Warszawa, według legendy, wywodzi się od Warsa i jego żony Sawy. Mieszkali oni w niewielkiej chatce nad Wisłą. Pewnego dnia przyjęli zbłąkanego wędrowca, którym okazał się sam książę Ziemomysł, pan okolicznych ziem. W nagrodę za ich dobroć i gościnność książę ziemie te nazwał Warszowe. Warszawa przez wieki rozrosła się i stała się mieszanką ludzi przybyłych tu z różnych stron. To zróżnicowanie widoczne jest także w jej kulinarnej odsłonie, czerpiącej nie tylko z różnych regionów Polski, ale też świata.
1. La Luce Restauracja
Mieści się w zabytkowej kamienicy, która powstała w stylu eklektycznym z elementami secesyjnymi w latach 1903-1904.
Restauracja serwuje najlepsze dania kuchni włoskiej. Szczególnie poleca się w porze lunchu – od poniedziałku do piątku w tych godzinach można spróbować zupy w stylu włoskim i dań z makaronem. W restauracji codziennie przygotowywane jest pasta fresca, czyli świeży makaron z żółtek jaj i włoskiej mąki. Oferuje również dania z ośmiornicy i z owoców morza.
Po obiedzie podniebienie ucieszyć mogą włoskie desery, takie jak klasyczne tiramisu. Dopełnieniem tej uczty we włoskim stylu są starannie dobrane włoskie wina i wermuty.
2. Restauracja Strefa
Wyświetl ten post na Instagramie
Usytuowana jest w odrestaurowanej zabytkowej kamienicy, która powstała w latach 1880-1882. Jej właścicielem był Zalman Nożyk, fundator synagogi przy ul. Twardej.
Restauracja serwuje dania przygotowywane według autorskich receptur. Polskie akcenty przeplatają się tu ze smakami świata. Za swoją specjalność podają dania z ryb i owoców morza.
Restauracja była wybrana najlepszą restauracją w Polsce w 2015 r. według Poland 100 Best Restaurants. Znalazła się też na liście rekomendacji w Michelin Guide – Main Cities of Europe 2016, 2017 i 2018. Od początku polskiej edycji jest również obecna w przewodniku Gault & Millau z oceną 2 czapek kucharskich.
3. Restauracja Słoik
Wyświetl ten post na Instagramie
Inspiracją dla menu stanowią tradycyjne dania kuchni polskiej, podawane jednak w nowoczesnej odsłonie. Sama nazwa restauracji nawiązuje do wszelkich przetworów i produktów, które można zamknąć w słoiku.
W menu znaleźć można sałatki, pierogi, makarony czy burgery. Od poniedziałku do piątku w porze lunchu można spróbować dań proponowanych przez Szefową Kuchni.
Specjalnością lokalu są autorskie koktajle przygotowywane na bazie owoców i domowych marmolad. Bar oferuje ponadto regionalne piwa, cydr i prosecco z beczki czy shoty podawane w małych słoiczkach.
4. Restauracja Česká
Położona jest w pobliżu Alei Gwiazd Kina i najstarszego, nieprzerwanie działającego kina w Warszawie, noszącego nazwę „Atlantic”.
Restauracja oferuje dania kuchni czeskiej oraz słynne czeskie piwo. Można tu spróbować takich potraw jak smaženy sýr czyli smażony ser, podawany z frytkami i sosem tatarskim, plnĕnĕ bramborovĕ knedlíky se zelím czyli knedliki ziemniaczane faszerowane boczkiem i podawane z kapustą czy česnečka czyli tradycyjna czeska zupa czosnkowa z ziemniakami.
Wśród piw podawanych z tanków wyróżnia się piwo rżnięte, a więc dwa piwa w jednym kuflu z charakterystyczną linią podziału, a także mlíko, czeski sposób podawania piwa w postaci kufla wypełnionego pianą.
5. Bibenda
Wyświetl ten post na Instagramie
Lokal bazuje na świeżych, sezonowych warzywach, które stanowią podstawę menu. Można więc tu spróbować takich niespotykanych specjałów jak grillowana biała kapusta z masłem, sosem sojowym, pangratatto i grillowaną cytryną czy palonych brukselek z pieczoną czerwoną cebulą, pastą baba ganoush, , rodzynkami, oliwkami, kalamatą, sumakiem, sezamem i orzeszkami pinii.
Bibenda w swojej ofercie ma również autorskie koktajle, a także słoiki, w których zamknięte są najlepsze i najpopularniejsze dania podawane w lokalu, dzięki czemu można rozkoszować się niepowtarzalnymi smakami również w domowym zaciszu.
6. Mała Gruzja
Niewielka restauracja, która serwuje przede wszystkim dania kuchni gruzińskiej i bałkańskiej. Takie połączenie zapewnia ogromne bogactwo smaków. Można tu spróbować nie tylko słynnych gruzińskich chaczapuri, ale również pierogów chinkali, kaukaskiej zupy gufta czy pochodzących z Gruzji win.
Z kuchni bałkańskiej w menu znaleźć można banicę, czyli tradycyjne bałkańskie ciasto przekładane serem i szpinakiem i podawane z sosem tzatziki, gurmańską pleskawicę, czyli kotlet z mięsa siekanego z dodatkami czy zapiekanki z mięsa i warzyw noszącej nazwę musaka. Na deser koniecznie trzeba spróbować baklawy.
7. Żebra i Kości
Wyświetl ten post na Instagramie
Łączy w sobie smaki polskie i europejskie. Specjalnością lokalu są mięsa, które przygotowywane są metodą sous-vide, czyli w wielkim skrócie mówiąc „gotowania w próżni”. Zapewnia to potrawom unikalny smak i aromat.
Wolno pieczone żebra wołowe, wieprzowe i jagnięce czy steki z sezonowanej na sucho wołowiny zadowolą podniebienia największych smakoszy.
Wśród pozostałych dań można znaleźć zarówno tradycyjne polskie pierogi, żurek z borowikami i purée ze skwareczkami jak i ceviche z krewetek z awokado. Smakowe doznania doskonale podkreśli szeroki wybór alkoholi.