15 Restauracji w Sopocie, które trzeba odwiedzić

foto – Pixabay

Sopot to atrakcyjne miasto znajdujące się nad Zatoką Gdańską, które zaczęło zyskiwać popularność na początku XX wieku. Obecnie jest bardzo popularną destynacją wakacyjną wśród Polaków, którzy cenią tutejsze plaże i możliwość zwiedzania ciekawych obiektów.

Jakie restauracje warto odwiedzić na miejscu? Poniżej znajdują się wybrane propozycje.

1. Bar Przystań

Bar Przystań to klimatyczne miejsce utrzymane w duchu przystani rybackiej. Urlopowicze znajdą tutaj wszystko to, z czego słyną miejscowości nadbałtyckie, a więc przede wszystkim znakomite ryby serwowane na różne sposoby. Wśród starterów wyróżniają się szczególnie sałatka krabowa i wędzone krewetki. Z kolei popularnymi daniami głównymi są tutaj pieczone pstrągi, halibuty i łosoś, które można zamówić frytkami, ziemniakami lub sałatkami. Wszystkie ryby są świeże, a aromatyczne zioła, cytryna i wiele innych dodatków idealnie podkreślają ich smak.

2. Tawerna Rybaki

Tawerna Rybaki w Sopocie to miejsce, w którym można skosztować świeżych ryb łowionych w Sopocie. Tutejsza dorada w sosie z szyjek rakowych to prawdziwy hit, podobnie jak dorsz w ziołowym cieście czy świeża flądra. Tawerna oferuje również pokoje noclegowe z widokiem na Morze Bałtyckie, a całość tworzy niezwykle przyjazne miejsce, do którego turyści chętnie wracają.

3. Śliwka w Kompot

Śliwka w Kompot to nowoczesna restauracja znajdująca się na głównym sopockim deptaku. Rano można przyjść tutaj na śniadanie, w południe na lunch, a popołudniu na obiad. Po zmroku miejsce to przeradza się w klimatyczny pub z dużym wyborem napojów alkoholowych. W karcie dań znajdują się między innymi zupa tajska czy pomidorowy krem rodem z Sycylii, a także ogromny wybór pizz. Wielkim uznaniem wśród klientów cieszą się policzki wieprzowe z marynowanymi warzywami oraz pieczone żeberka BBQ.

4. Seafood Station Restaurant & Oyster Bar

Seafood Station Restaurant & Oyster Bar to unikalne miejsce inspirowane starymi targami i halami rybnymi z całego świata. Restauracja szczyci się najlepszymi owocami morza, które są serwowane w niezwykle efektowny sposób. Można tutaj skosztować znakomitych ostryg, kawioru z troci francuskiej czy tatara z przegrzebków. Jeśli chodzi o najbardziej ekskluzywne potrawy, to w tym miejscu należą do nich langusta karaibska z klarowanym masłem, krab
królewski z Chile czy też stek wołowy podawany z kalmarami, krewetkami i małżami św. Jakuba. Jest to jedno z tych miejsc, które odwiedzają koneserzy i smakosze dobrej kuchni śródziemnomorskiej i nie tylko. Świetnie nadaje się również na romantyczne randki czy też spotkania w związku z ważnymi okazjami.

5. U Wędzonych

U Wędzonych w Sopocie to klimatyczne i nowoczesne miejsce, którego twórcy od razu przechodzą do konkretów i do tego samego namawiają klientów. W restauracji serwowane są burgery z wędzonym mostkiem wołowym, kurczakiem czy w wersji wegetariańskiej nawet z burakiem. Warto skosztować chrupiących policzków wołowych z anchois czy autorskiego pastrami z majonezem anchois. W karcie znajduje się również spory wybór pierogów i sałatek, a celem właścicieli jest doprowadzenie do tego, aby nikt nie wyszedł stąd glodny i aby każdy chciał wrócić.

6. Brat Łata

Brat Łata w Sopocie to przytulne miejsce, w którym można zarezerwować pokoje gościnne, a także przechować bagaż. Na miejscu znajduje się restauracja, w której postanowiono czerpać z różnych kuchni z całego świata. Warto skosztować łososia w sosie limonkowym z truskawkową salsą czy też pieczonych ryb z warzywami. Wielbiciele mięs na pewno ucieszą się, że w karcie znajdują się również steki wołowe z sosem z zielonego pieprzu, kaczka z jabłkowo-
karmelowym sosem czy schab z tymiankiem i cukinią.

7. Meridian Molo

Meridian Molo to restauracja znajdująca się na samym końcu zabytkowego, drewnianego molo, przez co dostarcza gościom wspaniałych widoków. Bogata karta win i innych alkoholi to tylko dodatek do przygotowywanych z pasją dań rybnych, mięsnych i wegetariańskich. W karcie dań warto zwrócić uwagę na aromatyczną zupę rybną z ostrymi przyprawami, duszone mule czy tatar z łososia. Świetnie smakuje tutaj łosoś i halibut, a wśród dań mięsnych wyróżniają się stek z
polędwicy czy confit z kaczki podawany z borowikami i czerwoną kapustą.

8. Fisherman – finest food & wine

Fisherman – finest food & wine to restauracja, w której rytm każdego dnia zdeterminowany jest przez pracę rybaków. Jest to gwarancja tego, że serwowane tutaj ryby są świeże i smakują wyśmienicie. Tutejszy szef kuchni osobiście zbiera zioła do potraw, a na przestrzeni lat został wyróżniony wieloma prestiżowymi nagrodami międzynarodowymi. W menu znajduje się wiele potraw, które zachwycają już samym zestawieniem poszczególnych smaków. Warto skosztować
okonia morskiego z przypalaną pietruszką, łososia z kurkowymi pierożkami czy też policzków wieprzowych z sosem pieprzowym. Wszystkie danie serwowane są w atrakcyjny sposób i stanowią małe arcydziełka na talerzu.

9. Tu’gether

Tu’gether w Sopocie to restauracja dla poszukiwaczy nowych smaków i koneserów ceniących produkty z najwyższej półki. Lokal znajduje się przy ulicy Grunwaldzkiej blisko plaży i molo, a w środku ujmuje wystrój łączący eklektyzm i styl skandynawski. Największym walorem tego miejsca jest jednak kuchnia, w której nie brakuje nietypowych gier smaków. Warto skosztować halibuta w sosie z palonej kukurydzy i rabarbarem czy też świeżych owoców morza.

10. Piaskownica

Piaskownica w Sopocie to przestronna restauracja z widokiem na Morze Bałtyckie, w której można skosztować domowej kuchni w innowacyjnym wydaniu. Duża przestrzeń pozwala na organizowanie tutaj imprez okolicznościowych i biznesowych, ale na co dzień miejsce to przyciąga smakoszy. Interesującymi pozycjami w karcie dań są na przykład pieczone dorsz, makrela, halibut czy łosoś. W daniach mięsnych królują zaś żeberka wieprzowe i kaczka z ziemniaczanym puree.

11. Kulinarny Motyw

Kulinarny Motyw to jedno z tych miejsc na mapie Sopotu, w którym każdy już po chwili czuje się swobodnie. Przytulny lokal wypełniony jest kwiatami i efektownym oświetleniem, zaś w kuchni postanowiono pomieszać tradycję z innowacją. W karcie dań znajdują się takie potrawy, jak wolno pieczony boczek w chutney wiśniowym, pieczone ryby z frytkami czy sałatka karbowana z glonami wakame. Miłośnicy zdrowych przekąsek i napojów na pewno docenią możliwość zamówienie smoothies ze świeżych owoców.

12. Browar Miejski

Browar Miejski w Sopocie to miejsce, które przyciąga miłośników kraftowych piw i nie tylko. Niesamowitą atmosferę tworzą tutaj atrakcyjnie podświetlone tanki połączone z surową cegłą. Poza znakomitymi piwami można tutaj skosztować pysznych dań rybnych, mięsnych i wegetariańskich. Znakomicie broni się tutejszy gulasz z gęsiny i indyka, karkówka z rozmarynem w sosie myśliwskim czy też policzki wołowe z marynowanymi grzybkami. Ci, którzy będą nad morzem nie mogą obejść się bez ryb, powinni skosztować halibuta na bazyliowym puree,
dorady z pieczoną cytryną i koperkiem czy też pstrąga z masłem czosnkowym i tymiankiem.

13. White Marlin

White Marlin w Sopocie to ekskluzywna restauracja, w której można napić się szampana czując pod stopami nadmorski piasek, a przede wszystkim podziwiając Morze Bałtyckie. Już same startery w postaci carpaccio z ośmiornicy czy krewetek w emulsji maślanej robią wrażenie, a to dopiero początek. W daniach głównych królują Sola Dover z anchois i cytryną, a także łosoś z puree z zielonego groszku i ośmiornica z fasolkami edamame. W menu znalazły się również tradycyjne propozycje dla najmłodszych gości takie, jak filety z kurczaka czy ryba z frytkami.

14. Prosty Temat

Lokalizacja Prostego Tematu na Placu Przyjaciół Sopotu sprawia, że nie sposób go przegapić. Restauracja serwuje dania autorskie, które są nie tylko smaczne, ale też bardzo efektowne. Z kolei menu koktajlowe czyni to miejsce idealnym na spotkania towarzyskie. W menu znajdują się zarówno aromatyczne zupy, jak i burgery z wołowiną czy włoskie pasty z owocami morza. Knajpa jest przyjazna wegetarianom, a tutejszy burger z batatów i dyni zachwyci nawet
miłośników mięsa.

15. Karczma Polska Zagroda

Karczma Polska Zagroda to swojski lokal odwołujący się do polskich tradycji, który jest popularny zarówno wśród mieszkańców Trójmiasta, jak i turystów. W karcie dań znajdują się zarówno dania typowo polskiej, jak i te charakterystyczne dla miejscowości nadmorskich. Warto skosztować rybnego tatara czy śledzia z cebulką i ogórkami. W menu znajduje się również duży wybór pierogów czy steki wołowe, pieczona pierś z kurczaka i serwowana na kilka sposobów wieprzowina.

3/5 - (1 vote)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz Również Polubić