10 restauracji w Szczecinie, które warto odwiedzić 🍽️

fotografia – Pixabay

Szczecin to jedno z największych miast w Polsce – pod względem powierzchni zajmuje trzecie miejsce w kraju. Położone jest w województwie zachodniopomorskim, pomiędzy Odrą i malowniczym jeziorem Dąbie, które wśród żeglarzy słynie z doskonałej infrastruktury i świetnych warunków do uprawiania żeglugi.

Szczecin to miasto niezwykle atrakcyjne turystycznie: znajdują się w nim liczne muzea (m.in. kilka oddziałów Muzeum Narodowego), atrakcje turystyczne i przykłady zabytkowej architektury. To także miejsce, które zachwyci miłośników dobrej kuchni i próbowania lokalnych specjałów. Oto krótki poradnik kulinarny dla wszystkich turystów zwiedzających Szczecin.

1. Paszteciki szczecińskie

Kulinarnym symbolem Szczecina są paszteciki: rodzaj zrolowanego ciasta, które wypełnione jest farszem z mięsa (zazwyczaj używana jest mieszanka wołowiny i wieprzowiny), twarogu i cebuli, pieczarek lub kapusty i grzybów. Szczecińskie paszteciki zostały wpisane na listę wyrobów regionalnych, dlatego ich produkcja odbywa się według ściśle ustalonej receptury. Tradycja wyrabiania pasztecików sięga lat sześćdziesiątych, a sami mieszkańcy tak bardzo uwielbiają ten sycący przysmak, że co roku w październiku obchodzą Święto Pasztecika Szczecińskiego.

Paszteciki szczecińskie serwowane są najczęściej jako dodatek do intensywnego w smaku barszczu czerwonego. Spróbować ich można m.in. w najstarszym lokalu „Bar Pasztecik” (przy ulicy Wojska Polskiego 46) oraz w bistro „Pasztecik” (ul. Stefana Wyszyńskiego 10).

Bez pasztecików nie może się odbyć także żadne miejskie święto i wydarzenie kulturalne Szczecina, podczas których przysmak ten podawany jest na ulicznych straganach.

2. Paprykarz Fish Market

Szczecin słynie, oczywiście, z paprykarzu rybnej pasty z dodatkiem papryki, cebuli i pomidorów, która znana jest na terenie całego kraju.

Jednak w Paprykarzu Fish Market spróbujemy nie tylko dodatków do kanapek: serwowane są tu pyszne dania rybne, zarówno w formie obiadów i past, jak i zup oraz wykwintnych przystawek. W „Paprykarzu” spróbować można wspaniałych tatarów rybnych, grillowanych steków z sandacza i halibuta, owoców morza (np. carpaccio z ośmiornicy, makaronów z krewetkami), a nawet homarów i ostryg.

Dodatkowo w lokalu funkcjonuje rybny market, w którym nabyć można ryby lokalne i egzotyczne do własnego przyrządzenia.

3. Cafe 22

Wyjątkowym miejscem na mapie Szczecina jest obiekt Cafe 22, który znajduje się na 22 piętrze wieżowca, mieszczącego się w centrum miasta. Z jego okien rozpościera się malownicza panorama Szczecina, a goście mogą cieszyć oko widokiem wspaniałej, zabytkowego stareo miasta.

W Cafe 22 spróbować można pysznych słodkości i deserów, serwowane są tu również koktajle mleczne, alkoholowe i bezalkoholowe drinki, aromatyczne herbaty i świetnej jakości, świeżo zmielone kawy.

Kawiarnia dysponuje bogatą ofertą przekąsek i szybkich dań, takich jak panini, burgery i sałatki.

4. Restauracja Radecki

Restauracja Kadecki powstała w Szczecinie w 2006 z inicjatywy Zbigniewa Kadeckiego – szefa kuchni, który swoje kulinarne umiejętności zdobywał pod okiem znanych i docenianych kucharzy włoskich i niemieckich.

Restauracja niejednokrotnie otrzymywała prestiżowe nagrody i wyróżnienia, a kilkukrotnie została nawet uznawana za jedną z najlepszych polskich restauracji w ogólnokrajowych rankingach.

Warto zwrócić uwagę na ciepłe, przytulne wnętrza obiektu, które utrzymane są w tradycyjnym stylu. Lokal specjalizuje się w przygotowywaniu dań kuchni polskiej i śródziemnomorskiej. Serwowane są w nim m.in. owoce morza, pyszne wędliny hiszpańskie oraz doskonała pizza, która przygotowywana jest w oparciu o oryginalne, włoskie receptury. Warto spróbować również tutejszych mięs – w lokalu podawane są m.in. dania grillowane, pożywne gulasze, świeże ryby i mięsa pieczone.

5. Brasileirinho

Unikalnym miejscem w Szczecinie jest Brasileirinho – lokal będący połączeniem restauracji i baru, w którym serwowane są kolorowe drinki na bazie słodkich, tropikalnych likierów alkoholowych.

To idealne miejsce do rozpoczęcia swojej przygody z kuchnią Ameryki Południowej: wszystkie dania Brasileirinho oparte są na oryginalnych, brazylijskich przepisach i niebanalnych składnikach. To idealne miejsce na spotkanie w gronie przyjaciół i rodziny, które doskonale uzupełnią tutejsze przystawki: chrupiące bułeczki z tapioki, pyszne, brazylijskie pierogi z mięsnym farszem i smażone owoce morza.

Podstawą kuchni brazylijskiej są dania mięsne. W Brasileirinho spróbować można steków z antrykotu, aromatycznych gulaszów, potraw rybnych i marynowanego drobiu.

6. Browar Stara Komenda

Szukając miejsc z bogatą historią i nietuzinkowym klimatem, nie sposób ominąć Browaru Stara Komenda. Produkty, które wytwarzane są przez ten niewielki, rodzinny (i jeden z najstarszych, do dziś działających w mieście!) browar wpisane zostały na Listę Produktów Tradycyjnych.

Miłośnicy piwa mogą spróbować tu wielu odmian „złotego trunku”: klasycznych pilznerów, ciemnych lagerów i lekkich piw pszenicznych. Dodatkowo co miesiąc wypuszczane są ograniczone, czasowe serie różnych sezonowych piw kraftowych.

W Browarze Stara Komenda funkcjonuje również restauracja, która serwuje dania kuchni polskiej i regionalnej, doskonale pasujące do lokalnych odmian piwa. W lokalu zjeść można kilka rodzajów golonki, karkówkę po szczecińsku, marynowane w piwie i miodzie żeberka, a także wyroby regionalne (np. swojskie kiełbasy i słynny paprykarz szczeciński).

7. Karczma Polska Pod Kogutem

Szczecińska Karczma Polska Pod Kogutem została umieszczona na Kulinarnym Szlaku Pomorza Zachodniego. Charakterystyczną cechą lokalu są przytulne, tradycyjne wnętrza, wypełnione drewnianymi meblami i regionalnymi ozdobami.

W Karczmie Polskiej serwowane są głównie dania kuchni Pomorza Zachodniego: spróbować tu można m.in. dań rybnych (np. sandacza z sosie pieczarkowym, pieczonego halibuta), pierogów oraz dań mięsnych. Na najbardziej wymagających smakoszy czekają potrawy na bazie dziczyzny: zrazy z jelenia, schab z dzika, pieczenie i gulasze.

Kulinarną atrakcją tego miejsca jest możliwość spróbowania alkoholów wytwarzanych w Opactwie Benedyktynów w Lubiniu.

8. Ukraineczka

W szczecińskiej restauracji Ukraineczka goście mogą rozsmakować się w daniach kuchni kresowej, czyli wywodzącej się z pogranicza trzech państw: Polski, Ukrainy i Litwy. Serwowane są tu typowe dla tej części Europy potrawy, które bazują na produktach mącznych, mięsach i sezonowych warzywach.

Warto szczególnie spróbować tutejszych pierogów, które oparte są na tradycyjnych, ukraińskich przepisach i wypełnione farszem m.in. z mielonego mięsa wołowo-wieprzowego lub kapusty. Na szczególną uwagę zasługują także przystawki: wyrabiany na miejscu pasztet z wątróbką i karmelizowanymi morelami, marynowane warzywa i pasty rybne (np. ze śledzi). W restauracji serwowane są także pożywne, regionalne zupy (np. solianka i barszcz ukraiński), smaczne desery oraz dania ze specjalnego menu dla najmłodszych.

9. Tkacka Kuchnia Kraftowa

Miłośnicy dobrego jedzenia z pewnością powinni odwiedzić Tkacką Kuchnię Kraftową. Ten niewielki, kameralny lokal zachwyca swoim oryginalnym wnętrzem, wspaniałym wystrojem, a także smakiem potraw, które przygotowywane są z lokalnych, ekologicznych składników.

W Tkackiej Kuchni Kraftowej spróbować można wyjątkowej pizzy, której ciasto wyrabiane jest według dawnych, oryginalnych przepisów włoskich. Serwowane są tu również lekkie sałatki oraz wykwintne dania obiadowe (np. duszone w winie policzki wieprzowe czy szpecle z truflami).

Do potraw podawane są wyśmienite piwa z małych, regionalnych browarów i wspaniałe wina włoskie. Po sytym posiłku czas na deser, ekologiczną herbatę oraz doskonałą, selekcjonowaną kawę, która przygotowywana jest przez doświadczonych baristów.

10. Restauracja Karkut

Restauracja Karkut w Szczecinie do gustu przypadnie przede wszystkim mięsożercom: to miejsce, które słynie z wydawania świetnej jakości steków. W restauracyjnym menu znajdziemy m.in. antrykot, rostbeft, polędwicę wołową, comber jagnięcy, a także rzadko spotykane mięso z koguta, pierogi z ośmiornicą czy wykwintny kawior.

Ciekawym kulinarnym doznaniem jest spróbowanie wagyu, czyli japońskiej odmiany bydła, którego mięso doceniane jest za swój smak i wyjątkową delikatność.

Restauracja Karkut to prawdziwy raj dla wszystkich miłośników wina. W ofercie lokalu znajduje się około 160 win czerwonych i białych z całego świata: Polski, Francji, Włoch, Nowej Zelandii oraz krajów Afryki i Bliskiego Wschodu.

11. Nowy Browar Szczecin

Szczecin z pewnością zasługuje na miano piwnej ambasady Pomorza Zachodniego. Jedna z tutejszych piwiarni mieści się w zabytkowym budynku z końca XIX wieku, w którym dawniej działało towarzystwo wolnomularskie, a jego częścią był magazyn win i likierów.

Nowy Browar powstał w 2015 roku i szybko stał się jednym z najczęściej i najchętniej odwiedzanych lokali gastronomicznych w mieście. W kameralnym browarze powstają piwa kraftowe: lekkie piwa pszeniczne, aromatyczne, ciemne lagery i orzeźwiające pilznery.

Nowy Browar pełni także funkcję restauracji. Serwowane są tu dania kuchni regionalnej i polskiej, a także zupy, sałatki, makarony, burgery i dania rybne. Na szczególną uwagę zasługują bawarskie golonki oraz ciekawa oferta całych desek przystawek i pieczonych mięs z dodatkami.

12. Hospudka 

W Szczecinie znajduje się wiele lokali, które serwują kuchnie z całego świata. Nie zabrakło również restauracji, która specjalizuje się w wydawaniu potraw naszych południowo-zachodnich sąsiadów: Czechów.

Szybka, prosta i niesamowicie sycąca kuchnia czeska idealnie komponuje się z serwowanym tutaj piwem. Goście mogą spróbować m.in. smażonych serów, knedliczków, tradycyjnych zup czeskich (np. cebulowej, gulaszowej i czosnkowej), a także dań mięsnych, przystawek i sałatek. Miłośnicy bardziej wykwintnych dań mogą zamówić potrawy z dziczyzny, w tym pieczone żeberka z dzika w sosie własnym.

Warto zwrócić uwagę na dużą ofertę piw czeskich, które doskonale podkreślają smak podawanych potraw. W ofercie Hospudki znaleźć możemy takie piwa jak: Pilsner Urquell, Kozel, Skalak, Holba i Staropramen.

13. Spiżarnia Szczecińska

Spiżarnia Szczecińska to miejsce, w którym tradycje łączą się z nowoczesnością. Choć wszystkie podawane tu potrawy nawiązują do staropolskich przepisów, podawane są w elegancki, nowoczesny i nietuzinkowy sposób. Wszystkie produkty, które wykorzystywane są w kuchni, pochodzą od lokalnych, certyfikowanych dostawców.

W restauracji warto spróbować rosołu z gęsi (z ręcznie wyrabianymi kluseczkami), gryczanych placków z dodatkiem wędzonej ryby i kawioru oraz dań z gęsi i kaczki. Specjalnością kuchni jest wyśmienity schab kiszony, podawany z dodatkiem ziemniakami i świeżymi warzywami.

14. Bajgle Króla Jana

Bajgle Króla Jana to mała, lokalna manufaktura pieczywa, w której ręcznie wytwarzane są bajgle – rolowane, delikatne bułeczki, idealne na wytrawne lub słodkie śniadanie. Wykorzystuje się tu tradycyjne receptury do przyrządzania ciasta, które następnie wypiekane jest w piecach chlebowych: dzięki temu Bajgle Króla Jana są niezwykle lekkie, puszyste i chrupiące.

Serwuje się je z różnymi dodatkami, takimi jak bekon, szynka, pastrami, wędzony łosoś, różnego rodzaju sery oraz świeże warzywa.

W tym małym bistro podawane są również ciepłe i zimne napoje, domowe desery, a także dania dnia, lunche, sałatki i alkohole.

15. Kawa Korona

Niewielu turystów wie, że w Szczecinie znajduje się najstarsza działająca do dziś wypalarnia kawy. Kawa Korona wypalana jest tutaj już od ponad 100 lat, a w pierwszych latach XX wieku wypalarnia ta dostarczała wysokiej jakości kawę na obszar całego regionu. Stosowane są tu tradycyjne metody wypalania ziaren, które są starannie wyselekcjonowanymi odmianami Arabiki.

Kawę Koronę wypić można w jednej z wielu kawiarni w obrębie szczecińskiego rynku. Serwowana jest również w restauracjach oraz sprzedawana w specjalistycznych sklepach z wyrobami regionalnymi.

3/5 - (1 vote)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz Również Polubić