16 Restauracji w Białymstoku, które trzeba odwiedzić

fotografia – Pixabay

Białystok to główne, największe miasto Podlasia, które chętnie odwiedzane jest przez turystów. Znajdują się w nim liczne atrakcje dla całej rodziny: piękna, zabytkowa architektura, liczne muzea i wspaniałe galerie sztuki regionalnej. To, co zachęca turystów do odwiedzenia Białegostoku i całego województwa podlaskiego, to tutejsza, charakterystyczna kuchnia, która łączy w sobie kulinarne tradycje wielu państw i kultur.

Oto 16 restauracji, które warto odwiedzić podczas pobytu w Białymstoku!

1. Restauracja Lipcowy Ogród

Restauracja Lipcowy Ogród to piękne miejsce, które urządzone zostało w sielskim, rustykalnym stylu. Jasne wnętrza ozdobiono drewnianymi, zabytkowymi meblami, które wypełniają oryginalne ozdoby, regionalne rękodzieło i kwiaty. Organizowane są tu przyjęcia okolicznościowe, imprezy firmowe oraz wesela. Lokal dysponuje również przytulnymi miejscami noclegowymi w komfortowych, eleganckich apartamentach i pokojach.

Restauracja Lipcowy Ogród specjalizuje się w kuchni podlaskiej, a do przygotowywania dań wykorzystuje regionalne, pozyskiwane z okolicznych sadów i gospodarstw, lokalne produkty. Szczególnie warto spróbować dań typowych dla tego regionu: śledzia w kurkach po białostocku, deski regionalnych serów i dań z dziczyzny. Na deser proponujemy marcinka, czyli charakterystyczne dla Podlasia ciasto, którego ojczystym miastem jest Hajnówka.

2. Restauracja Regiment (w Hotelu Traugutta 3)

Elegancka Restauracja Regiment mieści się w pięknej, zabytkowej kamienicy, której historia sięga końca XIX wieku. To, co wyróżnia restaurację spośród innych białostockich lokali gastronomicznych, to wspaniały wystrój, który spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów. W budynku mieści się również elegancki hotel z wygodnymi, rodzinnymi apartamentami, sala konferencyjna oraz strefa relaksu z basenami do hydromasażu i salonami odnowy biologicznej.

Potrawy serwowane w Restauracji Regiment, opracowywane są przez wybitnego szefa kuchni Tomasza Siwkowskiego. Spróbować tu można doskonałego tatara z jelenia, rosołu z dziczyzny, grillowanych koftów z sarniny i pieczonej giczy jagnięcej. Na wyróżnienie zasługuje bogata oferta win z całego świata, które dobierane są przez wykwalifikowaną obsługę tak, by doskonale uzupełniały smak zamawianego posiłku.

3. Restauracja Babka

Podczas zwiedzania białostockiego Rynku warto zajrzeć do kameralnej Restauracji Babka, która oferuje dania kuchni kresowej. Zjeść tu można potrawy typowe dla całego regionu, które wywodzą się z pogranicza Polski, Białorusi i Ukrainy. W menu Restauracji Babka znaleźć można m.in. kartacze, babki ziemniaczane, pierogi pielmieni z różnymi nadzieniami i wyborne, mięsne czebureki. Zjemy tu również typowy dla kuchni żydowskiej gulasz wołowy i litewskie kiszki ziemniaczane.

Restauracja Babka charakteryzuje się specyficzną, bardzo otwartą i rodzinną atmosferą, a także pięknym wystrojem wnętrza. Jasne pomieszczenia ozdobione są ludowymi wzorami, a na ścianach i stołach zobaczyć można wiele przykładów lokalnej sztuki ludowej ze wschodnich kresów Polski.

4. Bistro „Lokalna”

Bistro „Lokalna” to niewielki obiekt gastronomiczny, w którym co tydzień przygotowywane jest inne menu. Kucharze wykorzystują składniki lokalne i regionalne, z dbałością i starannością przygotowują cotygodniową ofertę dań obiadowych. To miejsce, w którym nie można się nudzić: choć wiele potraw bazuje na daniach kuchni polskiej, są one przyrządzane w nowoczesny, ciekawy sposób, a do ich przygotowania wykorzystuje się niecodzienne składniki. W ofercie lokalu często występują także potrawy wzorowane na kuchniach całego świata: włoskiej, arabskiej, marokańskiej i kuchniach azjatyckich.

5. Kwestia Czasu

W samym centrum Białegostoku znajduje się restauracja Kwestia Czasu, która już od wejścia zachwyca jasnymi, nowoczesnymi wnętrzami. Najważniejszą zasadą, którą kierują się właściciele bistro – a także od której pochodzi nazwa lokalu – jest nastawienie na gotowanie z sezonowych, lokalnych produktów. Wiosną i latem serwowane są tu dania na bazie świeżych warzyw, jesienią zaś spróbować można dań z dziczyzny i aromatycznej zupy dyniowej. Posiłek z najbardziej mroźnych miesiącach rozgrzeją pyszne, korzenne kawy i herbaty.

Restauracja Kwestia Czasu to idealne miejsce do połączenia kulinarnej przygody z obcowaniem ze sztuką. Ściany lokalu zdobią abstrakcyjne dzieła Joanny Kijak Rajcy – docenianej, podlaskiej artystki.

6. Halva – restauracja tatarska

Kuchnia podlaska to prawdziwa mieszanka kulturowa: poza wpływami litewskimi, białoruskimi i ukraińskimi, znaleźć tu można dania bazujące na potrawach żydowskich i tatarskich. Z tą ostatnią kulturą związana jest Restauracja Tatarska Halva, w której spróbować można oryginalnych, niecodziennych potraw. Zapach przyrządzanych tu dań unosi się już od wejścia – przy ladach znajdują się bowiem świeże wypieki i przekąski, typowe dla kuchni tatarskiej. Codziennie przygotowywane jest także inne menu obiadowe, które obejmuje zupę, danie główne (do wyboru mięsne lub wegetariańskie).

Na wyróżnienie zasługuje oryginalny wystrój wnętrza, które ozdobione są tradycyjnymi ozdobami, ludowym wzornictwem i rękodziełem. W lokalu funkcjonują także delikatesy, w których zakupić można przetwory, syropy, herbaty i inne produkty związane z kuchnią regionalną i tatarską.

7. Pierogarnia Soodi

Szefem kuchni Pierogarni Soodi jest wybitny kucharz Dawid Siniło, który swoje gastronomiczne umiejętności szkolił pod okiem angielskich i duńskich mistrzów kulinariów. Specjalnością lokalu są, oczywiście pierogi – ręcznie wyrabiane, cechujące się doskonałym smakiem i delikatną, elastyczną teksturą. W pierogarni zjemy pierogi z klasycznymi farszami: z mięsem wołowym, ziemniakami i twarogiem, z kapustą i grzybami i pieczoną gęsiną. Jednak na smakoszy i podróżników czekają także regionalne odmiany pierogów, które nafaszerowane są m.in. mielonym mięsem z jelenia i serem koryncińskim. Kulinarną atrakcją tego miejsca jest możliwość spróbowania pierogów z całego świata: żydowskich kreplaszków, chińskich pierogów jiaozi, południowoamerykańskich empanadas i pierogów tajskich, przygotowywanych z czarnego ciasta.

8. Browar Stary Rynek

Podczas zwiedzania białostockiego Rynku warto udać się do Browaru Stary Rynek, który ulokowany jest w zabytkowej kamienicy. Goście lokalu mogą skorzystać z bogatej oferty regionalnych i rzemieślniczych piw, które dostępne są tu przez cały rok. Na miłośników „złotego trunku” czekają jasne piwa pszeniczne, aromatyczne lagery i lekkie pilsnery, a także piwa sezonowe, które cechują się unikalnym smakiem.

Browar Stary Rynek to także restauracja, w której serwowane są rozgrzewające zupy, lekkie sałatki, makarony i dania obiadowe (m.in. golonka, żeberka wieprzowe, pierogi z dziczyzną oraz duszone, delikatne policzki wieprzowe).

9. Restauracja Enklawa

W samym sercu Białegostoku położona jest Restauracja Enklawa – miejsce, które uwielbiane jest przez turystów i mieszkańców miasta. We wczesnych godzinach porannych serwowane są tu wyśmienite śniadania, w południe – zestawy obiadowe i smaczne lunche, zaś wieczorami wykwintne kolacje i doskonałej jakości alkohole, które umilają towarzyskie spotkanie. Latem rozkładany jest tu zewnętrzny ogródek piwny, który nieustannie tętni życiem.

W bogatym menu Restauracji Enklawa znajdują się ekskluzywne przystawki (m.in. tatar z łososia,  pieczywo ze smalcem z dzika i mieszanki podlaskich, regionalnych zakąsek), potrawy śniadaniowe (np. jajecznica, kanapki z dodatkami, omlety), sałatki, a także bardzo duży wybór mięsnych i wegetariańskich dań obiadowych.

10. Pawilon Towarzyski

Pawilon Towarzyski to niezwykłe miejsce na mapie Białegostoku. Znajduje się ono w pięknym, zielonym Parku Planty, a ogromne okna zapewniają stały dostęp naturalnego światła i wspaniały widok na zielone tereny. Latem funkcjonuje tu duże patio, w którym goście mogą spędzić porę obiadową lub urządzić rodzinne spotkanie. Wnętrza lokalu urządzone są w nowoczesnym stylu, który przełamane jest wyposażeniem i umeblowaniem z lat 70.

W menu restauracji znajdują się dania kuchni polskiej i europejskiej. Wśród największych specjałów lokalu wyróżnić można ceviche z kałamarnicy, które podawane jest z dodatkiem pasty miso i sałatki z kalarepy. Na uznanie zasługują również wyborne żeberka wołowe, pieczona perliczka, rosół rybny i wolnogotowana gicz z jagnięciny.

11. 500 Stopni – Pizza Neapolitanka

W Białymstoku funkcjonuje wiele pizzerii i restauracji serwujących kuchnię włoską, jednak najlepszą pizzę neapolitańską zjeść można w lokalu 500 Stopni. Przyrządzana jest ona według tradycyjnego, włoskiego przepisu: ciasto wyrabia się z bardzo drobnej mąki, a następnie odstawia na 48 godzin. Pizza pieczona jest zaledwie przez minutę w opalanym drewnem, bardzo mocno rozgrzanym piecu.

W restauracji 500 Stopni zjeść można także neapolitańskie calzone (duże pierogi z ciasta na pizzę, które faszerowane są różnymi dodatkami) oraz smaczne, domowe desery. Podawane są tu również ciepłe i zimne napoje.

12. Restauracja Multibrowar

Białostocki Multibrowar to miejsce stworzone przez pasjonatów piwa dla osób, które uwielbiają próbować nowych odmian tego niskoprocentowego alkoholu sprowadzanych z najdalszych krańców świata. W Restauracji Multibrowar podawane są także zimne i gorące przystawki, które idealnie pasują do różnych gatunków piw. Spróbować tu można m.in. domowych wędlin, włoskich i polskich serów, podlaskiej babki ziemniaczanej i duszonej w winie wątróbki. Wśród dań głównych ogromną popularnością cieszą się ręcznie wyrabiane pierogi, kartacze podawane ze skwarkami oraz kaczka po staropolsku.

13. Restauracja Sztuka Mięsa

Restauracja Sztuka Mięsa to prawdziwy raj dla mięsożerców. W restauracji podaje się przede wszystkim mięso, które pochodzi z firmowej masarni. Lokal charakteryzuje się eleganckim, przestronnym wnętrzem, w którym ustawiono drewniane stoły, mogące pomieścić 60 osób. Każdy klient może wybrać poziom wysmażenia steka: od superkrwistych mięs, których temperatura wynosi zaledwie 38 stopni Celsjusza, aż po mocno wysmażone steki. Spróbować tu można doskonałej jakości rostbefu, antrykotu i polędwicy wołowej, a w restauracji serwowane są także żeberka, dania grillowane, lekkie sałatki i burgery.

14. Bistro Dobra Zmiana

Bistro Dobra Zmiana znajduje się przy ulicy Marii Skłodowskiej-Curie w Białymstoku. To idealne miejsce na szybki, rodzinny obiad: serwowane tu dania zachwycają prostotą, eleganckim podaniem i doskonałym smakiem. Specjalnością niewielkiego, nowoczesnego bistro są małże marinera podawane na różne sposoby: duszone w białym winie lub gotowane w mleczku kokosowym. W lokalu podawane są także sałatki, dania mięsne, rozgrzewające zupy, burgery i makarony we włoskim stylu.

15. Folwark Nadawki

Folwark Nadawki to duży obiekt noclegowo-gastronomiczny, w którym znajdują się komfortowe, dobrze wyposażone pokoje, sale konferencyjne i atrakcje dla wypoczywających. Organizowane są tu duże imprezy firmowe i integracyjne, wesela i mniejsze, kameralne przyjęcia okolicznościowe. To idealne miejsce do spróbowania oryginalnej, tradycyjnej kuchni podlaskiej: słynnych kartaczów, kiszek i babek ziemniaczanych oraz marynowanych ryb i warzyw. Specjalnością lokalu są dania mięsne – żeberka w miodzie, policzki wołowe, golonka w piwie i pieczona kaczka.

Na terenie Folwarku Nadawki znajduje się także sklepik, w którym sprzedawane są domowe delikatesy. Kupić tu można m.in. własnego wyrobu smalczyk do kanapek i naturalny kwas chlebowy.

Folwark Nadawki to idealne miejsce dla rodzin z dziećmi. Dużą atrakcją dla najmłodszych są zamieszkujące gościniec konie, a dodatkowo najmłodsi mogą skorzystać ze specjalnej strefy zabaw.

16. Doho Sushi

Miłośnicy kuchni japońskiej z pewnością powinni wstąpić do restauracji Doho Sushi, która zajmuje pierwsze miejsce w rankingu TripAdvisor w Białymstoku. Zjeść tu można zarówno sushi przyrządzane w oparciu o oryginalne, japońskie receptury, jak i nowoczesną, przygotowywaną na wzór smaków europejskich i amerykańskich wersję tego przysmaku, która nazywana jest Sushi Fusion.

Choć specjalnością restauracji jest wspomniane wcześniej sushi, w karcie dań nie brakuje także innych azjatyckich potraw. Serwowane są tu m.in. aromatyczne zupy ramen, przystawki (warzywa w temperze, frytki i chipsy z batata, kimchi) oraz wzorowane na kuchni koreańskiej dania główne.

Oceń post
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz Również Polubić