produkcją tradycyjnych mazurskich przysmaków. Można tu kupić sękacze tradycyjne lub w polewie, krojone lub w większych kawałkach (od 1 do 5 kg). Można też sięgnąć po małego sękacza na patyku, dostępnego w wersji z polewą lub bez.
7. Browar Chmury
Kto chce spróbować autorskich dań przyrządzonych na bazie lokalnych produktów, ten doskonale poczuje się w porcie Dalba, tuż przy ujściu Kanału Giżyckiego do jeziora Niegocin. To tu czeka Browar Chmury – jeden z ciekawszych punktów na kulinarnej mapie Giżycka. Można tu uczestniczyć w wielu ciekawych wydarzeniach, odpoczywać z przyjaciółmi przy kraftowych piwach lub cieszyć się smakiem wybornych dań. Co można znaleźć w menu? Chałkę z wątróbką i pieczonym jabłkiem, kremową zupę z pieczonego ziemniaka oraz chrupiącą pizzę. Wielkim powodzeniem cieszy się tu również risotto z bobem i groszkiem oraz sandacz, podawany ze szpinakiem i dzikim brokułem.