Tychy to miasto kojarzące się przede wszystkim z dobrym piwem. Produkowany przez Browary Tyskie złocisty trunek cieszy się uznaniem w całym kraju. Jego historię można bliżej poznać w specjalnym muzeum poświęconym właśnie tej tematyce. W Tychach warto także odwiedzić Muzeum Miejskie czy Park Browarniany – zabytkowy kompleks pałacowo-parkowy. W mieście odwiedzić można piękne parki i tereny zielone, które sprzyjają aktywnemu wypoczynkowi oraz uprawianiu sportu. Gdy tylko jest ładna pogoda, mieszkańcy lubią odwiedzać Jezioro Paprocańskie, gdzie znajduje się sztuczna plaża oraz wypożyczalnia sprzętów wodnych. Na odwiedzających Tychy czeka wiele atrakcji oraz interesujących zabytków.
Tychy to także miasto słynące ze smacznego jedzenia. Oprócz kuchni polskiej i śląskiej znaleźć można restauracje z wykwintnymi daniami kuchni włoskiej oraz kawiarnie z pysznymi deserami.
Oto najlepsze restauracje w Tychach.
1. Restauracja Pod Napięciem
Restauracja „Pod Napięciem” oferuje przede wszystkim dania kuchni polskiej oraz śląskiej. Na doskwierający duży głód najlepszym wyborem będzie kotlet schabowy gigant z ziemniakami i zasmażaną kapustą albo rolada wołowa z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Warto także zamówić polędwiczki wieprzowe w sosie z grzybów leśnych.
Restauracja oferuje swoim gościom również dania, których nie znajdziemy nigdzie indziej – potrawy z mięsa strusia. Są zatem burgery ze strusim mięsem, pierożki ravioli z takim właśnie nadzieniem, tatar strusi czy stek z takiego właśnie mięsa. Jest to mięso delikatne oraz soczyste i z pewnością warto zaryzykować, zamawiając właśnie tak nietypowe danie.
2. Kawiarnia Co Bądź
Grupa przyjaciół postanowiła stworzyć w Tychach wyjątkowe miejsce, w którym każdy gość poczuje się jak w domu. Z marzeń oraz pasji do pysznej kawy i smacznego jedzenia zrodziła się idea kawiarni „Co Bądź”.
Przytulny wystrój zachęca do wejścia i zostania na dłużej.
Kawiarnia ma do zaoferowania przepyszną kawę (także mrożoną), różne rodzaje herbat i czekolad na gorąco, ale też przygotowywane na miejscu napoje zimne – smoothie, lemoniadę czy owocowe koktajle. Można tutaj również zjeść małe co nieco – domowe przekąski czy wypiekane własnoręcznie bajgle z dodatkami. Kawiarnia oferuje menu śniadaniowe i lunchowe. Niektóre dania podawane są w wersji wegetariańskiej i wegańskiej.
Miejsce to jest przyjazne dla rodzin z dziećmi gdyż urządzono tu też dobrze wyposażony kącik zabaw.
⇒ Zwiedzasz okolicę ? Zobacz najlepsze atrakcje w Tychach
3. Osteria Le Botti
Osteria Le Botti to prawdziwa gwiazda wśród restauracji podających dania kuchni włoskiej. Wielokrotnie nagradzana certyfikatem jakości Trip Advisor czy włoskimi znakami jakości jest również wyróżniona jako jedna z najlepszych restauracji w naszym kraju. To dowód na najwyższą jakość przyrządzanych tutaj potraw.
Ogromny wybór dań może wręcz przyprawić o zawrót głowy.
Wszystkie receptury pochodzą od włoskiej mammy i są przyrządzane z oryginalnych produktów kupowanych we Włoszech. Można tutaj zjeść pełny obiad czy kolację złożone z przystawek, pierwszego dania, dania głównego oraz deseru. Specjalne menu przeznaczone jest dla najmłodszych. Osteria to wspaniałe miejsce na kulinarną podróż do Italii.
Na miejscu często organizowane są również kolacje tematyczne połączone z degustacją włoskich win.
4. La Fontana
La Fontana to kolejna w mieście restauracja serwująca swoim gościom najlepsze dania kuchni włoskiej. Znajduje się tutaj oryginalny piec służący do wypieku pizzy neapolitańskiej.
Pizza napoletana dostępna jest w licznych wersjach, z rozmaitymi dodatkami przywiezionymi specjalnie z Włoch oraz dużą ilością sera.
Zanim jednak skosztujemy pizzy, możemy zamówić także przystawki: bruschettę z pieczywa własnego wypieku z sezonowymi dodatkami, carpaccio z polędwicy wołowej z rukolą oraz kaparami czy wykwintną deskę serów lub lokalnych wędlin.
Do popicia poleca się napoje alkoholowe (w tym włoskie piwo Peroni), świeże soki czy tradycyjne włoskie espresso. Posiłek można zakończyć deserem, na przykład tiramisu albo bezą Pavlova.
5. Pod Prosiakiem
Restauracja „Pod Prosiakiem” to wyjątkowe miejsce oferujące swoim gościom najlepsze dania kuchni śląskiej. Lokal powstał w wyniku „Kuchennych rewolucji” przeprowadzonych przez Magdę Gessler i uzyskał jej pozytywną rekomendację. O wysokiej jakości podawanych tutaj dań świadczą liczne wyróżnienia – certyfikaty jakości firmy Trip Advisor czy umieszczenie restauracji w żółtym przewodniku Gault&Millau.
Produkty, z których przyrządzane są potrawy pochodzą z lokalnych gospodarstw rolnych, naturalnych upraw, ryby zaś – kupowane prosto z kutrów rybackich. Właśnie dlatego serwowane dania nie mają sobie równych. Można tutaj zamówić takie przysmaki jak śląskie rolady, królik w rozmarynie czy polędwica cielęca w sosie grzybowym, chociaż szef kuchni ma do zaoferowania jeszcze więcej pysznych potraw.
Każdy gość będzie usatysfakcjonowany wizytą w tym miejscu.