7 Świetnych Restauracji w Centrum Warszawy 🍽️

stare miasto warszawa
foto – Pixabay

Warszawa, według legendy, wywodzi się od Warsa i jego żony Sawy. Mieszkali oni w niewielkiej chatce nad Wisłą. Pewnego dnia przyjęli zbłąkanego wędrowca, którym okazał się sam książę Ziemomysł, pan okolicznych ziem. W nagrodę za ich dobroć i gościnność książę ziemie te nazwał Warszowe. Warszawa przez wieki rozrosła się i stała się mieszanką ludzi przybyłych tu z różnych stron. To zróżnicowanie widoczne jest także w jej kulinarnej odsłonie, czerpiącej nie tylko z różnych regionów Polski, ale też świata.

1. La Luce Restauracja

la luce restauracje
źródło: fb.com/LaLuce.Restauracja

Mieści się w zabytkowej kamienicy, która powstała w stylu eklektycznym z elementami secesyjnymi w latach 1903-1904.

Restauracja serwuje najlepsze dania kuchni włoskiej. Szczególnie poleca się w porze lunchu – od poniedziałku do piątku w tych godzinach można spróbować zupy w stylu włoskim i dań z makaronem. W restauracji codziennie przygotowywane jest pasta fresca, czyli świeży makaron z żółtek jaj i włoskiej mąki. Oferuje również dania z ośmiornicy i z owoców morza.

Po obiedzie podniebienie ucieszyć mogą włoskie desery, takie jak klasyczne tiramisu. Dopełnieniem tej uczty we włoskim stylu są starannie dobrane włoskie wina i wermuty.

2. Restauracja Strefa

Usytuowana jest w odrestaurowanej zabytkowej kamienicy, która powstała w latach 1880-1882. Jej właścicielem był Zalman Nożyk, fundator synagogi przy ul. Twardej.

Restauracja serwuje dania przygotowywane według autorskich receptur. Polskie akcenty przeplatają się tu ze smakami świata. Za swoją specjalność podają dania z ryb i owoców morza.

Restauracja była wybrana najlepszą restauracją w Polsce w 2015 r. według Poland 100 Best Restaurants. Znalazła się też na liście rekomendacji w Michelin Guide – Main Cities of Europe 2016, 2017 i 2018. Od początku polskiej edycji jest również obecna w przewodniku Gault & Millau z oceną 2 czapek kucharskich.

3. Restauracja Słoik

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Restauracja Słoik (@sloik_zlota_11)

Inspiracją dla menu stanowią tradycyjne dania kuchni polskiej, podawane jednak w nowoczesnej odsłonie. Sama nazwa restauracji nawiązuje do wszelkich przetworów i produktów, które można zamknąć w słoiku.

W menu znaleźć można sałatki, pierogi, makarony czy burgery. Od poniedziałku do piątku w porze lunchu można spróbować dań proponowanych przez Szefową Kuchni.

Specjalnością lokalu są autorskie koktajle przygotowywane na bazie owoców i domowych marmolad. Bar oferuje ponadto regionalne piwa, cydr i prosecco z beczki czy shoty podawane w małych słoiczkach.

4. Restauracja Česká

restauracja ceska
źródło: fb.com/restauracjaceska

Położona jest w pobliżu Alei Gwiazd Kina i najstarszego, nieprzerwanie działającego kina w Warszawie, noszącego nazwę „Atlantic”.

Restauracja oferuje dania kuchni czeskiej oraz słynne czeskie piwo. Można tu spróbować takich potraw jak smaženy sýr czyli smażony ser, podawany z frytkami i sosem tatarskim, plnĕnĕ bramborovĕ knedlíky se zelím czyli knedliki ziemniaczane faszerowane boczkiem i podawane z kapustą czy česnečka czyli tradycyjna czeska zupa czosnkowa z ziemniakami.

Wśród piw podawanych z tanków wyróżnia się piwo rżnięte, a więc dwa piwa w jednym kuflu z charakterystyczną linią podziału, a także mlíko, czeski sposób podawania piwa w postaci kufla wypełnionego pianą.

5. Bibenda

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Bibenda (@bibendanowogrodzka)

Lokal bazuje na świeżych, sezonowych warzywach, które stanowią podstawę menu. Można więc tu spróbować takich niespotykanych specjałów jak grillowana biała kapusta z masłem, sosem sojowym, pangratatto i grillowaną cytryną czy palonych brukselek z pieczoną czerwoną cebulą, pastą baba ganoush, , rodzynkami, oliwkami, kalamatą, sumakiem, sezamem i orzeszkami pinii.

Bibenda w swojej ofercie ma również autorskie koktajle, a także słoiki, w których zamknięte są najlepsze i najpopularniejsze dania podawane w lokalu, dzięki czemu można rozkoszować się niepowtarzalnymi smakami również w domowym zaciszu.

6. Mała Gruzja

restauracja mała gruzja
źródło: fb.com/RestauracjaMalaGruzja

Niewielka restauracja, która serwuje przede wszystkim dania kuchni gruzińskiej i bałkańskiej. Takie połączenie zapewnia ogromne bogactwo smaków. Można tu spróbować nie tylko słynnych gruzińskich chaczapuri, ale również pierogów chinkali, kaukaskiej zupy gufta czy pochodzących z Gruzji win.

Z kuchni bałkańskiej w menu znaleźć można banicę, czyli tradycyjne bałkańskie ciasto przekładane serem i szpinakiem i podawane z sosem tzatziki, gurmańską pleskawicę, czyli kotlet z mięsa siekanego z dodatkami czy zapiekanki z mięsa i warzyw noszącej nazwę musaka. Na deser koniecznie trzeba spróbować baklawy.

7. Żebra i Kości

Łączy w sobie smaki polskie i europejskie. Specjalnością lokalu są mięsa, które przygotowywane są metodą sous-vide, czyli w wielkim skrócie mówiąc „gotowania w próżni”. Zapewnia to potrawom unikalny smak i aromat.

Wolno pieczone żebra wołowe, wieprzowe i jagnięce czy steki z sezonowanej na sucho wołowiny zadowolą podniebienia największych smakoszy.

Wśród pozostałych dań można znaleźć zarówno tradycyjne polskie pierogi, żurek z borowikami i purée ze skwareczkami jak i ceviche z krewetek z awokado. Smakowe doznania doskonale podkreśli szeroki wybór alkoholi.

4.8/5 - (5 votes)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz Również Polubić