20 Ciekawostek o Pawianach

pawian
foto – Pixabay

Pawiany to ssaki należące do rzędu naczelnych, które występują na terenie Afryki i Arabii. Mają niezwykłą zdolność adaptacyjną, przez co odnajdują się zarówno na trawiastych równinach, jak i w warunkach górskich. Co warto o nich wiedzieć? Poniżej znajdują się wybrane ciekawostki na temat pawianów.

1. Pawiany należą do bardzo towarzyskich zwierząt, które odczuwają całą gamę emocji. Szczególnie niezwykła jest relacja samicy z dzieckiem, która bardzo przypomina tę samą relację w przypadku ludzi.

2. Na świecie istnieje pięć gatunków pawianów. Do najpopularniejszych należą afrykańskie pawiany oliwne oraz pawiany żółte. Można je spotkać na wschodzie kontynentu.

3. DNA pawianów pokrywa się z DNA człowieka w 91 procentach. Oznacza to, że mają z nami wiele wspólnego.

4. Pawiany należą do zwierząt wszystkożernych. Ich jadłospis składa się przede wszystkim z roślin, a więc owoców, traw, liści, kory i pędów. Zdarza się jednak, że chętnie sięgają po owady, skorupiaki, ryby i ptaki. Pawiany masajskie chętnie polują również na inne ssaki, w tym na mniejsze małpy. W swoich pyskach mają też miejsce na przechowywanie pokarmu, tak jak to robią chomiki.

5. Pawiany są bardzo silne i wyposażone w długie i ostre zęby. Na ogół unikają jednak konfrontacji z wrogiem. Kiedy czują się zagrożone, wydają z siebie wysokie wrzaski i wykonują gwałtowne gesty, aby odstraszyć wroga. Jeśli mają taką możliwość, rzucają w przeciwnika kamieniami i innymi elementami, które znajdą na ziemi w danym momencie.

6. Pawiany prowadzą dosyć uporządkowane i przewidywalne życie. Zazwyczaj budzą się wcześnie rano i spędzają trochę czasu w grupie, aby po chwili wyruszyć w poszukiwaniu jedzenia. Cały dzień mija im na jedzeniu, wzajemnej pielęgnacji i odpoczynku, a wieczorem układają się do snu w swoich miejscach.

7. Okres ciąży trwa około sześciu miesięcy, a po tym czasie na świat przychodzi jedno młode. Samica jest w ciąży średnio co dwa lata. Młode na początku jest od niej całkowicie zależne, a nawet później łączy je bardzo bliska relacja.

8. Pawiany są zdolne do życia w najróżniejszych warunkach. Do przeżycia potrzebują tylko źródła wody i pożywienia, a w związku z tym, że nie są zbyt wybredne, mają wielkie zdolności adaptacyjne. Można je obserwować w skrajnie różnych warunkach, a każde stado żywi się nieco inaczej.

9. Najchętniej spędzają czas na ziemi, ale są również bardzo zwinnymi wspinaczami. Na drzewa udają się przede wszystkim w celach obserwacyjnych, a także kiedy uciekają przed drapieżnikami. Ich największym zagrożeniem w środowisku naturalnym są lwy, gepardy i lamparty.

10. Hierarchizacja w stadzie jest bardzo ważnym elementem porządku w życiu pawianów. Samice decydują o tym, czy dojrzałe osobniki płci męskiej zostaną dopuszczone do stada.

11. Pawiany są bardzo energiczne i głośne. Używają kilkudziesięciu różnych dźwięków, dzięki którym porozumiewają się między sobą. Wyrażają wówczas zadowolenie, radość, strach i złość.

12. Pawiany należą do zwierząt terytorialnych i potrafią bardzo agresywnie bronić własnego obszaru przed drapieżnikami, a także przed innymi pawianami. Walki między pawianami są dość powszechne.

13. Pawiany ważą od 13 do 30 kilogramów i mogą osiągnąć do 120 centymetrów wysokości. Żyją średnio około dwudziestu pięciu lat, ale zdarzają się osobniki, które dożywają nawet czterdziestu pięciu lat.

14. Charakterystyczną częścią ciała pawiana jest jego czerwona pupa. Jest to rodzaj wygodnej poduszki, która pozwala nie tylko na komfort, ale przede wszystkim stabilizację. Jest to bardzo ważne, biorąc pod uwagę fakt, że w ciągu dnia małpy te dużo czasu spędzają siedząc. Z kolei kolor czerwony oznacza, że samica jest gotowa do rozmnażania.

15. Pawiany po raz pierwszy zostały opisane w drugiej połowie XVIII wieku przez Johanna Christiana Polycarpa Erxleben. Był to niemiecki przyrodnik, który znacząco przyczynił się do rozwoju weterynarii.

16. W krajach afrykańskich pawiany często nazywane są szkodnikami. Dzieje się tak, ponieważ odnotowano do tej pory wiele przypadków ataków pawianów na gospodarstwa ludzkie. Kradną wówczas zwierzęta hodowlane, takie jak ptaki, króliki, a nawet kozy.

17. Pawiany mają skłonność do robienia psikusów. Naukowcy zauważyli sytuacje, kiedy pawiany z premedytacją zaczepiały i prowokowały stare lwy, doskonale wiedząc, że zdążą przed nimi uciec.

18. Pawiany nie są zwierzętami wiernymi. Prawdę mówiąc, przez całe swoje życie nieustannie zmieniają partnerów.

19. Młody pawian jest karmiony przez matkę maksymalnie półtora roku. Jednak jeszcze przez osiem lat nie osiąga pełnej dojrzałości.

20. Ogony pawianów nie są chwytne. Służą im one tylko do utrzymania równowagi. Najchętniej poruszają się na czterech łapach, dlatego w Afryce często nazywane są psimi małpami.

5/5 - (3 votes)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz Również Polubić