Lubin to dynamicznie rozwijające się miasto położone w województwie dolnośląskim. Wszystko za sprawą funkcjonującej tutaj kopalni miedzi. Miłośnicy sportu z pewnością znają to miasto za sprawą klubu piłkarskiego Zagłębie Lubin.
Chociaż nie jest ono kojarzone z miejscowością turystyczną, to jednak warto je odwiedzić chociaż raz ponieważ znajdują się tutaj ciekawe zabytki i atrakcje. Warto zwrócić uwagę na zabytkowy ratusz, w którym swoją siedzibę ma Muzeum Historyczne. Warto pospacerować po rynku, którego zaletą jest niepowtarzalna oraz klimatyczna atmosfera. Mając więcej czasu do dyspozycji, warto odwiedzić również ogród zoologiczny oraz Park Leśny, gdzie można odpocząć bardziej aktywnie.
A w przerwie od zwiedzania, koniecznie wybierzmy się do którejś z tutejszych restauracji. Wybór jest naprawdę duży, wszystkie dania różnorodne i smaczne. Miłe niespodzianki czekają też na amatorów słodkości.
1. Restauracja Szyszka Chmielu
W restauracji „Szyszka Chmielu” tradycja łączy się z nowoczesnością. Klasyczne dania kuchni polskiej są podawane w ciekawy sposób i z niebanalnymi dodatkami, dzięki czemu smakują zupełnie inaczej. Dominuje tutaj prostota oraz sezonowość, co czyni podawane potrawy wyjątkowymi i smacznymi. Warto zamówić żur duszony na prawdziwkach z kiełbasą i jajkiem, wątróbkę na wiśniówce z jabłkiem i czerwoną cebulą, albo polędwiczkę sous-vide w sosie kurkowym. Podawane są tutaj także przepyszne kluski śląskie.
2. Kopalnia Lodów Naturalnych
Lubin to miasto górnicze, ale w Kopalni Lodów Naturalnych nie znajdziemy miedzi, lecz wyjątkowe i naturalne lody dostępne w wielu smakach. Wszystkie przygotowywane tutaj lody są oparte na autorskich recepturach i oryginalnych składnikach. Są wyrabiane przez prawdziwych rzemieślników, dla których przyrządzanie słodkości to pasja. Dzięki zastosowaniu włókien i białek roślinnych lody są kremowe oraz puszyste i przez to znakomicie smakują. Nie są napowietrzane tak jak w niektórych lokalach dzięki czemu wszyscy – zarówno mali i duzi – mogą cieszyć się ich naturalnym smakiem.
Do lokalu warto zaglądać regularnie ponieważ pojawiają się tutaj sezonowe desery i kawy zatem każda wizyta może być niepowtarzalną przygodą dla podniebienia. Ciepły i przytulny wystrój oraz miła obsługa będą dodatkowym powodem, dla którego warto odwiedzić „Kopalnię”.
⇒ Zwiedzasz okolicę ? Zobacz atrakcje w Lubinie, które warto odwiedzić
3. Róże Wiatrów
„Róże Wiatrów” to restauracja prowadzona wspólnie przez dwie kobiety – pasjonatki smacznej kuchni oraz miłośniczki dobrego życia. Tę pasję i zamiłowanie idealnie widać na talerzu ponieważ serwowane tutaj potrawy są niepowtarzalne, a przy tym zdrowe i wyjątkowo smaczne.
W menu znajdziemy klasykę kuchni polskiej: kotlet schabowy podany z ziemniakami i burakami, grillowany filet z kurczaka czy zrazy ze schabu z ogórkiem kiszonym i boczkiem w sosie borowikowym, są również dania kuchni włoskiej, jak ręcznie wyrabiany makaron tagliatelle z sosem śmietanowo-szpinakowym i kurczakiem.
Warto zwrócić uwagę na żeberka w marynacie Jack Daniel’s podane z ziemniakami Hasselback i buraczkami. Przytulny wystrój sprawia, że ma się ochotę zostać tutaj dłużej.
4. Restauracja Piekielna Kura
„Piekielna Kura” to restauracja prowadzona przez Sylwię Biały – finalistkę pierwszej polskiej edycji programu „Hell’s Kitchen„.
W karcie znajdziemy wiele interesujących i smacznych propozycji kulinarnych, nie tylko z drobiu. Szczególnie wspomnieć należy o czarnym burgerze w bułce własnoręcznego wypieku. Według szefowej kuchni, jest to autorskie danie, które nigdy nie wyjdzie z menu. I bardzo dobrze ponieważ danie to cieszy się wielkim uznaniem gości.
Warto też zamówić żebro wieprzowe z dodatkami albo stek z sezonowanej polędwicy wołowej. W karcie pojawiają się również ryby i owoce morza. Porcje są bardzo duże i obfite, do tego bogaty wybór drinków i alkoholi. Jeśli dodamy do tego profesjonalną obsługę oraz ciekawy wystrój, otrzymamy idealne miejsce na lunch, obiad czy kolację.
5. Restauracja Libańska Bejrut
„Bejrut” to niewielka i niepozorna restauracja, którą jednak koniecznie trzeba odwiedzić ponieważ podawane tutaj dania pozwolą choć na chwilę przenieść się do gorącego Libanu. W karcie znajdziemy przede wszystkim kanapki – zarówno z grillowanym mięsem, jak i wegetariańskie, lawasze czy kebaby w rozmaitych wersjach i z różnymi dodatkami. Można też zamówić tak zwany „kebab na talerzu”, czyli mięso z frytkami i warzywami podane bez bułki jako danie obiadowe. Jako dodatek można zamówić lokalne napoje: ayran i o smaku mango albo herbatę po libańsku.
Restauracja jest otwarta przez całą dobę, można zatem przyjść na swoje ulubione danie o każdej porze.