10 restauracji w Poznaniu, które warto odwiedzić 🍽️

fotografia – Pixabay

Poznań, stolica województwa wielkopolskiego, to ważny ośrodek gospodarczy, edukacyjny i kulturowy w północno-zachodniej części Polski. Jedno z największych miast w kraju chętnie odwiedzane jest też przez turystów: znajdują się tu liczne zabytki i atrakcje dla całej rodziny.

W Poznaniu zobaczyć można majestatyczną Bazylikę św. Piotra i Pawła, zabytkowy Zamek Cesarski i malowniczy Rynek, którego ozdobą są słynne poznańskie koziołki. Jednak miasto to słynie również ze swojej kuchni – pysznej, sycącej i rozgrzewającej, której podstawą są, oczywiście, dania ziemniaczane. W Poznaniu znajdziemy małe, kameralne bistra, w których podawane są nowoczesne aranżacje potraw kuchni polskiej, a także orientalne bary i ekskluzywne restauracje.

1. Rogale świętomarcińskie

Kulinarnym symbolem miasta są rogale świętomarcińskie – regionalne wypieki, które stanowią ważny element kulturowy obchodów Dnia Świętego Marcina, odbywającego się w listopadzie. Historia wypieków sięga jeszcze czasów przedchrześcijańskich, kiedy to słodkie bułeczki składane były jako ofiara dla pogańskich bogów. Obecnie manufaktury i cukiernie, które chcą wypiekać rogale świętomarcińskie, muszą otrzymać akredytację Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Marcińskiego, co ma gwarantować ścisłe przestrzeganie receptury i procesu tworzenia wypieków.

Rogale świętomarcińskie wypiekane są z ciasta półfrancuskiego, a w środku nadziane są farszem z białego maku, orzechów, rodzynek i kandyzowanych orzechów. Rzemieślnicy do nadzienia dodają odrobinę aromatu migdałowego, dzięki czemu słodkości nabierają intensywnego smaku. Turyści spróbować ich mogą m.in. w cukierni Słodki Kącik w Poznaniu, a dużą atrakcją jest możliwość poznania całego procesu produkcji rogali w Rogalowym Muzeum.

2. Restauracja Ratuszova

Restauracja Ratuszova mieści się na poznańskim Starym Rynku, a przez wielu uznawana jest za jedną z najlepszych restauracji w całym mieście. Elegancki lokal funkcjonuje w tym miejscu już ponad 70 lat, spełniając wymagania najbardziej wymagających klientów. W Ratuszovej odbywają się spotkania biznesowe, przyjęcia i kolacje okolicznościowe, chętnie odwiedzają ją również turyści, którzy poszukują niebanalnych połączeń smakowych. Spróbować tu można dań typowych dla kuchni wielkopolskiej i staropolskiej, takich jak pieczona kaczka, pierogi z dziczyzną, steki z polędwicy wołowej i regionalne gołąbki z kaszą gryczaną. W ofercie restauracji znajdują się również dziesiątki odmian win, domowe, słodkie desery oraz ciepłe napoje.

W obiekcie znajdują się również pięknie wyposażone, klimatyzowane apartamenty, które zachwycają doskonałym umiejscowieniem i wspaniałą panoramą zabytkowego Rynku.

3. Forni Rossi 543

Forni Rossi 543 to klimatyczna pizzeria, która specjalizuje się w przygotowywaniu dań kuchni neapolitańskiej. Tutejsza pizza cechuje się pysznym, kruchym ciastem, które bazuje na tradycyjnych przepisach włoskich, a także wykorzystaniem oryginalnych, wysokojakościowych składników. W restauracji zjeść można także inne dania kuchni neapolitańskiej, takie jak fritetelle (ciasto z dodatkiem alg morskich), aracini ragu (kulki ryżowe w chrupiącej panierce), ravioli, a także przystawki i deski serów. Dużym atutem lokalu jest możliwość skomponowania własnej pizzy na bazie jednego z czterech spodów: goście mają do dyspozycji ogromny wybór serów, włoskich szynek, mięs i świeżych oraz marynowanych warzyw.

4. Restauracja Tumska

Restauracja Tumska charakteryzuje się wspaniałym umiejscowieniem, w otoczeniu zabytkowej architektury Poznania. Elegancki, przytulny wystrój sprawia, że jest to idealne miejsce do zorganizowania rodzinnego spotkania, biznesowego obiadu lub urodzinowej kolacji. Serwowane w niej potrawy są przyrządzone z największą starannością, a szefowie kuchni wykorzystują sezonowe, regionalne produkty, które cechują się doskonałą jakością. W restauracji spróbować można głównie dań kuchni polskiej oraz regionalnej. To jedno z niewielu miejsc w Poznaniu, gdzie podawana jest czernina – tradycyjna zupa, której bazą jest gęsia krew. W lokalu serwowane są również takie potrawy jak: pieczona kaczka, zrazy wołowe po poznańsku, gulasz z żołądków gęsich oraz dania rybne (np. lokalnie wyławiane pstrągi i pierogi z nadzieniem rybnym).

W Restauracji Tumskiej spróbować można również domowych deserów, a także doskonałej jakości napojów: starannie wyselekcjonowanych odmian kawy i herbaty.

5. Pyra Bar

Z kuchnią poznańską nieodłącznie związane są ziemniaki, nazywane w Wielkopolsce „pyrami”. To właśnie to pospolite warzywo jest podstawą dań serwowanych w niewielkim, kameralnym Pyra Barze. W lokalu zjemy m.in. ziemniaki z pieca z twarogiem, placki ziemniaczane, „szare kluski” z omastą z cebuli i boczku (będące jednym z kulinarnych symboli regionu) i babkę ziemniaczaną. Specjalnością Pyra Baru są jednak pyszne, gorące zapiekanki z ziemniaków z różnymi dodatkami: kurczakiem, wieprzowiną, warzywami, różnymi gatunkami serów żółtych, boczkiem, wędzonym łososiem i grzybami.

Lokal oferuje duży wybór dań wegetariańskich. Jarosze codziennie mogą tu spróbować innej zupy dnia lub zamówić bezmięsną potrawę ze stałej karty dań.

6. Restauracja Rynek 95

Podczas zwiedzania zabytkowego Starego Rynku z Poznaniu, z pewnością warto zajrzeć do restauracji Rynek 95, która ulokowana jest w starej, klimatycznej kamienicy, a jej wnętrza obejmują także piwnicę. W lokalu serwowane są dania kuchni polskiej, regionalnej i włoskiej: zjeść tu można m.in. pizzę, makarony, burgery, tradycyjne pierogi i świeże sałatki. Restauracja Rynek 95 poszczycić się może ogromną ofertą dań obiadowych, menu dziecięcym oraz wieloma potrawami wegetariańskimi. Dodatkowo w lokalu serwowane są drinki alkoholowe, słodkie desery oraz ciepłe i zimne napoje. Latem przez restauracją rozkładany jest duży ogródek piwny, z którego rozciąga się wspaniały widok na poznańskie Stare Miasto.

7. Delikatesy Na Chleb

Delikatesy “Na Chleb” to miejsce, które odwiedzić powinni miłośnicy lokalnych produktów. Niewielki sklepik znajduje się przy ulicy Augustyna Szamarzewskiego 8 w Poznaniu, a jego oferta obejmuje wyroby tradycyjne i regionalne, które pozyskiwane są od lokalnych dostawców. W lokalu serwowane są głównie dodatki do kanapek: pyszne sery żółte i twarogi, pasty do chleba i humusy oraz przetwory z warzyw i owoców. Zakupić tu można także regionalne miody, syropy, herbaty i napary, oleje, a także piwa i wina, które produkowane są w małych browarach i winiarniach rzemieślniczych. Delikatesy „Na Chleb” to doskonałe miejsce do zakupienia spożywczych pamiątek, które urozmaicą naszą kuchnię!

8. IN TASTE EXPERIENCE

Nawet najbardziej wymagający smakosze będą usatysfakcjonowani posiłkiem w bistro IN TASTE EXPERIENCE, które łączy smaki wielu różnych kuchni. To niezwykłe, kulinarne doświadczenie, podczas którego spróbować można dopracowanych w każdym calu i pięknie podanych potraw. Zestaw czterech dań z menu degustacyjnego zakupić można w cenie około 160zł, a w ich skład wchodzi przystawka (focaccia lub warzywa z ryżem), sałatka, danie główne (duszone policzki wieprzowe lub knedle z ćwikłą) oraz deser (twarożek brzoskwiniowy lub bronie z solonym karmelem).

9. Bazar 1838

W listopadzie, czyli w okresie, w którym w Poznaniu hucznie świętowany jest Dzień Świętego Marcina, w wielu restauracjach przygotowywane jest specjalne menu. To czas, w którym tradycyjne serwuje się dania z gęsiny. Jedną z restauracji, która może poszczycić się wybornymi daniami z tego mięsa, jest Bazar 1838 – elegancki lokal, specjalizujący się w daniach kuchni polskiej i regionalnej. W listopadzie goście mogą spróbować tu dań ze specjalnego menu, którego podstawą jest gęsina: pysznych pasztetów, aromatycznych bulionów i wolno pieczonych udek gęsich.

Wśród bogatej oferty potraw w restauracji Bazar 1838 warto wyróżnić dania z grzybów leśnych (m.in. agnolotti z prawdziwkami, zupa grzybowa z lanymi kluskami) oraz dania mięsne (np. steki i zrazy wołowe, pieczona kaczka i jagnięcina).

10. Lars, Lars & Lars

Lars, Lars & Lars to miejsce, które stworzone zostało na wzór skandynawskiego bistro. Wystrój wnętrza cechuje prostota i ergonomia, a właścicielom przyświeca cel zagwarantowania gościom nie tylko kulinarnej wycieczki na północ Europy, ale również przytulnej, rodzinnej atmosfery, która wprost wypełnia lokal. W Lars, Lars & Lars codziennie gotowane są inne potrawy lunchowe: zupa, danie wegetariańskie lub rybne i danie mięsne. Serwowane są tu również śniadania (bajgle z dodatkami, dania na bazie jajek), przystawki (w tym wyborne śledzie, tak uwielbiane w krajach skandynawskich), zupy i dania główne. Choć wszystkie potrawy inspirowane są smakami północy, kucharze korzystają z lokalnych, sezonowych składników. Lars, Lars & Lars to nie tylko bistro, ale również pub z bogatą ofertą alkoholi z Danii, Szwecji, Norwegii i Finlandii.

11. Restauracja Nadzieja

W Poznaniu nie brakuje ciekawych miejsc o charakterze gastronomicznym, w których można spróbować kuchni z całego świata. Jednym z nich jest Restauracja Nadzieja, która specjalizuje się w przyrządzaniu dań kuchni izraelskiej. Falafelle, hummus warzywny, tahina i szakszuka to dopiero początek wspaniałej podróży po smakach Bliskiego Wschodu. W Restauracji Nadzieja spróbować możemy m.in. pierogów z brukselką i orzechami laskowymi i intensywnego rosołu z kulkami z macy i pieczonymi grzybów. Warto wiedzieć, że wszystkie dania restauracji są wegetariańskie, a niektóre także spełnią oczekiwania wegan.

12. Mokra Włoszka

Nie trudno zgadnąć, że w poznańskiej restauracji Mokra Włoszka serwowane są dania kuchni włoskiej. To, co jednak może zaskakiwać, to fakt, że większość z nich to mieszanka tradycji Półwyspu Apenińskiego w całkowicie nowoczesnym wydaniu. W Mokrej Włoszce spróbować można zestawów włoskich przystawek (serów, wędlin, oliwek i przetworów warzywnych), południowoeuropejskich win i piw oraz smacznej, wypiekanej w piecu pizzy, na której znajdują się oryginalne, wysokojakościowe dodatki. Menu lokalu oparte jest na sezonowych produktach: w Mokrej Włoszce często wprowadzane są nowe rodzaje pizzy, często wykorzystujące zaskakujące połączenia smakowe.

13. Kawiarnia 7 Kontynentów

Miłośnicy aromatycznej kawy z pewnością powinni odwiedzić poznańską “Kawiarnię 7 Kontynentów”, która mieści się w pawilonie Palmiarni Poznańskiej. Miejsce to charakteryzuje bardzo szeroka oferta kaw i herbat, które pochodzą z najodleglejszych krańców świata. Wspaniały klimat, pyszne, domowe wypieki i wysoka jakość serwowanych napojów to nie wszystko – w lokalu odbywają się liczne wydarzenia, wystawy, wernisaże, bankiety i spotkania z artystami. To idealne miejsce na popołudniowy odpoczynek, jak i na zorganizowanie rodzinnej imprezy lub biznesowego spotkania.

14. Śniadanie w Świętym

Szukając miejsca na spędzenie poranku przy ciepłej, aromatycznej kawie i pysznym śniadaniu, warto udać się do Świętego – małego bistro, które słynie z własnych wypieków i bogatej oferty szybkich dań śniadaniowych. Serwowane są tu bajgle, tosty, burgery i śniadania na słodko, a także potrawy takie jak szakszuka, jajecznica czy jajka sadzone. W lokalu spróbować można również charakterystycznych dań śniadaniowych z różnych krajów Europy: na „tacy angielskiej” znajdziemy fasolkę po bretońsku i grillowany boczek, a miłośnicy śródziemnomorskich smaków zachwyci „taca grecka” z grillowanym serem halloumi, piklami i marynowanym łososiem. Poza bogatą ofertą śniadaniową, Święty słynie także z serwowania pysznych, sezonowych lunchów.

15. Bajgle Króla Jana

Inną opcją na ciepły, poranny posiłek, jest wybranie się do manufaktury Bajgle Króla Jana. W tej kameralnej piekarni wypiekane są ręcznie przyrządzane bajgle, które następnie nadziewane są wędlinami, rybami, serami i warzywami. Spróbować tu można bułeczek m.in. z grillowanym kurczakiem, prosciutto, wędzonym łososiem, bekonem, pastrami i jajkiem sadzonym. Do wszystkich bajgli dodawane są pyszne, świeżo przyrządzane sosy na bazie majonezu, musztardy lub jogurtu naturalnego.

W obiekcie serwowane są również zupy, bajgle na słodko, domowe ciasta i desery, a także napoje – kawa, herbata, soki i drinki alkoholowe.

2/5 - (2 votes)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz Również Polubić