Międzyzdroje położone są w województwie zachodniopomorskim, na wyspie Wolin. Słyną z organizowanego co roku Festiwalu Gwiazd, którego odbyło się już 25. edycji. Z festiwalem związana jest również Aleja Gwiazd, w której zobaczyć można odciśnięte dłonie artystów i ich oryginalne podpisy. W Międzyzdrojach jednak nie tylko artyści zasługują na swoje gwiazdy. Należą się je również lokalom gastronomicznym, które oferują dania kuchni regionalnej, polskiej i europejskiej.
1. Black & White – Tawerna na molo
Już sama lokalizacja zachęca do odwiedzenia tego miejsca. Znajduje się ono bowiem na mierzącym 395 m długości molo w Międzyzdrojach. Gwarantowane są więc wspaniałe widoki na morze, szczególnie o zachodzie słońca. W menu wyróżniają się dania mięsne, w tym steki i sznycle, a także burgery. W ofercie znajdują się ponadto szczególnie polecane piwa kraftowe. W pobliżu lokalu usytuowana jest piaszczysta plaża oraz często wybierana przez spacerowiczów promenada na wydmach.
2. Smażalnia KLIF
Wyświetl ten post na Instagramie
Znajduje się we wschodniej części miasta, w pobliżu plaży. Podczas odwiedzin w lokalu można zobaczyć stacjonujące nieopodal kutry rybackie. Właściciel smażalni swoje dzieciństwo spędził przy ojcu rybaku, od którego nauczył się sztuki odpowiedniego przyrządzania i przyprawiania ryb, a także wędzenia tradycyjną metodą. Znajduje to przełożenie na smak serwowanych potraw. A w menu znaleźć można m.in. smażonego dorsza, karmazyna, turbota czy antara oraz wędzone ryby i owoce morza, takie jak krewetki, trewal, halibut czy węgorz. Ryby podawane są tradycyjnie z frytkami i surówkami.
3. Restauracja Port
Mieści się w zabytkowej remizie Ratownictwa Brzegowego, która pochodzi z przełomu XIX i XX w. Usytuowana jest zaledwie 10 m od plaży. Wnętrze jest wykończone głównie czerwoną cegłą i posiada drewniane zdobienia. Atrakcję tego miejsca stanowi również taras z widokiem na morze. W menu znajdują się dania kuchni polskiej oraz potrawy z ryb i owoców morza. Spróbować tu można m.in. steka z tuńczyka w sezamie, piersi z grilla faszerowanej fetą i szpinakiem, ceviche z dorsza czy omletu z krewetkami. Restauracja posiada również bogatą ofertę ryb smażonych i podawanych z pieca.
4. Restauracja Kredens
Wyświetl ten post na Instagramie
Znajduje się w kamienicy wybudowanej w 1928 r., w odległości 100 m od plaży. Nieopodal usytuowany jest również Park Zdrojowy z Aleją Gwiazd. Sama kamienica została odkryta na nowo przez biegacza i olimpijczyka, Bogusława Mamińskiego. W menu znaleźć można regionalne potrawy Pomorza Zachodniego przygotowywane z lokalnych produktów. Wśród polecanych dań znajdują się: śledź bałtycki, sałata Kredensu, kopytka z szarpaną kaczką, poliki wołowe wolno duszone, kaczka z miodem wrzosowym i sosem z czarnej porzeczki. Spróbować tu można również przygotowanych na miejscu ciast i ciasteczek.
5. Octopus
Restauracja położona jest w pobliżu plaży i molo, a także deptaka w Międzyzdrojach. Nazwa lokalu oznacza ośmiornicę. Drewniana rzeźba ośmiornicy znajduje się również przed restauracją. Co do kuchni, serwuje ona przede wszystkim dania kuchni śródziemnomorskiej. Można więc spróbować takich potraw jak krewetki, panierowane kalmary, grillowana ośmiornica, spaghetti carbonara czy sałatka bałkańska. W ofercie znajduje się również wybór pizz. Dostępne jest ponadto menu sezonowe, związane z aktualną porą roku.
6. Carmen
Wyświetl ten post na Instagramie
Przytulne wnętrze restauracyjne wyróżnia się wszechobecnymi kwiatami. Niewielki ogródek przy lokalu również tonie w kwiatach. Motyw ten zdecydowanie wyróżnia lokal na tle innych w mieście. Co do menu, restauracja specjalizuje się w daniach kuchni polskiej i śródziemnomorskiej. Wśród specjałów szefa kuchni znajduje się dorada w papilotach, schab jagnięcy z ziemniakami i warzywami oraz szparagi zawijane w boczku z jajkiem w koszulce. Wśród innych dań wymienić można m.in. mule po hiszpańsku, polędwicę z dorsza, pierś marynowaną w buraczkach czy spaghetti aglio olio. Restauracja Carmen stanowi kontynuację rodzinnych tradycji, którą rozpoczęła w 1999 r. mama obecnej właścicielki.
7. Restauracja First
Usytuowana jest o krok od Parku Zdrojowego im. Fryderyka Chopina. Wnętrze utrzymane jest w klimacie angielskiego pubu, natomiast w karcie królują dania kuchni polskiej i włoskiej. Dla gości przygotowany został również ogrzewany w chłodne dni taras. W menu znaleźć można krewetki piri piri, steki, krem z dyni czy różnorodne dania z makaronem. Warte uwagi są również piwa kraftowe. Restauracja została laureatem konkursu Orły Gastronomii 2020 i 2021.