7 Najlepszych Restauracji w Sosnowcu 🍽️

restauracja sosnowiec
foto – pixabay.com

Chociaż administracyjnie leży w województwie śląskim, to jednak jest największym miastem Zagłębia Dąbrowskiego. Kojarzony z przemysłem Sosnowiec w ostatnich latach zdecydowanie zmienił swój wizerunek – dzisiaj w mieście znajdziemy sporo terenów zielonych i parków, nowoczesne galerie handlowe czy obiekty sportowe. Są tutaj również zabytki – tym najstarszym jest wybudowany w XVII wieku Zamek Sielecki, w którym obecnie swoją siedzibę ma Sosnowieckie Centrum Sztuki. Pałac Schöna jest jednym z najładniejszych budynków w mieście, zaś Dom Ludowy to jeden z nielicznych poza Podhalem budynków w stylu zakopiańskim. W Sosnowcu możemy również odwiedzić egzotarium, w którym podziwiać można egzotyczne rośliny z całego świata oraz liczne gatunki egzotycznych ryb i płazów.

Bez względu na to, czy odwiedzamy Sosnowiec jedynie przejazdem czy spędzamy tutaj weekend, z pewnością nie będziemy narzekać na nudę. A w wolnym czasie warto odwiedzić którąś z tutejszych restauracji. Znakomita kuchnia, potrawy kuchni polskiej oraz innych kuchni z całego świata, dania na mniejszy i duży głód – to wszystko znajdziemy właśnie w Sosnowcu.

1. Pocco Italia Ristorante – autentyczna, włoska kuchnia w sercu Sosnowca

Kulinarna perła włoskiego smaku

Dokładnie rok temu miało miejsce otwarcie drzwi Pocco Italii Ristorante, w której jak nazwa wskazuje, zjeść można autentyczne, włoskie dania wprost z Półwyspu Apenińskiego. To wyjątkowe miejsce w krótkim czasie zdobyło serca mieszkańców Sosnowca i Dąbrowy Górniczej, co zawdzięcza autentycznej kuchni, szacunkowi do tradycji oraz prawdziwej pasji do gotowania. Pocco Italia to miejsce, gdzie priorytetem jest troska o gości i zapewnienie możliwie najwyższej jakości obsługi.

Kulinarna podróż do aromatycznych zakątków Italii

Już od samego początku działalności, zamiłowanie do włoskiej kuchni – bogatej w intensywne aromaty, świeże składniki i wyrazisty smak, stało się kluczowym elementem filozofii tego miejsca. To tutaj można posmakować oryginalnych, włoskich receptur i zauroczyć się w iście włoskim klimacie restauracji, odbywając kulinarną podróż wprost do słonecznej Italii.

Sosnowiecka restauracja propaguje i rozpowszechnia zdrową kuchnię włoską, opartą wyłącznie na oryginalnych składnikach włoskiego pochodzenia. To właśnie dlatego współpracuje ze sprawdzonymi i certyfikowanymi importerami najwyższej klasy produktów.

Pocco Italia – najlepsza restauracja w Sosnowcu

W ciągu jednego roku, Pocco Italia Ristorante zyskała ogromną popularność wśród gości oraz zdobyła wiele szczególnych wyróżnień, takich jak Złote Orły Gastronomii, Złota Firma 2023, Recommended on Restaurant Guru, jak również znalazła się na liście najlepszych restauracji w Sosnowcu według portalu Silesia24.

Społeczna odpowiedzialność Biznesu

Pocco Italia Ristorante nie tylko oferuje niezapomniane doznania kulinarne, lecz także aktywnie realizuje wartości Społecznej Odpowiedzialności Biznesu (CSR). Od momentu otwarcia nie tylko przybliża gościom kuchnię włoską, lecz także jest zaangażowana w liczne inicjatywy charytatywne, takie jak Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy, Szlachetna Paczka, czy inne lokalne projekty dobroczynne. To zaangażowanie nie tylko odzwierciedla troskę o gości, ale również o pracowników i społeczność lokalną. Jest to istotny element misji Pocco Italii, tworzący warunki dla rozwoju zrównoważonego. Pocco Italia staje się nie tylko miejscem znakomitej kuchni włoskiej, ale także wkłada serce w dobro lokalnej społeczności, co czyni ją wyjątkową w swoim rodzaju.

Cała gama włoskiego smaku

Menu Pocco Italii pełne jest klasycznych, włoskich dań oraz starannie wyselekcjonowanych win importowanych wprost z Półwyspu Apenińskiego . W karcie dań znaleźć możemy zarówno włoskie makarony, gnocchi, sałatki i zupy, jak i pizzę przyrządzaną wedle ściśle określonej receptury. Tutaj z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.

Kuchnia Pocco Italii zachwyca daniami, gdzie prym wiodą owoce morza oraz sezonowane, włoskie mięsa, takie jak Bresaola Wołowa, Prosciutto Crudo, Salami Spianata Picante, oraz oferuje szeroki wybór serów, począwszy od Wędzonej Scamorzy i owczego Pecorino, a skończywszy na Gorgonzoli i Grana Padano.

Niewątpliwym atutem restauracji są starannie dobrane włoskie wina, wyselekcjonowane przez doświadczonych sommelierów Domu Wina, które stanowią doskonałe uzupełnienie dla włoskiej uczty. W karcie win znajdują się także wina beczkowe, charakteryzujące się świeżością i lekkością. Dodatkowo, w Pocco Italii można skosztować oryginalnego włoskiego piwa Birra Moretti, cieszącego się ogromną popularnością w sercu rodzimej Italii.

Specjał Pocco Italli – Arancini al Ragu alla Bolognese

Topowym daniem Pocco Italia Ristorante jest rzadko spotykane w Polsce Arancini al Ragu alla Bolognese. To kultowe danie wywodzi się z kuchni sycylijskiej – jest sycące, aromatyczne i fenomenalne w smaku. Arancini to przede wszystkim doskonałe nadzienie ukryte w ryżowej, chrupiącej kulce. Danie skrywa w sobie najpopularniejsze, włoskie smaki, takie jak: Mozzarella Fior di Latte, Ragu, zielony groszek, Grana Padano oraz nitki Szafranu. Włoska potrawa podana jest w towarzystwie sosu pomidorowego i świeżej bazylii, co jeszcze bardziej podkreśla wyjątkowy charakter włoskiego specjału restauracji.

Biznes nabiera rozpędu

Pocco Italia nieustannie się rozwija, dociera do nowych gości i jest aktywna w środowisku lokalnym. Niewątpliwe pierwszy rok istnienia Pocco Italii Ristorante można zaliczyć do sukcesu. Aktualnie restauracja świętuje swoje pierwsze urodziny, organizując m.in. konkurs na swoim fanpage’u.

2. Czarci Młyn

czarci młyn
foto – fb.com/weselaczarcimlyn

Restauracja “Czarci Młyn” oferuje swoim gościom przepyszne dania kuchni polskiej, wyjątkową atmosferę oraz najwyższy poziom obsługi. Wnętrze restauracji urządzono ze smakiem, dzięki drewnianemu wystrojowi oraz ozdobom w regionalne wzory jest również bardzo przytulnie zatem “Czarci Młyn” świetnie nadaje się na randkę czy spotkanie ze znajomymi.

W karcie znajdziemy potrawy kuchni polskiej oraz regionalnej, podane jednak w nieco inny sposób: wiele dań stanowią bowiem autorskie przepisy szefa kuchni będące wariacją na temat tradycyjnych potraw. Jeżeli natomiast wybieramy się na kolację z naszą drugą połówką, warto zamówić zestaw dla dwojga: kilka porcji pieczonych mięs oraz duży wybór dodatków i sosów.

3. Tbilisi – Smak Gruzji

smak gruzji sosnowiec
foto – fb.com/smakgruzji

Nawet nie wyjeżdżając z Sosnowca, możemy odbyć kulinarną podróż do Gruzji. Wystarczy odwiedzić restaurację “Tbilisi – Smak Gruzji”. Menu restauracji nie jest zbyt rozbudowane, ale za to wszystkie dania przygotowywane są na miejscu i z naturalnych składników. Można zjeść na miejscu lub zamówić dania z osobistym odbiorem, a nawet przez Internet. W karcie znajdziemy chinkali, czyli tradycyjne gruzińskie pierogi z nadzieniem oraz bulionem, chaczapuri (chlebki zapiekane z serem oraz dodatkami) czy tradycyjny gruziński chleb szoti podawany z mięsnymi lub warzywnymi dodatkami. Duże porcje i dania przyrządzane na świeżo to kolejna zaleta tej restauracji.


⇒ Zwiedzasz okolicę ? Zobacz jakie atrakcje kryje w sobie Sosnowiec


4. Tapas Bar Maya

Tapas Bar MAYA sosnowiec
foto – fb.com/profile.php?id=100054798026629

Już sama nazwa restauracji wskazuje, co możemy tutaj zjeść: tapas to tradycyjne przekąski serwowane w hiszpańskich barach i szczególnie popularne właśnie na Półwyspie Iberyjskim. W restauracji znajdziemy duży wybór tapas podanych również z polskimi składnikami takimi jak grillowany oscypek oraz żurawina. Na uwagę zasługuje także zupa z hiszpańską kiełbasą chorizo i ciecierzycą oraz patatas bravas – są to smażone ziemniaczki podane z dwoma sosami (czosnkowym i pomidorowym). Podawane tutaj dania przyrządzane są z lokalnych hiszpańskich składników i dlatego tak pysznie smakują: królują tutaj zatem oliwki, papryczki, a także hiszpańskie wędliny, na przykład szynka dojrzewająca Serrano. Na deser możemy zamówić churrosy – smażone w głębokim tłuszczu ciasteczka posypane cukrem pudrem i oblane sosem czekoladowo-karmelowym.

5. Zapiekarnik

zapiekarnik
foto – fb.com/zapiekarniksc

Jeszcze do niedawna zapiekanki kojarzyły się głównie z niezbyt pożywnymi daniami szybkiej obsługi dostępnymi w barach czy na dworcach. O tym, że prawdziwe zapiekanki mogą być przepyszne, zdrowe oraz przygotowywane ze świeżych składników wysokiej jakości możemy się przekonać odwiedzając bistro Zapiekarnik. Zapiekanki są przyrządzane na podstawie autorskich receptur, z wyjątkowymi dodatkami. Możemy tutaj również zamówić własnoręcznie przygotowywaną lemoniadę oraz piwa kraftowe. Od lipca 2022 roku bistro serwuje również przepyszne śniadania: domowe bajgle, sałatki, jajecznica oraz ciepłe napoje to znakomity pomysł na dobre rozpoczęcie każdego dnia.

6. Restauracja Warszawska

restauracja warszawska w sosnowcu
foto – fb.com/RestauracjaWarszawska

W Restauracji Warszawskiej historia łączy się ze współczesnością – miejsce to nawiązuje do przedwojennego lokalu o tej samej nazwie. Również wystrój “Warszawskiej” przywodzi na myśl najlepsze lata dwudziestolecia międzywojennego. W zlokalizowanej w podziemiach Hotelu Centrum restauracji możemy skosztować najlepszych dań kuchni polskiej oraz regionalnej: wyjątkowych mięs z dodatkami, wykwintnych makaronów oraz pieczonych ryb. Warto zamówić przede wszystkim pieczeń cielęcą, udko z polskiej kaczki czy długo pieczony karczek na chrupiąco.
W kulinarną podróż zabierze nas uznany Szef kuchni, Pan Bartłomiej Kornacki. Restauracja Warszawska to jedyna w Zagłębiu restauracja nagrodzona Czapeczką Gault&Millau.

7. MOOD bar&food

magiel kulinarny sosnowiec
foto – fb.com/magielkulinarnysosnowiec

MOOD bar&food to miejsce wyjątkowe, które warto polecić wszystkim miłośnikom dobrego jedzenia. Wybór dań w karcie jest bardzo duży i zawiera potrawy z całego świata: znajdziemy tutaj pyszne makarony, różne rodzaje pizzy neapolitańskiej oraz smaczne burgery z charakterystycznymi dla danej kuchni narodowej składnikami. I tak koreanburger zawiera oprócz standardowych dodatków również kapustę kimchi, madziarburger zawiera salami oraz paprykę, zaś grekburger – również ser halloumi.
Wśród dań głównych warto polecić rybę pieczoną w harisie z izraelskim kuskusem cytrynowym, roladę z udźca jelenia razem z plackiem ziemniaczanym czy kacze udo pieczone w winie. Z zup natomiast trzeba zamówić żur na kiszonych rydzach z łemkowskimi pierożkami czy wegańską zupę sezonową.

 

4.2/5 - (40 votes)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz Również Polubić